Μακρόν: Κανένα παράπονο από Τραμπ για τους συμμάχους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ - «Σοβαρό λάθος οι επιθέσεις του Ιράν» - iefimerida.gr

Μακρόν: Κανένα παράπονο από Τραμπ για τους συμμάχους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ - «Σοβαρό λάθος οι επιθέσεις του Ιράν»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν / AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πεποίθησή του ότι οι συζητήσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν θα συνεχιστούν παρά την ένταση των τελευταίων ωρών εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

  • Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε τα ιρανικά χτυπήματα σοβαρό λάθος και παραβίαση της συμφωνίας που είχε υπογράψει το Ιράν. Τόνισε ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν αντίθετες με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Τεχεράνη.
  • Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τις κλειστές συζητήσεις της συνόδου, δεν διατύπωσε καμία επίκριση εναντίον των συμμάχων, σε αντίθεση με προηγούμενες δημόσιες δηλώσεις του για την Ισπανία.
  • Αναφορικά με την απόκτηση της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε δυσπιστία, υπενθυμίζοντας ότι οι κανόνες της συμμαχίας διασφαλίζουν ότι τα κράτη-μέλη δεν επιτίθενται το ένα στο άλλο.
  • Το Παρίσι εξετάζει πλέον θετικά την πώληση του γαλλοϊταλικού αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T στην Τουρκία. Ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε τη συνέχιση των τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών χωρών για το θέμα.

Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα για ψυχραιμία, υπομονή και ήρεμη διαχείριση της κατάστασης ώστε να διατηρηθεί η πρόοδος.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι τα ιρανικά χτυπήματα, τα οποία προκάλεσαν την αμερικανική αντίδραση, αποτέλεσαν παραβίαση της συμφωνίας. Κατά την άποψή του, το Ιράν ενήργησε εσφαλμένα πραγματοποιώντας τις επιθέσεις αυτές, καθώς ήταν αντίθετες με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πιστεύω ότι οι Ιρανοί έκαναν ένα πολύ σοβαρό λάθος πραγματοποιώντας αυτές τις επιθέσεις, οι οποίες αντίκεινται στη συμφωνία που είχαν οι ίδιοι υπογράψει», δήλωσε ο Μακρόν.

«Ο Τραμπ δεν μπορεί να αποκτήσει τη Γροιλανδία»

Σχετικά με τις τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των κλειστών συζητήσεων της συνόδου δεν διατύπωσε καμία επίκριση εναντίον των συμμάχων.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του Τραμπ, όπου είχε αποκαλέσει την Ισπανία «φρικτό εταίρο» και είχε επαναλάβει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της Γροιλανδίας.

Ο Μακρόν, ωστόσο, εξέφρασε τη δυσπιστία του σχετικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να την αποκτήσουν, τονίζοντας πως «στη συμμαχία μας δεν υπάρχουν μόνο κανόνες αλληλεγγύης για την περίπτωση που κάποιος από εμάς δεχτεί επίθεση αλλά, φυσικά, υπάρχουν και κανόνες που διασφαλίζουν ότι δεν θα επιτεθούμε ο ένας στον άλλον».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μακρόν εξετάζει θετικά την πώληση SAMP-T στην Τουρκία

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και την Ιταλία αναφορικά με το αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι σε εξέλιξη εργασίες, σε γαλλοϊταλική βάση, μαζί με την Τουρκία, τεχνικές εργασίες οι οποίες συνεχίζονται».

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters που επικαλείται πέντε πηγές με γνώση του ζητήματος, η Γαλλία φαίνεται πλέον να εξετάζει θετικά την πώληση του γαλλοϊταλικού συστήματος SAMP-T στην Τουρκία. Η αλλαγή αυτή στη στάση του Παρισιού, μετά από μακρά περίοδο άρνησης, αναμένεται να διευκολύνει την έναρξη ουσιαστικότερων συζητήσεων με την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εμανουέλ Μακρόν NATO Ιράν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ