Η μεγαλύτερη έκπληξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα του Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο διορισμός του ιστορικού Παπ Ντιάγ στο υπουργείο Παιδείας.
Ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό, ο καθηγητής Παπ Ντιάγ ήταν καθηγητής πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο Sciences-Po Paris, θεωρείται ειδικός στα θέματα μειονοτήτων και ως πρόσφατα ήταν πρόεδρος στο Μουσείο Ιστορίας της Μετανάστευσης, στο Παρίσι. Γεννήθηκε στη Γαλλία από πατέρα Σενεγαλέζο και μητέρα Γαλλίδα, ενώ είναι αδελφός της διάσημης συγγραφέως Μαρί Ντιάγ, η οποία κέρδισε το βραβείο Γκονκούρ το 2009.
Ο διορισμός του στο υπουργείο Παιδείας, στη θέση του Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, ο οποίος βρισκόταν σε προστριβή με τους εκπαιδευτικούς και μαθητές τα τελευταία χρόνια, θεωρείται ότι θα ηρεμήσει τα πνεύματα.
«Σε ό,τι αφορά τις μειονότητες, ο Ντιάγ ενσαρκώνει κατευθύνσεις που σίγουρα δεν είχε ο Μπλανσάρ», δήλωσε ο κοινωνιολόγος Μισέλ Βιβόρκα, στο Nouvel Observateur.
Γνωστός για τον συναινετικό και ήρεμο χαρακτήρα του, ο Ντιάγ θεωρείται ατού για τον Μακρόν, προκειμένου να στηθούν εκ νέου γέφυρες με τον κόσμο της εκπαίδευσης. «Είναι διπλωμάτης στη συμπεριφορά. Και είναι ένα υπουργείο που χρειάζεται διπλωματία, μετά τον Μπλανσάρ», προσθέτει ο Βιβόρκα.
«Έμεινα άφωνος από αυτή την υπουργοποίηση. Πιστεύω ότι ο Παπ Ντιάγ δεν έχει σχέση με τα εκπαιδευτικά προβλήματα. Σίγουρα τοποθετήθηκε για να κάνει όσα δεν μπόρεσε ο προκάτοχός του», δήλωσε ο βουλευτής Αλέξις Κορμπιέρ, του ακροαριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν.
Η άφιξη του Παπ Ντιάγ στο υπουργείο Παιδείας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο χώρο της ακροδεξιάς, λόγω της καταγωγής του, όπως ήταν αναμενόμενο.
«Ο διορισμός του Παπ Ντιάγ, γνωστού για τις απόψεις του επί των μειονοτήτων, στο υπουργείο Παιδείας, είναι η τελευταία πέτρα για τη διάλυση της χώρας μας, των αξιών και του μέλλοντός της. Εκλέξτε το μάξιμουμ των βουλευτών του κόμματός μας για να προστατεύσετε τη νεολαία μας από τις χειρότερες ιδεολογίες!» έγραψε η Μαρίν Λεπέν, σε ένα άκρως ρατσιστικό σχόλιο.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι πρέπει να αποδομηθεί η Ιστορία της Γαλλίας. Ο Παπ Ντιάγ θα το αναλάβει» έγραψε, στο ίδιο μήκος κύματος, ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ.
Ο Παπ Ντιάγ έκανε λαμπρές σπουδές και έχει τεράστια διδακτική εμπειρία. Τελείωσε τη σχολή των ελίτ École normale supérieure και έκανε μάστερ Ιστορίας και ντοκτορά στο Πανεπιστήμιο Ecole des Hautes Etudes en Sciences sociales (EHESS), στο Παρίσι. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, από το 1991 ως το 1996, και έγινε γνωστός όταν δημοσίευσε το βιβλίο «Όροι ζωής της μαύρης κοινότητας -Πραγματεία για μια γαλλική μειονότητα». Ειδικός στα θέματα μειονοτήτων, συνεργάστηκε με το Musée d’Orsay του Παρισιού και εκπόνησε μελέτη το 2020 για την Όπερα του Παρισιού. Το 2021 διορίστηκε επικεφαλής του Μουσείου Για την Ιστορία της Μετανάστευσης.
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του στο υπουργείο Παιδείας, ο Ντιάγ δηλώνει ότι απεχθάνεται τις διενέξεις και είναι υπέρ των συναινέσεων. Αριστερός εκ πεποιθήσεως, και οπαδός παλαιότερα του Φρανσουά Ολάντ, αντέδρασε όταν ξεκίνησε δημόσιος διάλογος στη Γαλλία για τη λεγόμενη «ισλαμο-αριστερά» στα πανεπιστήμια.
«Αυτός ο όρος, ισλαμο-αριστερά, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των πανεπιστημίων. Είναι οδυνηρό το πόσο ο πολιτικός κόσμος αγνοεί τις έρευνες που γίνονται στα πανεπιστήμια για τις κοινωνικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες», δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2021.
Είχε δηλώσει αντίθετος στη λεηλασία των αγαλμάτων που θύμιζαν την εποχή των σκλάβων. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η δουλεία, αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, είναι αγιάτρευτο. Αλλά έχουμε το συλλογικό καθήκον να θεραπεύσουμε τις σύγχρονες κοινωνίες, οι οποίες υποφέρουν από ανισότητες και αδικίες που προέρχονται εν μέρει από την εποχή της δουλείας», δήλωνε.
Ο ίδιος, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Παιδείας, δήλωσε ότι είναι «ένα καθαρό προϊόν της δημοκρατικής αξιοκρατίας».
Επιλογή Μακρόν και η Ελληνίδα Χρυσούλα Ζαχαροπούλου
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επεφύλασσε εκπλήξεις από την πρώτη στιγμή της επανεκλογής του, καθώς ανακοίνωσε νέα κυβέρνηση, ίσης εκπροσώπησης, με 14 γυναίκες και 14 άνδρες.
Στο παζλ των εκπλήξεων ήταν και η επιλογή της Ελληνίδας Χρυσούλας Ζαχαροπούλου. Πρόκειται για την ως σήμερα ευρωβουλευτή με το κόμμα του Μακρόν Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Κορίνθια, ιατρό γυναικολόγο, η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά.