Bloomberg: Ο Μακρόν θέλει να επιστρέψει στη σωστή πλευρά της ιστορίας... και του ΝΑΤΟ -Tι άλλαξε στο Ελιζέ - iefimerida.gr

Bloomberg: Ο Μακρόν θέλει να επιστρέψει στη σωστή πλευρά της ιστορίας... και του ΝΑΤΟ -Tι άλλαξε στο Ελιζέ

Εμανουέλ Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν / Sarah Meyssonnier, pool via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η θέση της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, είναι μια χαρακτηριστική αποτύπωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η συμμαχία απέναντι στις κοινές απειλές αλλά τώρα όλα φαίνεται πως αλλάζουν στο Ελιζέ, εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής στο Βίλνιους.

Περίπου την εποχή της βραχύβιας ανταρσίας του Γιεβγκένι Πριγκόζιν κατά της ρωσικής κυβέρνησης τον περασμένο μήνα, ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο έκανε το πρώτο του ταξίδι στη Βαλτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φρεγάτα Auvergne έδεσε στο Ελσίνκι στις 24 Ιουνίου σε μια επίδειξη υποστήριξης προς το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία. Η ανάπτυξη μόλις 300 χιλιόμετρα από την πόλη του Πούτιν, την Αγία Πετρούπολη, μπορεί επίσης να είχε ως στόχο να καταδείξει τον ανανεωμένο ενθουσιασμό της Γαλλίας για τη δυτική συμμαχία μετά από δεκαετίες αμφιθυμίας και πολύ βαριές δηλώσεις.

Καθώς οι ηγέτες του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να καλύψει τον χαμένο χρόνο, αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Μακρόν σήμερα έχει απομακρυνθεί από την περίφημη ατάκα του για τον «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ» μετά τη ρωσική εισβολή, η οποία όξυνε το ενδιαφέρον για τον ρόλο της συμμαχίας στην προστασία άλλων ευρωπαϊκών εθνών. Τώρα, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τις συγκλονιστικές ταραχές στην πατρίδα του αυτόν τον μήνα, στοχεύει να επιταχύνει την επέκταση τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ανατολάς, ανοίγοντας δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας.

ΝΑΤΟ
ΝΑΤΟ/ Φωτογραφία AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στροφή του Μακρόν και τα χαμόγελα στο ΝΑΤΟ

Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, ο άλλοτε επιφυλακτικός πρόεδρος εγκατέλειψε τη μακροχρόνια αντίσταση της Γαλλίας στην επέκταση της δυτικής ομπρέλας ασφαλείας και ζήτησε στενότερο συντονισμό μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στον τομέα της άμυνας.

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα πρέπει ή όχι να επεκταθούμε ή ακόμη και πότε θα πρέπει να το κάνουμε -για μένα είναι το συντομότερο δυνατό- αλλά πώς θα πρέπει να το κάνουμε», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέδριο στη Μπρατισλάβα στις 31 Μαΐου.

Ένας Γάλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι ο 45χρονος πρόεδρος έχει καταλάβει ότι πρέπει να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αλλά ο Μακρόν έχει δουλειά να κάνει σε αυτό το θέμα, επισημαίνει το Bloomberg.

Για χρόνια, ο Μακρόν αγκάλιαζε τον ρόλο του ως κληρονόμου των Γάλλων ηγετών όπως ο Σαρλ ντε Γκωλ και ο Ζακ Σιράκ, οι οποίοι κράτησαν αποστάσεις από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και, στην περίπτωση του Σιράκ, απέρριψαν τις ανησυχίες της ανατολικής Ευρώπης. Ο Μακρόν έστρωσε το κόκκινο χαλί στον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2017 και προκάλεσε οργή λίγο πριν από την εισβολή όταν αναφέρθηκε στην πιθανή «φινλανδοποίηση» της Ουκρανίας - απαρνούμενος την προοπτική ένταξης στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ για να κατευνάσει τη Μόσχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί από τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας έμειναν έκπληκτοι από τη φαινομενική μεταστροφή και ορισμένοι ήταν επιφυλακτικοί.

Ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος χλεύασε τα σχέδια του Μακρόν να μεσολαβήσει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μαζί με την Κίνα, υπενθυμίζοντας, με νόημα, τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειές του να πείσει τον Πούτιν να μην επιτεθεί στην Ουκρανία. Ένας τρίτος πρότεινε ότι ο Μακρόν είχε απλώς συνειδητοποιήσει ότι οι προσπάθειές του να δεσμεύσει τον Πούτιν δεν είχαν αποδώσει.

Αλλά άλλοι επέμειναν ότι με τη στροφή του προς την υποστήριξη σε δύο από τα μεγαλύτερα αιτήματα της Ανατολικής Ευρώπης -στενότερος συντονισμός με το ΝΑΤΟ και σαφής οδικός χάρτης για την ένταξη της Ουκρανίας- ο Μακρόν αλλάζει τον συσχετισμό εντός της ΕΕ ακριβώς τη στιγμή που το κέντρο της πολιτικής της βαρύτητας μετατοπίζεται προς τα ανατολικά.

O Εμανουέλ Μακρόν με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς
O Εμανουέλ Μακρόν με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς/ Φωτογραφία AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γαλλία καλύπτει το κενό που αφήνει η Γερμανία στην Ουκρανία

Ένας διπλωμάτης από την ανατολική Ευρώπη δήλωσε ότι η τοποθέτηση της Γαλλίας δίπλα στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, βοηθά να καλυφθεί το κενό που άφησε η πιο προσεκτική προσέγγιση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Ένας Γερμανός αξιωματούχος συμφώνησε ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή που δημιουργεί μια νέα συμμαχία μεταξύ της Γαλλίας και των ανατολικών κρατών σε μια στιγμή αυξανόμενων τριβών μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου.

«Η γαλλογερμανική σχέση εξακολουθεί να υπάρχει, είναι πάντα θεμελιώδης, αλλά δεν θα πρέπει να είναι μια αποκλειστική σχέση», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Χαντάντ, βουλευτής του κόμματος του Μακρόν, ο οποίος έχει εργαστεί για τη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council με έδρα την Ουάσινγκτον. «Χρειαζόμαστε και άλλους εταίρους και οι μικρότερες χώρες αποτελούν στην πραγματικότητα έναν φορέα αύξησης της ισχύος και της επιρροής μας».

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Ο Μακρόν έχει συνδυάσει τη δημόσια ρητορική του με παρασκηνιακές πιέσεις για να επιτραπεί στην Ουκρανία να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, δήλωσαν διπλωμάτες, σε αντίθεση με την επιφυλακτικότητά του για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία το 2018.

Οι Γάλλοι διπλωμάτες έχουν επίσης εμπλακεί σε χαμηλότερα επίπεδα με τους ανατολικούς ομολόγους τους και αυτό έχει σημειωθεί, δήλωσε ένας από τους ομολόγους τους, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει περισσότερο διπλωματικό προσωπικό στην ανατολική Ευρώπη. Γάλλοι αξιωματούχοι δηλώνουν βέβαιοι ότι το Κίεβο θα πληροί τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ στο τέλος του έτους, αν και επιμένουν ότι η Ουκρανία δεν θα τύχει ειδικής μεταχείρισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια, η προοπτική της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας έχει δώσει ώθηση στις συζητήσεις για πιο θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, ώστε να εξορθολογιστεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων και να μειωθεί η δυνατότητα μεμονωμένων μελών να εκβιάζουν τα υπόλοιπα μέλη. Αυτή η διαδικασία από μόνη της θα διαρκέσει χρόνια και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

Κατά παρόμοιο τρόπο, η ρωσική κατοχή μεγάλων εκτάσεων της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας επικρέμεται πάνω από τη συζήτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε ότι η απλή έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας θα δώσει ώθηση στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο Κίεβο και μια σαφής πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα δώσει ώθηση στο ηθικό της Ουκρανίας, ενώ θα στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση της Μόσχας, η οποία εξακολουθεί να προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν.

Ο Μακρόν κάλεσε τους Ευρωπαίους να παράσχουν στην Ουκρανία διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ώστε να προσφέρουν στη χώρα προστασία κατά την περίοδο πριν από την εξασφάλιση της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Λέει ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει κατά το πρότυπο του τρόπου με τον οποίο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 O Eμανουέλ Μακρόν επιθεωρεί στρατιώτες
O Eμανουέλ Μακρόν επιθεωρεί στρατιώτες/ Φωτογραφία AP

Ο «άσσος στο μανίκι» του Μακρόν

Η Γαλλία είχε επίσης συμφωνήσει να στείλει μερικούς από τους πυραύλους Scalp που αναπτύχθηκαν με το Ηνωμένο Βασίλειο, γνωστούς και ως Storm Shadows, στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν Γάλλο διπλωμάτη, ενώ ένας Ευρωπαίος συνάδελφός του απέδωσε στον Μακρόν τα εύσημα ότι ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που προσέφερε βαριά τεθωρακισμένα οχήματα και βοήθησε να αλλάξει αυτή η συζήτηση.

Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να κάνει η Γαλλία αν ο Μακρόν θέλει να πείσει τους αμφισβητίες ότι εννοεί σοβαρά την αλλαγή στάσης του.

Η γαλλική βοήθεια προς την Ουκρανία μέχρι στιγμής ισοδυναμεί με το 0,3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ukraine Support Tracker του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. Η βοήθεια της Γερμανίας ισοδυναμεί με το 0,5% του προϊόντος της, ενώ της Πολωνίας με το 0,9%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα μοναδικό χαρτί που διαθέτει ο Μακρόν είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας. Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ, το Παρίσι είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στο μπλοκ και η ήπειρος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ.

Πέρυσι, ο Μακρόν χειρίστηκε αδέξια το θέμα αυτό, υπονοώντας ότι η Γαλλία δεν θα απαντούσε με το ίδιο νόμισμα αν η Ευρώπη επρόκειτο να χτυπηθεί από πυρηνικό όπλο και στη συνέχεια υπαναχώρησε.

Τώρα η ομάδα του προέδρου συζητά αν θα ανοίξει το θέμα του πώς τα γαλλικά πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία της υπόλοιπης ηπείρου, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις σκέψεις της γαλλικής κυβέρνησης, και εξετάζει πώς αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας, μεταδίδει το Bloomberg. .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ