Νίκη Μακρόν στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών με «μια χούφτα ψήφους» -Κρίσιμη εβδομάδα, εν όψει β' γύρου - iefimerida.gr

Νίκη Μακρόν στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών με «μια χούφτα ψήφους» -Κρίσιμη εβδομάδα, εν όψει β' γύρου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ποζάρει για selfie με οπαδό του
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ποζάρει για selfie με οπαδό του / Φωτογραφία: Ludovic Marin, Pool via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mία εβδομάδα μέχρι τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής έχει ο Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να πείσει τους Γάλλους ψηφοφόρους να του δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Το κόμμα «Μαζί!» του Μακρόν και οι κεντρώοι σύμμαχοί του θα παραμείνουν η μεγαλύτερη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, σύμφωνα με τον μέσο όρο πέντε δημοσκοπικών ινστιτούτων, βάσει των αποτελεσμάτων του χθεσινού πρώτου γύρου, που έδωσαν οριακή νίκη με διαφορά μόλις 21.442 ψήφων στην παράταξη του Γάλλου προέδρου έναντι της αριστερής συμμαχίας του Ζαν Λικ Μελανσόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Γάλλου προέδρου αναμένεται να συρρικνωθεί δραματικά, όπως συνέβη και με την ψαλίδα της νίκης του επί της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, σε σύγκριση με τον θρίαμβό του προ πενταετίας, και πιθανώς να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Η παράταξη Μακρόν αναμένεται να εξασφαλίσει από 262 μέχρι 301 έδρες, όταν χρειάζεται 289 για την απόλυτη πλειοψηφία. «Μόνο μια ξεκάθαρη και ισχυρή πλειοψηφία θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που επιβαρύνουν την καθημερινή ζωή των Γάλλων πολιτών, και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος», τόνισε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν σε ομιλία της. αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Η αριστερή συμμαχία Nupes του Μελανσόν θα είναι δεύτερη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση, καθώς προβλέπεται να εξασφαλίσει από 164 έως 208 έδρες, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν αναμένεται να πάρει από 17 έως 36 έδρες και οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί πιθανώς τουλάχιστον 40.

Σε κίνδυνο η ατζέντα του Μακρόν

Αν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Μακρόν θα μπορέσει να προωθήσει το σχέδιό του για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη και για περικοπές φόρων. Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνησή του θα αναγκάζεται συχνά να στηρίζεται σε ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης για να περνά νομοσχέδια, είτε με τον σχηματισμό συνασπισμού -και την εκχώρηση υπουργικών πόστων σε αντίπαλα κόμματα για να σιγουρέψει τη συνεργασία τους- είτε κατά περίπτωση, κάτι που θα απαιτεί παραχωρήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά οι πονοκέφαλοι για τον Μακρόν δεν τελειώνουν εκεί. Αν η αριστερή συμμαχία του Μελανσόν εκλέξει 185 βουλευτές, θα μπορεί να απαιτεί δημοψηφίσματα, να ζητά κοινοβουλευτικές έρευνες και να κωλυσιεργεί το κυβερνητικό έργο με με πολύωρες συζητήσεις επί νομοσχεδίων και εισηγήσεις για τροποποιήσεις τους.

Aνατρεπτική δύναμη θα μπορούσε να αναδειχθεί και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, αυξάνοντας την εκπροσώπησή του στην Εθνοσυνέλευση και αποκτώντας δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα, που θα του δώσει τη δυνατότητα να επηρεάζει τις επιτροπές και να έχει καθορισμένο χρόνο για να διατυπώνει τις θέσεις του, ένα σημαντικό βήμα για τη Λεπέν στη δεκαετή προσπάθειά της να φέρει το κόμμα της στο κέντρο της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Ώθηση στον δεύτερο γύρο για τον Μακρόν;

Το ακριβές αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών της 19ης Ιουνίου είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ποιον θα ψηφίσουν οι υποστηρικτές υποψηφίων που έχασαν τη μάχη στον πρώτο γύρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αριστερή συμμαχία, όπως σημειώνει η «Le Monde», βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός μετώπου κατά του Μελανσόν, μιας αμφιλεγόμενης πολιτικής φυσιογνωμίας που μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος απεχθάνεται λόγω των σκληροπυρηνικών αριστερών πολιτικών του και της ενίοτε συνωμοσιολογικής ρητορικής του.

Πράγματι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημοσκοπικού ινστιτούτου Ipsos, η παράταξη Μακρόν αναμένεται να τα πάει πολύ καλύτερα από τη Nupes του Μελανσόν στον κρισιμότατο δεύτερο γύρο, καθώς οι κεντρώες θέσεις του Γάλλου προέδρου δίνουν πλεονέκτημα στο στρατόπεδό του από τη στιγμή που οι ψηφοφόροι υποψηφίων που ηττήθηκαν καλούνται να επιλέξουν έναν υποψήφιο με καλύτερες επιδόσεις στον δεύτερο γύρο, όπως εκτιμά ο Τζιμ Σιλντς, καθηγητής Γαλλικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Warwick:

«Η υποστήριξη των ψηφοφόρων των ηττημένων υποψηφίων θα εξελιχθεί ως επί το πλείστον σε πλεονέκτημα για την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν, επιτρέποντας στους υποψηφίους της να λάβουν υποστήριξη από την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά, ανάλογα με την αντιπολίτευση που αντιμετωπίζουν. Το εκλογικό αυτό σύστημα, όπου ο νικητής τα παίρνει όλα σε κάθε εκλογική περιφέρεια, με υψηλό πήχη για τον δεύτερο γύρο και την ανάγκη προσέλκυσης ψηφοφόρων υποψηφίων που έχουν αποκλειστεί, ευνοεί τα πιο μετριοπαθή κόμματα έναντι των πιο ριζοσπαστικών», συνεχίζει ο Σιλντς. «Εδώ είναι που η κεντρώα τοποθέτηση του Μακρόν αποδίδει καρπούς και όπου θα στοιχίσουν ακριβά τόσο στο Nupes όσο και στον Εθνικό Συναγερμό (της Λεπέν) τα περιορισμένα αποθέματα ευρύτερης υποστήριξης».

Ο ρυθμιστικός ρόλος της Δεξιάς

Μολαταύτα, δεν αποκλείεται η παράταξη Μακρόν να μην πιάσει το όριο των 289 εδρών που θα της εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και ο Γάλλος πρόεδρος γνωρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει την εξάρτησή του από την αφοσίωση του ηγέτη του MoDem, Φρανσουά Μπαϊρού, και του ηγέτη του Horizons και δημοφιλούς πρώτου πρωθυπουργού του, Εντουάρ Φιλίπ, που ναι μεν δείχνει αφοσίωση στο Ελιζέ, αλλά με δόση «ελευθερίας» και τρέφει προεδρικές φιλοδοξίες για το 2027.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μακρόν είχε προσελκύσει τον Φιλίπ από τη συντηρητική δεξιά των «Ρεπουμπλικανών» προτού μετακινηθεί και ο ίδιος προς τα δεξιά σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και η ασφάλεια. Οι Ρεπουμπλικανοί τα πήγαν πολύ καλύτερα του αναμενομένου στον πρώτο γύρο των βουλευτικών, μετά το στραπάτσο της υποψήφιάς τους, Βαλερί Πεκρές, στις προεδρικές εκλογές.

Ο απερχόμενος ηγέτης τους, Κριστιάν Ζακόμπ, έχει πει επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει υποψηφίους της κυβερνητικής παράταξης, αν και χθες απηύθυνε μια πιο αμφιλεγόμενη έκκληση στους ψηφοφόρους της Δεξιάς να μην ψηφίσουν την αριστερά ή την ακροδεξιά, αποφεύγοντας οποιαδήποτε νύξη για τον Μακρόν.

Δεδομένης της δεξιάς στροφής του Γάλλου προέδρου στην πρώτη θητεία του, εικάζεται ότι θα επιδιώξει κάποιας μορφής συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς -φήμες που ενισχύθηκαν λόγω της εγκάρδιας στήριξης που παρείχε ο Νικολά Σαρκοζί στον Μακρόν στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών και της συνάντησης που είχαν στο Ελιζέ μετά την επανεκλογή του 44χρονου αρχηγού του γαλλικού κράτους.

«Πιστεύω ότι ο Μακρόν θα υποχρεωθεί να σχηματίσει συμμαχία» εκτιμά ο Πολ Σμιθ, καθηγητής Γαλλικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. «Αν ο Μακρόν χάσει για λίγες έδρες την απόλυτη πλειοψηφία, ίσως γίνουν πολλά ανοίγματα σε συμβατά με την πλατφόρμα του μέλη των Ρεπουμπλικανών. Η επίδοσή τους στον πρώτο γύρο τούς φέρνει σε ισχυρότερη θέση άσκησης πολιτικής επιρροής και ελκύει τον Μακρόν προς το μέρος τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ