Μανιφέστο Λαγκάρντ: Σε έναν κόσμο που αλλάζει, πρέπει να αλλάξει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - iefimerida.gr

Μανιφέστο Λαγκάρντ: Σε έναν κόσμο που αλλάζει, πρέπει να αλλάξει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Κριστίν Λαγκάρντ
Η Κριστίν Λαγκάρντ / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την πρώτη κρίση της ως επικεφαλής της ΕΚΤ αλλά και την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ μίλησε η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε συνέντευξή της στο Politico, η 65χρονη Γαλλίδα μίλησε για τις προοπτικές του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, την αναθεώρηση της στρατηγικής της τράπεζας, τη σχέση της με τα εθνικά δικαστήρια και το μέλλον της Ευρώπης μετά τη συνταξιοδότηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ερώτηση για το πόσο καιρό ακόμη η Ευρώπη θα χρειάζεται δημοσιονομική και νομισματική υποστήριξη, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Όσον αφορά το πραγματικό ΑΕΠ, είναι πιθανό να επιστρέψουμε στα επίπεδα προ κορωνοϊού που είχαμε τον Δεκέμβριο του 2019 -εάν η παραλλαγή Δέλτα δεν καταστρέψει τα σχέδιά μας- το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αυτό είναι 1/4 νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε στις προβλέψεις μας για Μάρτιο».

«Έχει ξεκινήσει η φάση της ανάκαμψης - Η οικονομία της ευρωζώνης θα επιστρέψει στα επίπεδα προ κορωνοϊού στις αρχές του 2022»

«Πρέπει να περάσουμε την οικονομία μέσω της πανδημίας και σε μια φάση ανάκαμψης, η οποία έχει πλέον ξεκινήσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε πραγματικά την ανάκαμψη. Η ανάκαμψη πρέπει να είναι σταθερή και βιώσιμη. Δεν αφαιρείς τις πατερίτσες από έναν ασθενή, εκτός κι αν οι μύες του έχουν αρχίσει να ανοικοδομούνται επαρκώς έτσι ώστε ο ασθενής να μπορεί να περπατήσει στα δύο του πόδια. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομία. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου, έχοντας κατά νου εναλλακτικές παραλλαγές, βρισκόμαστε σε αυτή την πορεία ανάκαμψης, πηγαίνοντας σταθερά προς μια επιστροφή στα επίπεδα προ κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις τελευταίες μας προβλέψεις, βλέπουμε την οικονομία της ευρωζώνης να επιστρέφει στο επίπεδο προ κορωνοϊού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τούτου λεχθέντος, δεν προτείνω ότι το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP) θα σταματήσει στις 31 Μαρτίου. Έχουμε μεγάλη ευελιξία, αλλά από την άποψη των οικονομικών προοπτικών κατευθυνόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε επίσης η κυρία Λαγκάρντ.

Οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να συζητά για την ολοκλήρωση του PEPP στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και η μεγάλη πλειονότητα των παρατηρητών της ΕΚΤ που ρωτήθηκαν από το Reuters δεν αναμένουν το PEPP να αυξηθεί ξανά και να επεκταθεί χρονικά. Αντίθετα, η ΕΚΤ είναι πιθανότερο να στρέψει την πολιτική στήριξής της προς τα παλαιότερο και πιο άκαμπτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (Asset Purchase Programme, APP), το οποίο μπορεί να ισχύει επ' αόριστον ενόσω ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλότερος από τον στόχο της τα επόμενα χρόνια.

«Είμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου, έχοντας κατά νου άλλες μεταλλάξεις (του ιού), είμαστε σε αυτή την πορεία ανάκαμψης, κινούμενοι σταθερά προς την επάνοδο στο προ της Covid-19 επίπεδο», σημείωσε η Λαγκάρντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς θα είναι η Ευρώπη μετά τη συνταξιοδότηση της Άνγκελα Μέρκελ;

Ερωτηθείσα για το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Η Ευρώπη θα είναι διαφορετική, επειδή η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε καθοριστικός ηγέτης εδώ και πολύ καιρό. Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι θα ηγηθεί μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης και αυτό θα είναι καλό για την Ευρώπη».

Η πρώτη αναθεώρηση στρατηγικής της ΕΚΤ εδώ και 20 χρόνια - Προσαρμοσμένη στον μεταβαλλόμενο κόσμο

Η Κριστίν Λαγκάρντ εργάζεται σε μια έκδοση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που μοιάζει περισσότερο με τον εαυτό της -δεν δεσμεύεται από τις παραδοσιακές απόψεις της κεντρικής τραπεζικής.

Στη συνέντευξή της στο Politico από το γραφείο της στον 40ό όροφο του κτιρίου της ΕΚΤ, η πρόεδρος της τράπεζας είπε ότι το ίδρυμά της είναι «σταθερό» στη βασική του αποστολή να διατηρεί σταθερές τις τιμές, αλλά πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζει έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Μιλώντας την ώρα που η τράπεζα βάζει τις τελευταίες πινελιές στην πρώτη αναθεώρηση στρατηγικής της σε σχεδόν 20 χρόνια, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε μια παθιασμένη έκκληση για την ΕΚΤ να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η άνοδος των ψηφιακών νομισμάτων. Είπε επίσης ότι η τράπεζα πρέπει να βελτιωθεί στο να ακούει -και να επικοινωνεί με- τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Δεν υπήρξε αναθεώρηση στρατηγικής από το 2003 και νομίζω ότι είχε καθυστερήσει», είπε η 65χρονη Γαλλίδα, που ανέλαβε το τιμόνι της ΕΚΤ τον Νοέμβριο του 2019. «Όταν ξεκινήσαμε αυτή την αναθεώρηση στρατηγικής, είπα ότι δεν θα αφήσουμε ούτε μία πέτρα που δε θα σηκώσουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διορισμός της Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής της ΕΚΤ προκάλεσε αντιδράσεις καθώς δεν είχε ποτέ αναλάβει τη θέση κεντρικού τραπεζίτη, αν και είχε κερδίσει τεράστια φήμη ως δικηγόρος, υπουργός του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου και επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αλλά η Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι βλέπει το παρελθόν της ως πλεονέκτημα και όχι ως μειονέκτημα. Ερωτηθείσα εάν σκέφτηκε ότι αφού δεν είχε περάσει την καριέρα της στις κεντρικές τράπεζες, ίσως αυτό έκανε ευκολότερο τον ρόλο της αναφορικά με το να έχει μια διευρυμένη άποψη, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε: «Μου αρέσει να το σκέφτομαι έτσι, αν και ίσως άλλοι να τον κάνουν. Αν δεν το πίστευα, θα ήμουν πολύ δυσαρεστημένη κάθε πρωί που θα σηκωνόμουν και θα ερχόμουν εδώ».

«Σταθερότητα τιμών, σταθερότητα τιμών- Μόνο αυτό άκουγα τους πρώτους δύο μήνες στην ΕΚΤ»

Παρά το γεγονός ότι είναι νέα στην ΕΚΤ, η Λαγκάρντ απορρόφησε γρήγορα το μάντρα της. Όμως, όπως λέει, αυτό δεν σήμαινε απαραίτητα ότι έπρεπε να είμαστε κλειστοί στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται ο κόσμος. «Σταθερότητα τιμών, σταθερότητα τιμών, σταθερότητα τιμών… Πρέπει να το έχω ακούσει πάνω από 1.000 φορές τους πρώτους δύο μήνες μου εδώ. Είστε κολλημένοι σε αυτό. Αλλά την ίδια στιγμή, ο κόσμος γύρω σου αλλάζει. Και πρέπει να είσαι συνεχώς προσεκτικός στις αλληλεπιδράσεις και τις αλλαγές που συμβαίνουν».

Η Λαγκάρντ ελπίζει ότι η νέα στρατηγική θα αντιμετωπίσει νέες διαστάσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η δυνατότητα ενός ψηφιακού ευρώ και θα χρησιμεύσει ως απόδειξη πως η ΕΚΤ είναι σε θέση να επανεφεύρει τον εαυτό της. «Θα αποτελεί ένδειξη του γεγονότος ότι η ΕΚΤ είναι προσεκτική και ικανή να προσαρμόζεται. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παράδειγμα, το ψηφιακό ευρώ ένα άλλο. Είμαστε προσανατολισμένοι στον στόχο σταθερότητας των τιμών μας και είμαστε ο θεματοφύλακας του ευρώ, αλλά πρέπει να προσέξουμε και τις μεγάλες εξελίξεις γύρω μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ