Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε επιτυχημένη τη σύνοδο G7 που πραγματοποιήθηκε στο Εβιάν τις τελευταίες δυο ημέρες.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το βασικό στοιχείο της επιτυχίας της ήταν η ενότητα και η συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων ηγετών. Όπως σημείωσε, στη σύνοδο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ υιοθετήθηκαν ομόφωνα εννέα κοινές αποφάσεις.
Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο Μακρόν δήλωσε ότι οι ηγέτες της G7 είχαν μια «σε βάθος» συζήτηση για τις εξελίξεις στο μέτωπο, η οποία επέτρεψε να διαμορφωθούν σημαντικά πεδία σύγκλισης μεταξύ των συμμετεχόντων. Επανέλαβε την «ακλόνητη στήριξη» προς το Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι «η ισορροπία δυνάμεων έχει μεταβληθεί ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες», καθώς «η Ουκρανία προχωρά και αντιστέκεται, ενώ η Ρωσία οπισθοχωρεί».
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω την παροχή συστημάτων και δυνατοτήτων αεράμυνας προς το Κίεβο και εξέφρασαν τη στήριξή τους στο αίτημα για συμφωνίες αδειοδότησης, που θα επιτρέψουν στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία να παράγει μέρος του σχετικού εξοπλισμού εντός της χώρας.
Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης ότι οι χώρες της G7 θα συνεχίσουν να συνδράμουν την Ουκρανία τόσο στην άμυνά της όσο και στις προσπάθειες ανοικοδόμησης των υποδομών της.
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι τόσο ο Μακρόν όσο και ο Αμερικανός πρόεδρος μαζί με τους άλλους ηγέτες παραδέχθηκαν ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την ειρήνη στον πόλεμο της με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Αυτό έδειξε μια «πραγματική αλλαγή στην προσέγγιση» των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ο Μακρόν.
Μακρόν: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν είναι «πολύ καλή»
Για το Ιράν, ο Μακρόν ανέφερε ότι οι ηγέτες της G7 χαιρέτισαν τη συμφωνία που επετεύχθη με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας τη στήριξή τους στις σχετικές πρωτοβουλίες.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία των Στενών του Ορμούζ, τα οποία χαρακτήρισε «αχίλλειο πτέρνα» για τη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια, σημειώνοντας ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Βρετανία είναι έτοιμες να συμβάλουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας των θαλάσσιων οδών.
Σε ό,τι αφορά στον Λίβανο, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε τη σημασία της άμεσης εφαρμογής της εκεχειρίας και της πλήρους προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας.
Αναφερόμενος στη Γάζα, ο Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη λήψης άμεσων ανθρωπιστικών μέτρων για την ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού, ζητώντας παράλληλα τη συνέχιση των ενεργειών που αποσκοπούν στην προστασία των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα.