Μακρόν: «Ανησυχώ για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια» -Πούτιν: «Η Δύση αγνοεί τα εγκλήματα των Ουκρανών» - iefimerida.gr

Μακρόν: «Ανησυχώ για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια» -Πούτιν: «Η Δύση αγνοεί τα εγκλήματα των Ουκρανών»

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνομιλία Πούτιν-Μακρόν
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνομιλία Πούτιν-Μακρόν / AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμα μία φορά επικοινώνησαν οι πρόεδροι Γαλλίας και Ρωσίας, Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η νέα συζήτηση των προέδρων πραγματοποιήθηκε και πάλι με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο η Δύση βρίσκεται εν μέσω διαβουλεύσεων για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και τον ενεργειακό τομέα της.

Η επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν διήρκεσε περίπου δύο ώρες και δέκα λεπτά, ενώ πρόκειται για την πρώτη συζήτηση των δύο ηγετών από τις 29 Μαρτίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σημερινό τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, και ακολουθεί μια επικοινωνία που είχε ο Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Σάββατο, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Πούτιν σε Μακρόν: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο παρά την ασυνέπεια του Κιέβου

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS δημοσιεύει τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας μεταξύ των δύο προέδρων. Πιο αναλυτικά, οι ηγέτες των δύο χωρών έθιξαν αυτό το θέμα στη συνομιλία που είχαν την Τρίτη, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Ο Πρόεδρος της Ρωσίας ανέδειξε στον Γάλλο ομόλογό του τις βασικές προσεγγίσεις στη διαπραγμάτευση με τους Ουκρανούς εκπροσώπους, τονίζοντας ότι, παρά την ασυνέπεια και την απροθυμία του Κιέβου να εργαστεί σοβαρά, η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στον διάλογο», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Μακρόν και Πούτιν μίλησαν για την κατάσταση στη Μαριούπολη

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας μίλησε στον Πρόεδρο της Γαλλίας και για την κατάσταση που επικρατεί στην πολύπαθη Μαριούπολη, καθώς και για την εκκένωση αμάχων από το εργοστάσιο Azovstal.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίστηκε. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας ενημέρωσε για την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την προστασία των δημοκρατιών του Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της Μαριούπολης και της εκκένωσης αμάχων που κρατούνται από εθνικιστές στο εργοστάσιο Azovstal σε αντιστοιχία με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε συνάντηση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 26 Απριλίου», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου.

Πούτιν και Μακρόν συζήτησαν το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος ηγέτης επεσήμανε στον Γάλλο ομόλογό του το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ αγνοούν τα εγκλήματα πολέμου των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

«Επιστήθηκε η προσοχή στην αγνόηση από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των εγκλημάτων πολέμου των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, των μαζικών βομβαρδισμών πόλεων και κωμοπόλεων του Ντονμπάς, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν άμαχοι», επεσήμανε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δικές της δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον θάνατο των αμάχων σε αυτούς που αποκαλεί εθνικιστές και «νεοναζί», ισχυρισμό τον οποίο απορρίπτει το Κίεβο και η Δύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Δύση μπορεί να βοηθήσει να τεθεί τέλος σ' αυτές τις φρικαλεότητες με το να ασκήσει επιρροή στην κυβέρνηση του Κιέβου και να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία», μεταδίδει το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τις δηλώσεις του Κρεμλίνου.

Επιπλέον, Πούτιν και ο Μακρόν συζήτησαν το πρόβλημα της διασφάλισης της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, «η γαλλική πλευρά εξέφρασε ανησυχία για το αναδυόμενο πρόβλημα της διασφάλισης της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας».

«Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η κατάσταση σε αυτό το θέμα είναι περίπλοκη κυρίως λόγω των κυρώσεων των δυτικών χωρών και σημείωσε τη σημασία της απρόσκοπτης λειτουργίας της παγκόσμιας υποδομής logistics και μεταφορών», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την τελευταία επικοινωνία τους εκείνη, στις 29 Μαρτίου, οι δύο πρόεδροι είχαν συζητήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μαριούπολη. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αξίωσε τότε την αποχώρηση «των Ουκρανών εθνικιστών μαχητών» από τη Μαριούπολη για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια εκκένωση της πολιορκημένης πόλης. Ο Μακρόν, επίσης, είχε πει στον Ρώσο ομόλογό του πως δεν πρόκειται να υπάρξουν πληρωμές ρωσικής ενέργειας σε ρούβλια, γραμμή που η ΕΕ εξακολουθεί να ακολουθεί ως τώρα, έναν μήνα και πλέον ύστερα από την τελευταία επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν. Υπήρξε, βέβαια, και το τηλεγράφημα που απέστειλε ο Ρώσος πρόεδρος για να δώσει συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν μετά την επανεκλογή του στις γαλλικές εκλογές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ