Κράτος δικαίου στη Μάλτα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά δικαιοσύνη και μεταρρυθμίσεις | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Κράτος δικαίου στη Μάλτα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά δικαιοσύνη και μεταρρυθμίσεις

Η δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στη Μάλτα
Η δημοσιογράφος, Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία που δολοφονήθηκε στη Μάλτα / Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 635 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 12 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβαίνει σε απολογισμό των εξελίξεων στην υπόθεση της Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία και σε άλλες σχετικές υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση, μετά την κατάθεση του καταδικασθέντα εγκληματία Vincent Muscat.

Εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία τους για την ενδεχόμενη συμμετοχή υπουργών και πολιτικών αξιωματούχων στη δολοφονία, οι ευρωβουλευτές καλούν την κυβέρνηση να προσαγάγει στη δικαιοσύνη όλους όσοι εμπλέκονται στις υποθέσεις που έφερε στο φως η δημοσιογράφος πριν το θάνατό της.

Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην έρευνα για τη δολοφονία και άλλες υποθέσεις διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που συνδέονται με αυτή, αν και αυτό έγινε «με μεγάλη καθυστέρηση», και ζητούν να προχωρήσει η έρευνα πέρα από την εμπλοκή του πρώην επικεφαλής του επιτελείου του προηγούμενου πρωθυπουργού, λαμβάνοντας υπόψη και τις καταγγελίες για προσπάθειες από δημόσιους αξιωματούχους να αποκρύψουν αποδεικτικά στοιχεία και να παρεμποδίσουν τις έρευνες και τις δικαστικές διαδικασίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες οι καταγγελίες για διαφθορά και απάτη θα πρέπει να διερευνώνται και να διώκονται «με την κατάλληλη αυστηρότητα και στο κατάλληλο επίπεδο», υπογραμμίζουν.

Αναφέρονται ακόμη στις σοβαρές και επίμονες απειλές για τις αξίες της ΕΕ στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των ΜΜΕ, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της αστυνομίας, καθώς και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, αν και οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση της Μάλτας έχει σημειώσει κάποια πρόοδο σε σχέση με το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Η δρομολόγηση του σχεδίου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ευπρόσδεκτη, δεδομένης της διάδοσης των φαινομένων διαφθοράς που διαπίστωσε η Επιτροπή στην έκθεσή της του 2020 για το κράτος δικαίου στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές της Μάλτας για την προστασία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, τονίζοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις και καλώντας τις αρχές να εφαρμόσουν την οδηγία της ΕΕ για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τα προγράμματα απόκτησης ιθαγένειας και άδειας διαμονής στην ακεραιότητα στην ευρωπαϊκή ιθαγένεια και επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την κυβέρνηση της Μάλτας να διασφαλίσει τη διαφάνεια και να τερματίσει τα προγράμματα.

Ζητά επίσης από την Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία κατά των στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού («SLAPP» - Strategic Lawsuit Against Public Participation) για την προστασία της ανεξαρτησίας των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης από κακόβουλες νομικές ενέργειες με στόχο τη φίμωση ή τον εκφοβισμό τους - το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα του ΕΚ από το 2018.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ