«Υγρός τάφος» η Μεσόγειος για πρόσφυγες/μετανάστες -Τα πιο πολύνεκρα ναυάγια, από τη Λαμπεντούζα ως την Πύλο - iefimerida.gr

«Υγρός τάφος» η Μεσόγειος για πρόσφυγες/μετανάστες -Τα πιο πολύνεκρα ναυάγια, από τη Λαμπεντούζα ως την Πύλο

Τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στη Μεσόγειο / Φωτογραφίες: AP, Hellenic Coast Guard
Τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στη Μεσόγειο / Φωτογραφίες: AP, Hellenic Coast Guard
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ναυάγιο στην Πύλο υπενθυμίζει τους κινδύνους που διατρέχουν μετανάστες και πρόσφυγες όταν επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσα από τη Μεσόγειο, με την τραγική πραγματικότητα να είναι πως αποτελεί τον «υγρό τάφο» για χιλιάδες ανθρώπους.

20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κατατάξει την κεντρική Μεσόγειο ως την πιο επικίνδυνη διάβαση για τους μετανάστες, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Γηραιά Ήπειρο. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 20.000 θάνατοι και εξαφανίσεις ανθρώπων από το 2014, με τον απολογισμό να βαίνει αυξανόμενος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μοιραίο πλοίο στην Πύλο / Φωτογραφία: Hellenic Coast Guard
Το μοιραίο πλοίο στην Πύλο / Φωτογραφία: Hellenic Coast Guard

Το Reuters δημοσίευσε έναν κατάλογο με τις κυριότερες τραγωδίες που συνέβησαν στην περιοχή, με αφορμή ένα πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Καλαβρίας, στην Ιταλία, που σημειώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 68 ανθρώπους, όταν το ξύλινο ιστιοφόρο, που είχε ξεκινήσει από τη Σμύρνη και στο οποίο επέβαιναν 180-200 μετανάστες έπεσε σε βράχια και διαλύθηκε, «έρμαιο» θυελλωδών ανέμων.

Τα στοιχεία προέρχονται από τον ΟΗΕ. Ο αριθμός των νεκρών αντιστοιχεί στις σορούς που εντοπίστηκαν, ενώ ο αριθμός των επιβαινόντων και των αγνοουμένων προέρχεται από μαρτυρίες επιζώντων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως θα φανεί και από την παράθεσή τους, κατά κύριο λόγο τα ναυάγια έλαβαν χώρα ανοικτά της Λιβύης, συχνή αφετηρία των πολύ επικίνδυνων αυτών ταξιδιών, ενώ ο βαρύτερος απολογισμός παραμένει αυτός της τραγωδίας στη Λαμπεντούζα, με 750 νεκρούς, που συνέβη στις 18 Απριλίου 2015.

Μετανάστες «παλεύουν» με τα κύματα μετά την ανατροπή της βάρκας τους ανοικτά της Λαμπεντούζα, το 2022 / Φωτογραφία: AP
Μετανάστες «παλεύουν» με τα κύματα μετά την ανατροπή της βάρκας τους ανοικτά της Λαμπεντούζα, το 2022 / Φωτογραφία: AP

Ο κατάλογος του Reuters με τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια προσφύγων και μεταναστών από το 2015 μέχρι τις αρχές του 2023

Στις 14 Φεβρουαρίου 2023, σκάφος που αναποδογύρισε ανοιχτά της πόλης Qasr Al-Akhyar, στη Λιβύη, οδήγησε στον θάνατο 18 ανθρώπους, ενώ οι επιζώντες ήταν 7 και οι αγνοούμενοι 55.

2022

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 18 Ιουνίου, πλοιάριο βυθίζεται ανοιχτά της πόλης Σφαξ στην Τυνησία, με 13 ανθρώπους να είναι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών, ενώ οι αγνοούμενοι ήταν 63 και 24 οι διασωθέντες.

Στις 2 Απριλίου, παρόμοιο συμβάν ανοιχτά της πόλης Misrata, στη Λιβύη, άφησε πίσω του 96 αγνοουμένους, ενώ οι αρχές ανηύραν μόλις 4 ανθρώπους ζωντανούς.

2021

Στις 17 Δεκεμβρίου, πλοίο που μετέφερε μετανάστες βυθίζεται ανοιχτά της πόλης Sabratha, στη Λιβύη, με 9 ανθρώπους να λογίζονται επίσημα ως νεκροί, 8 άνθρωποι κατάφεραν να διασωθούν, ενώ και πάλι οι αγνοούμενοι ήταν οι συντριπτικά περισσότεροι, με τα στοιχεία να κάνουν λόγο για 93 άτομα.

Στις 22 Απριλίου, νέα τραγωδία σημειώνεται ανοικτά της Al Khums στη Λιβύη: Σκάφος βυθίζεται 73 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της πόλης. Δεν ανευρέθη διασωθείς, με 130 ανθρώπους να καταχωρίζονται ως αγνοούμενοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2020

Στις 12 Νοεμβρίου, ανοικτά της Al Khums, θα χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, 18 ήταν οι αγνοούμενοι, ενώ 48 ήταν οι διασωθέντες.

Διασωθέντες μετά το ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης τον Νοέμβριο του 2020 / Φωτογραφία: AP Photos
Διασωθέντες μετά το ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης τον Νοέμβριο του 2020 / Φωτογραφία: AP Photos

Δύο μήνες περίπου νωρίτερα, στις 21 Σεπτεμβρίου, ανοικτά της Sabratha, της λιβυκής πόλης, πλοιάριο θα παρασύρει μαζί του εκατοντάδες ανθρώπους: 111 ήταν οι αγνοούμενοι και μόλις 4 οι επιζώντες του ναυαγίου.

Θύμα μιας τραγωδίας στο Σφαξ της Τυνησίας που συνέβη στις 11 Ιουνίου του 2020, στην οποία πάνω από 54 άτομα έχασαν τη ζωή τους / AP Photo
Θύμα μιας τραγωδίας στο Σφαξ της Τυνησίας που συνέβη στις 11 Ιουνίου του 2020, στην οποία πάνω από 54 άτομα έχασαν τη ζωή τους / AP Photo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2019

Στις 19 Αυγούστου βυθίζεται σκάφος σε απροσδιόριστη τοποθεσία ανοιχτά της Λιβύης. Καταγράφονται 100 αγνοούμενοι, με τους επιζώντες να είναι τρεις.

Στις 25 Ιουλίου, 75 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, άλλοι 75 αγνοούνται, ενώ οι επιζώντες ήταν 134, όταν βυθίζεται σκάφος στα ανοικτά του Al Khums, στη Λιβύη.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 3 Ιουλίου, άλλοι 83 άνθρωποι καταλήγουν στον «υγρό τάφο», ενώ τρεις ήταν οι επιζώντες, όταν βάρκα βυθίζεται στα ανοικτά των ακτών του Zarzis, Τυνησία. Το σκάφος είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη.

2018

Για άλλη μια φορά τόπος τραγωδίας οι ακτές του Al Khums, στη Λιβύη: Την 1η Σεπτεμβρίου, σκάφος με μετανάστες θα βυθιστεί, με απολογισμό 2 νεκρούς, 128 αγνοούμενους και 55 επιζώντες.

Στις 29 Ιουνίου, αντίστοιχη τραγωδία θα συμβεί ανοικτά των ακτών της Τρίπολης, στη Λιβύη, με 3 νεκρούς, 101 αγνοούμενους και 16 επιζώντες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 19 Ιουνίου, άλλη μία τραγωδία: 6 νεκροί, 95 αγνοούμενοι, 5 επιζώντες όταν σκάφος βυθίζεται δυτικά της Τρίπολης, στη Λιβύη. Μια ξεχωριστή έκθεση για την ίδια ημέρα αναφέρει ότι 70 άνθρωποι αγνοούνται και 60 επέζησαν από τη βύθιση ανοικτά της Τρίπολης.

Στις 2 Ιουνίου σκάφος με μετανάστες θα βυθιστεί ανοικτά του νησιού Kerkennah της Τυνησίας, με απολογισμό 84 νεκρούς, 28 αγνοούμενους, ενώ 68 άνθρωποι διασώθηκαν.

Την 1η Φεβρουαρίου 14 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, 86 ήταν οι αγνοούμενοι και τρεις οι επιζώντες όταν μια βάρκα βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Zuwara, στη Λιβύη.

Αντίστοιχα, στις 9 Ιανουαρίου, 100 ήταν οι αγνοούμενοι και 279 οι επιζώντες, όταν βάρκα βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Al Khums, στη Λιβύη.

2017

Στις 30 Αυγούστου θα βυθιστεί βάρκα με μετανάστες στα ανοικτά των ακτών του Ben Guerdane στην Τυνησία: 120 ήταν οι αγνοούμενοι και μόλις ένας επέζησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 17 Ιουνίου, το τραγικό σκηνικό επαναλαμβάνεται στα ανοικτά των ακτών της Zuwarah, στη Λιβύη: 2 νεκροί, 108 αγνοούμενοι, 25 επιζώντες ήταν ο επίσημος απολογισμός.

Στις 19 Μαΐου, σημείο μιας άλλης τραγωδίας ήταν η θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Τρίπολης, στη Λιβύη, με 11 ανθρώπους να λογίζονται ως νεκροί, 145 ως αγνοούμενοι, ενώ 4 ήταν οι επιζώντες.

Στις 7 Μαΐου, άλλοι 11 νεκροί, θύματα της «επικίνδυνης Μεσογείου», 102 αγνοούμενοι, 7 επιζώντες, με την τραγωδία τότε να συμβαίνει στα ανοικτά της Az-Zawiyah, Λιβύη.

Στις 19 Φεβρουαρίου για άλλη μια φορά ανοικτά του Al Khums, στη Λιβύη, σκάφος θα παρασύρει στον βυθό τους ανθρώπους που μετέφερε, με τον απολογισμό να είναι 13 νεκροί, 105 αγνοούμενοι και κανένας επιζών.

Στις 14 Ιανουαρίου, 9 νεκροί, 167 αγνοούμενοι και 4 ήταν οι επιζώντες σε ναυάγιο που συνέβη 30-40 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2016

Στις 16 Νοεμβρίου, μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, το ναυάγιο που συνέβη θα οδηγήσει σε 7 νεκρούς και 96 αγνοουμέους, ενώ 27 άνθρωποι διασώθηκαν.

Στις 2 Νοεμβρίου και πάλι στην ίδια περιοχή, πλοιάριο θα ανατραπεί, με 128 αγνοουμένους, ενώ 2 ήταν οι επιζώντες.

Μία ημέρα πριν, την 1η Νοεμβρίου, 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 24 ήταν οι αγνοούμενοι και 29 οι επιζώντες, στην τραγωδία που είχε συμβεί 25 μίλια ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 26 Οκτωβρίου, άλλοι 97 άνθρωποι πέθαναν, ενώ 29 ήταν οι επιζώντες, σε ναυάγιο που συνέβη 26 μίλια ανατολικά της Τρίπολης, στη Λιβύη.

Μεγάλη ήταν η τραγωδία που είχε σημειωθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν 204 νεκροί ήταν ο επίσημος απολογισμός ναυαγίου που έλαβε χώρα 7,5 μίλια ανοικτά των ακτών του Μπουργκ Ρασίντ, στην Αίγυπτο, ενώ 84 ήταν οι αγνοούμενοι και 162 οι επιζώντες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 31 Ιουλίου, 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ανοικτά των ακτών της Σαμπράθα, Λιβύη.

Στις 3 Ιουνίου, 10 νεκροί ήταν ο απολογισμός, 329 αγνοούμενοι και 318 επιζώντες, όταν σκάφος ανετράπη στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης. Το σκάφος είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη.

Στις 2 Ιουνίου, πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε και πάλι κοντά στην πόλη Zuwara της Λιβύης, με 133 ανθρώπους να λογίζονται ως νεκροί, 417 ήταν αγνοούμενοι, ενώ οι επιζώντες ήταν 87.

Στις 29 Μαΐου, στις ακτές της δυτικής Λιβύης, το ναυάγιο στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους, ενώ 200 ήταν οι αγνοούμενοι και 625 οι επιζώντες.

Στις 25 Μαΐου, 5 ήταν οι νεκροί, 250 οι αγνοούμενοι και 460 οι επιζώντες σε ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Zawiya, στη Λιβύη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 9 Απριλίου, σε μια τραγωδία χωρίς κανέναν επίσημα νεκρό στα ανοικτά των ακτών της πόλης Ελ Σαλούμ, στην Αίγυπτο, 459 ήταν οι αγνοούμενοι και 37 οι επιζώντες.

2015

Στις 27 Αυγούστου, στα ανοικτά της Λιβύης, το ναυάγιο που σημειώνεται στοιχίζει τη ζωή σε 111 ανθρώπους, με τους αγνοούμενους να είναι 91 και 198 οι επιζώντες.

Στις 6 Αυγούστου, σε μια αντίστοιχη με τις ανωτέρω τραγωδίες, που συνέβη 16 μίλια βόρεια της Λιβύης, 27 ήταν οι νεκροί, 200 οι αγνοούμενοι, ενώ 373 ήταν οι επιζώντες.

Ο βαρύτερος απολογισμός παραμένει αυτός της Λαμπεντούζα: το σκάφος που ανετράπη 120 μίλια νότια του νησιού της Ιταλίας θα οδηγήσει στον θάνατο 750 ανθρώπους, με τους αγνοούμενους να είναι 272, ενώ οι διασωθέντες ήταν 28.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ