Δεν παραδίδεται η Μαριούπολη: Μόλις 800 Ουκρανοί μαχητές κρατούν το τελευταίο προπύργιο της αντίστασης - iefimerida.gr

Δεν παραδίδεται η Μαριούπολη: Μόλις 800 Ουκρανοί μαχητές κρατούν το τελευταίο προπύργιο της αντίστασης

Ουκρανός στρατιώτης στη Μαριούπολη
Ουκρανός στρατιώτης στη Μαριούπολη / Φωτογραφία αρχείου: AP/Mstyslav Chernov
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εδώ και εβδομάδες συνεχίζεται η εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη, αλλά οι Ουκρανοί αντέχουν ακόμη.

Η πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας, που αποτελεί σημαντικό στόχο για τις δυνάμεις του Πούτιν, δεν έχει πέσει ακόμη, παρά τις ανηλεείς επιθέσεις του ρωσικού στρατού.

Δεν παραδίδει τα όπλα η Μαριούπολη

Κόντρα σε προβλέψεις, εκτιμήσεις και απειλές, οι κάτοικοι της Μαριούπολης και οι στρατιώτες της Ουκρανίας εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση, αρνούμενοι ηρωικά να παραδώσουν τα όπλα στους κατακτητές, ακόμα και μετά από το τελεσίγραφο της Μόσχας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χάρτης της ρωσικής πολιορκίας στη Μαριούπολη
Χάρτης της ρωσικής πολιορκίας στη Μαριούπολη / BBC

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντίμτρο Κουλέμπα, είπε ότι η Ρωσία έχει πάρει την απόφασή της πλέον: να ισοπεδώσει πλήρως τη Μαριούπολη. Εξάλλου, όπως έχουν δηλώσει τοπικοί αξιωματούχοι, οι δυνάμεις της Ρωσίας ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν την είσοδο στη Μαριούπολη, αλλά ούτε και την έξοδο από αυτήν, σε κανέναν.

Η πλήρης κατάληψη της πόλης αυτής θεωρείται ως ένα βασικό κομμάτι της ρωσικής στρατηγικής στον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως είναι ένας στόχος που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.

Ρωσικό στρατιωτικό κονβόι κοντά στη Μαριούπολη
Ρωσικό στρατιωτικό κονβόι κοντά στη Μαριούπολη / AP Photo/Alexei Alexandrov
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας είπε: «Η πόλη δεν έχει πέσει ακόμη. Υπάρχουν ακόμα οι στρατιωτικές δυνάμεις μας, οι στρατιώτες μας, και θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος. Και, αυτήν τη στιγμή, είναι ακόμη στη Μαριούπολη».

Περίπου 500-800 Ουκρανοί μαχητές κρατούν τη Μαριούπολη

Οι Ρώσοι έχουν δηλώσει αρκετές φορές ότι έχουν καταλάβει σχεδόν όλη τη Μαριούπολη, οι ουκρανικές δυνάμεις ωστόσο απορρίπτουν τους ισχυρισμούς και δηλώνουν πως ακόμα μάχονται και κρατούν κάποια εδάφη της πόλης.

Ο Τζάστιν Κραμπ, στρατιωτικός αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων ασφαλείας Sibylline, είπε στο βρετανικό BBC ότι η αντίσταση της Μαριούπολης αποτελείται από 500-800 Ουκρανούς στρατιώτες, ενάντια σε πολύ μεγαλύτερες αριθμητικά στρατιωτικές δυνάμεις.

Οχυρώνονται στο εργοστάσιο Azovstal οι Ουκρανοί στρατιώτες

Σύμφωνα με τον Κραμπ, το εργοστάσιο Azovstal, που ενδέχεται να αποτελέσει το τελευταίο προπύργιο της αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη, είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να αντέξει σε μια πυρηνική επίθεση, με καταφύγια και υπόγεια τούνελ. Συνεπώς, οι Ουκρανοί «είναι καλά προετοιμασμένοι για να αμυνθούν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατεστραμμένο τμήμα του εργοστασίου Azovstal, στη Μαριούπολη
Κατεστραμμένο τμήμα του εργοστασίου Azovstal, στη Μαριούπολη / AP Photo/Alexei Alexandrov

Ο στρατιωτικός αναλυτής συνεχίζει, λέγοντας πως οι Ουκρανοί μαχητές είχαν «περισσότερες από 50 ημέρες για να οχυρωθούν και να δημιουργήσουν εξόδους διαφυγής», ενώ κάνει την εκτίμηση πως αν δεν εξολοθρευτούν πλήρως, οι στρατιώτες της Ουκρανίας θα βρίσκονται οχυρωμένοι στο εργοστάσιο για πολύ καιρό, προβάλλοντας «αντάρτικη» αντίσταση.

Ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση της Μαριούπολης ζητεί η Ουκρανία

Καθώς η πόλη πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, η Ουκρανία ζήτησε από τον στρατό της Μόσχας να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διαδρόμοι από τη Μαριούπολη για να επιτρέψουν στους αμάχους και στους τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες να φύγουν, αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί εκκένωση μεγάλης κλίμακας εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει διάδρομος τη Δευτέρα και επανέλαβε την έκκληση για δημιουργία διόδου από τη Μαριούπολη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ζημιές σε κτίριο κοντά στο εργοστάσιο της Μαριούπολης
Ζημιές σε κτίριο κοντά στο εργοστάσιο της Μαριούπολης / AP Photo/Alexei Alexandrov

«Απαιτούμε έναν επείγοντα ανθρωπιστικό διάδρομο από το έδαφος του εργοστασίου Azovstal για γυναίκες, παιδιά και άλλους πολίτες», είπε σε ανάρτησή της στο Telegram.

Η κατάσταση για τους αμάχους στην πόλη είναι απελπιστική, με κατεστραμμένα σπίτια και εκτεταμένη έλλειψη νερού.

Καθώς οι υπερασπιστές της Μαριούπολης συνεχίζουν να αντέχουν, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να αρνούνται οποιαδήποτε πιθανότητα εδαφικών παραχωρήσεων στη Ρωσία.

«Εξαιρετικά δύσκολη» η κατάσταση στη Μαριούπολη

Η κατάσταση στη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας Μαριούπολη είναι «εξαιρετικά δύσκολη» αλλά η πόλη δεν έχει τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είπε επίσης πως οι βομβαρδισμοί από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% και πως οι υποδομές της Ουκρανίας τίθενται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο.

Μαριούπολη: Άμαχοι εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal

Πολλοί άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal, στη Μαριούπολη, της Ουκρανίας.

Στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στην Μαριούπολη, την ουκρανική πόλη που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, υπάρχουν εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν, αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ