Βρετανία: Ο Ρίσι Σουνάκ αποκαθήλωσε τον Τζόνσον και έθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργία και ηγεσία των Τόρις - iefimerida.gr

Βρετανία: Ο Ρίσι Σουνάκ αποκαθήλωσε τον Τζόνσον και έθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργία και ηγεσία των Τόρις

Τη θέση του Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμος να διεκδικήσει ο Ρίσι Σουνάκ
Τη θέση του Μπόρις Τζόνσον είναι έτοιμος να διεκδικήσει ο Ρίσι Σουνάκ / Φωτογραφία: Leon Neal-Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε την Παρασκευή (8/7) και επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος για να διαδεχτεί τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και -κατά συνέπεια- στο πόστο του πρωθυπουργού. Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε όσα φαίνεται πως ήταν ήδη γνωστά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 42χρονος πρώην υπουργός θεωρείται ένα από τα φαβορί για τη θέση. Την Τρίτη (5/7) ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, όπως και ο υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ, έπειτα από ένα νέο σκάνδαλο. Η παραίτησή τους προκάλεσε τσουνάμι αποχωρήσεων και ο Τζόνσον αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί και ο ίδιος χθες, Πέμπτη 7 Ιουλίου.

«Κάποιος πρέπει να αδράξει αυτή τη στιγμή και να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Για αυτό θα είμαι υποψήφιος για να γίνω ο επόμενος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και ο επόμενος πρωθυπουργός», ανέφερε σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter ο Σουνάκ.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα κρίνουν αν η επόμενη γενιά των Βρετανών θα έχει την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή με εντιμότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα ή λέμε στον εαυτό μας παραμύθια που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα για λίγο αλλά θα αφήσουν τα παιδιά μας σε χειρότερη κατάσταση αύριο;», σημείωσε στη συνέχεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σουνάκ μαζί με τον Τζαβίντ ήταν οι «πρωτεργάτες» της αποκαθήλωσης του Τζόνσον

Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, παραιτήθηκαν στις 5 Ιουλίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν πλέον ικανή ούτε «ενεργεί με βάση το εθνικό συμφέρον».

Οι προφανώς συντονισμένες αποχωρήσεις, ήρθαν αφότου ο απερχόμενος -πλέον- πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα για το πώς χειρίστηκε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από τον βουλευτή, Κρις Πίντσερ, που διορίστηκε σε ανώτερη θέση.

Τόσο ο Τζάβιντ όσο και ο Σούνακ είναι βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αμφότεροι θεωρούνταν πιθανοί διάδοχοι του Τζόνσον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σουνάκ θεωρούνταν, μέχρι πρόσφατα, ευρέως ως το πιο λαμπρό ανερχόμενο αστέρι του κόμματος των Τόρηδων. Ο 42χρονος βρέθηκε στο προσκήνιο όταν έγινε επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών το 2020, επιφορτισμένος με την καθόλου αξιοζήλευτη δουλειά να κατευθύνει την οικονομία στη χειρότερη οικονομική ύφεση που είχε καταγραφεί λόγω της πανδημίας.

Διέθεσε δισεκατομμύρια λίρες σε έκτακτες δαπάνες για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους και οι πολιτικές του γενικά θεωρήθηκαν θετικές.

Ποιος είναι ο Ρίσι Σουνάκ -Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία

Ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, και η σύζυγός του, Αξάτα Μούρτι, συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των 250 πλουσιότερων Βρετανών (Rich List) που καταρτίζεται από την εφημερίδα The Sunday Times.

Η συμπερίληψη του Σουνάκ στη λίστα δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό από τον πλούτο της συζύγου του. Σύμφωνα με τη λίστα «The Sunday Times UK Rich List», το ζευγάρι βρίσκεται στην θέση 222 με καθαρή περιουσία 730 εκατομμυρίων λιρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αξάτα Μούρτι είναι κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, συνιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας Infosys. Εκτιμάται ότι έχει μετοχές στην Infosys αξίας περίπου 1 δισεκ. δολαρίων. Γνωρίστηκε με τον Ρίσι Σούνακ όταν σπούδαζαν και οι δύο στο Στάνφορντ και παντρεύτηκαν το 2009.

Μεγάλη Βρετανία: Στο επίκεντρο της κριτικής ο υπουργός Οικονομικών και η σύζυγός του

Ο Σουνάκ και η Μούρτι βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στο στόχαστρο κριτικής αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς της συζύγου του υπουργού Οικονομικών.

Η Μούρτι ζει με τον σύζυγό της στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά επέλεξε να έχει καθεστώς «μη μόνιμου κατοίκου» στη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που σημαίνει ότι δεν καταβάλλει φόρους για τα κέρδη της από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό.

Ο Σούνακ την υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι η σύζυγός του αγαπάει την πατρίδα της και δεν θα έπρεπε να υποχρεωθεί να διακόψει τους δεσμούς της με την Ινδία επειδή τον παντρεύτηκε. Σκοπεύει, όπως είπε, κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ινδία για να φροντίσει τους γονείς της. Στη συνέχεια η Μούρτι παραιτήθηκε από αυτό το ειδικό φορολογικό καθεστώς και είπε ότι θα πληρώσει φόρους για το εισόδημά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σουνάκ, πρώην αναλυτής της Goldman Sachs, που έγινε υπουργός σε ηλικία 39 ετών το 2020, προειδοποίησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι» για τη χώρα.

Στον κατάλογο των Sunday Times, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1989, κατατάσσονται οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι που κατοικούν στη Βρετανία. Ο κατάλογος περιλαμβάνει Βρετανούς πολίτες καθώς και άτομα και οικογένειες από το εξωτερικό αλλά που εργάζονται ή ζουν κατά κύριο λόγο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ινδικής καταγωγής αδελφοί Χιντούζα, ο Σρι και ο Γκόπι, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με καθαρή περιουσία άνω των 28 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ