Μαριούπολη: Το Στάλινγκραντ της Ουκρανίας -Πώς γελοιοποιεί τον Πούτιν η ηρωική αντίσταση των κατοίκων - iefimerida.gr

Μαριούπολη: Το Στάλινγκραντ της Ουκρανίας -Πώς γελοιοποιεί τον Πούτιν η ηρωική αντίσταση των κατοίκων

Κτίριο στη Μαριούπολη στις φλόγες
Κτίριο στη Μαριούπολη στις φλόγες / Φωτογραφία: AP Photo/Mstyslav Chernov
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι πλέον απελπιστική, με τις ρωσικές δυνάμεις να περικυκλώνουν και να βομβαρδίζουν αδιάκοπα την πόλη της Ουκρανίας.

Ο στρατιωτικός αναλυτής, αντιστρατάρχης Αεροπορίας Σαν Μισέλ Μπελ, εξηγεί στο Sky News τους λόγους για τους οποίους η Μαριούπολη αποτελεί στόχο-κλειδί για τη ρωσική προέλαση στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει ο Μπελ, για να βρούμε την απάντηση σε αυτό πρέπει να πάμε μερικές εκατοντάδες χρόνια πίσω, όταν η Ρωσική Αυτοκρατορία κατείχε μεγάλο μέρος της γύρω ακτογραμμής. Κι αυτό γιατί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θέλει να επιστρέψει ακριβώς σε εκείνες τις μέρες της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, σημειώνει πως η πόλη είναι και ένας σημαντικός τακτικός στόχος, επειδή η απόκτησή της θα βοηθούσε στη σύνδεση της προσαρτημένης Κριμαίας με την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, η οποία ελέγχεται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές.

Γιατί αργούν τόσο οι ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν τη Μαριούπολη;

Οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις είναι αυτή τη στιγμή «παγιδευμένες στον αστικό πόλεμο», εξηγεί ο Μπελ. Οι Ουκρανοί μάχονται για κάθε δρόμο, κάθε σπίτι και κάθε περιοχή -«ένα καλό παράδειγμα της ουκρανικής αντίστασης σε ολόκληρη τη χώρα».

Η κατάσταση στη Μαριούπολη, επίσης, «γελοιοποιεί» τα όσα λέει ο Πούτιν στους Ρώσους πολίτες στο εσωτερικό της χώρας του, όπου υποστηρίζει πως η Ρωσία δεν βομβαρδίζει πόλεις ή άμαχο πληθυσμό. Αντίθετα, εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν τη στόχευση σχολείων, νοσοκομείων και θεάτρων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τι θα γίνει μετά, αν πέσει η Μαριούπολη;

Ο Μπελ εξηγεί ότι υπάρχουν «δύο σαφείς επιλογές» για τη Ρωσία, εάν καταφέρει να καταλάβει τη Μαριούπολη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτον, ο Πούτιν θα μπορούσε να αποφασίσει να «διαπραγματευθεί από θέση ισχύος» και να ζητήσει την παράδοση του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Ή θα μπορούσε να διπλασιάσει τις δυνάμεις του, καλώντας περισσότερες ενισχύσεις από τη Ρωσία. Αυτή είναι μια πιο επικίνδυνη επιλογή, καθώς θα έπρεπε να κινητοποιήσει τη ρωσική οικονομία και να προχωρήσει σε στρατολόγηση μεγάλης κλίμακας, λέει ο Μπελ.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή, δεν έχουμε δει τέτοιο επίπεδο δέσμευσης των ρωσικών στρατευμάτων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις» για το ΝΑΤΟ και τη Δύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ