Θλίψη: Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος που του είχαν μεταμοσχεύσει καρδιά χοίρου, δύο μήνες μετά την επέμβαση - iefimerida.gr

Θλίψη: Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος που του είχαν μεταμοσχεύσει καρδιά χοίρου, δύο μήνες μετά την επέμβαση

Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος που του έκαναν μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο
Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος που του έκαναν μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο.

Δύο μήνες μετά την επέμβαση, ο Ντέιβιντ Μπένετ πέθανε σε ηλικία 57 ετών, καθώς η υγεία του είχε επιδεινωθεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα (9/3) το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά από το νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η κατάσταση της υγείας του Μπένετ «είχε αρχίσει να επιδεινώνεται πριν από μερικές ημέρες. Όταν κατέστη σαφές ότι δεν επρόκειτο να αναρρώσει, του παρασχέθηκε ανακουφιστική φροντίδα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η καρδιά λειτούργησε πολύ καλά για αρκετές εβδομάδες, χωρίς καμιά ένδειξη απόρριψης», γνωστοποίησε επίσης το νοσοκομείο. Μετά την εγχείρηση, «ο ασθενής μπόρεσε να περάσει χρόνο με την οικογένειά του και να συμμετάσχει σε δραστηριότητες φυσικοθεραπείας για να τον βοηθήσουν να ανακτήσει δυνάμεις».

Ο Μπένετ ήταν σε θέση να επικοινωνεί με την οικογένειά του τις τελευταίες ώρες της ζωής του, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο: «Μπορεί να λειτουργήσει σωστά μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό»

Οι ερευνητές θεωρούν συνεπώς την εμπειρία ως επιτυχία. «Αποσπάσαμε πολύτιμες πληροφορίες και μάθαμε ότι η καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου μπορεί να λειτουργήσει σωστά μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μοχιούντιν, ο επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος ξενομεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου αυτού. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Παραμένουμε αισιόδοξοι και προβλέπουμε να συνεχίσουμε το έργο μας σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέχρι το τέλος, ο πατέρας μου ήθελε να συνεχίσει να αγωνίζεται για να ζήσει και να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του», δήλωσε σε ανακοίνωση ο γιος του, ο Ντέιβιντ Μπένετ τζούνιορ, ο οποίος πρόσθεσε: «Μπορέσαμε να περάσουμε πολύτιμες εβδομάδες μαζί όταν συνερχόταν από την εγχείρησή του, εβδομάδες που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε χωρίς αυτήν τη θαυματουργή προσπάθεια».

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Ιανουάριο ο Μπένετ έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση καρδιάς ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Η πειραματική επτάωρη επέμβαση είχε πραγματοποιηθεί από γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στη Βαλτιμόρη.

μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου

Το μόσχευμα από χοίρο ήταν η τελευταία ελπίδα του Μπένετ, αν και δεν είχε γίνει σαφές ποιο ήταν το προσδόκιμο ζωής μετά την επέμβαση. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χορήγησε ειδική άδεια για τη διενέργεια της πρωτοποριακής μεταμόσχευσης με το σκεπτικό ότι αλλιώς ο ασθενής θα είχε πεθάνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γιατροί του, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ήλπιζαν ότι άνοιξαν τον δρόμο για νέου είδους μεταμοσχεύσεις, που θα σώσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, λόγω της έλλειψης επαρκών ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση.

Σημειώνεται ότι αρκετοί είναι αυτοί που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για μόσχευμα κάθε χρόνο και πεθαίνουν πριν προλάβουν να λάβουν το ζωτικό όργανο που χρειάζονται.

μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου
Ο καθηγητής Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ με τον ασθενή Ντέιβιντ Μπένετ

Η λήψη μοσχεύματος από ζώο (ξενομεταμόσχευση), η οποία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980, αποσκοπεί στην κάλυψη της μεγάλης ζήτησης. Ήδη εδώ και δεκαετίες γίνεται μεταμόσχευση βαλβίδων καρδιάς από χοίρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρυσι τον Οκτώβριο έγινε πειραματικά στη Νέα Υόρκη η πρώτη επιτυχής σύνδεση νεφρού χοίρου σε έναν εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο χωρίς ελπίδα ανάρρωσης.

Ο χοίρος από τον οποίο ελήφθη η καρδιά είχε προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor (θυγατρική της United Therapeutics), προκειμένου να απενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδιά του, τα οποία μπορεί να είχαν οδηγήσει σε απόρριψη του οργάνου ως ξένου σώματος από τον οργανισμό του ασθενούς.

μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου

Οι γιατροί είχαν υπογραμμίσει τότε πως είναι ακόμη νωρίς για να πουν με βεβαιότητα ότι η μεταμόσχευση είναι επιτυχής και ότι η καρδιά του ζώου θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς πρόβλημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ