«Μα, δεν πάω σε μάθημα γιόγκα!» -Αποκαλύψεις για τον Μακρόν, πριν από το debate με Λεπέν - iefimerida.gr

«Μα, δεν πάω σε μάθημα γιόγκα!» -Αποκαλύψεις για τον Μακρόν, πριν από το debate με Λεπέν

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από το debate Μακρόν-Λεπέν
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από το debate Μακρόν-Λεπέν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κατηγορούν συχνά για αλαζονεία και περιφρονητικό ύφος, γι' αυτό ο υποψήφιος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να φανεί μετρημένος και ταπεινός στο debate, απέναντι στην ακροδεξιά αντίπαλό του, Μαρίν Λεπέν.

Όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, ο Εμανουέλ Μακρόν άφησε αρχικά την αντίπαλό του να πιστέψει ότι είχε «ελεύθερο έδαφος» μπροστά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ακροδεξιά υποψήφια τού επιτέθηκε για την ακρίβεια και την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, υποσχόμενη ότι θα πάρει μέτρα για να την ενισχύσει και δήλωσε ότι «θα επιστρέψει στους Γάλλους τα χρήματά τους».

Απέναντί της, σημειώνει η «Libération», ο Μακρόν έπαιξε αρχικά το χαρτί των χαμηλών τόνων. Όταν πήρε το λόγο, απαρίθμησε τις κρίσεις που είχε να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ είπε αρκετές φορές «έχετε δίκιο, κυρία Λεπέν», «μάλιστα, κυρία Λεπέν». Έφτασε μάλιστα στο σημείο να της πει: «Συμμερίζομαι απόλυτα όσα λέτε. Βλέπω κι εγώ στις περιοδείες μου ότι υπάρχει θυμός, ότι πρέπει τα καρότσια να γεμίσουν στο σούπερ μάρκετ, ότι ο μήνας βγαίνει δύσκολα...».

Σίγουρα, σημειώνει η εφημερίδα, οι σύμβουλοι του Εμανουέλ Μακρόν ήταν ευχαριστημένοι μπροστά στους δέκτες τους, γιατί τον εκλιπαρούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα να πάει κόντρα στη φύση του. Ότι, δηλαδή, δεν έπρεπε να δώσει την αίσθηση ότι είναι καλύτερος ομιλητής από την αντίπαλό του, ότι παριστάνει τον καθηγητή, ή δίνει μαθήματα ανωτερότητας, ή είναι αλαζονικός, όταν μιλάει.

Λίγο πριν από την έναρξη του debate
Λίγο πριν από την έναρξη του debate
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Εμανουέλ Μακρόν πέρασε πολλές ώρες από εντατικό «φροντιστήριο», πριν από το κρίσιμο debate, το οποίο τελικά βγήκε υπέρ του.

Η τελευταία συνάντηση με το επιτελείο του έγινε την Κυριακή, 17 Απριλίου, και το brainstorming αφορούσε όχι μόνο τα θέματα που έπρεπε να συζητηθούν, αλλά και τη γλώσσα του σώματος, την εμφάνιση, το ύφος, τις κινήσεις των χεριών.

Οι συμβουλές ήταν τόσο πιεστικές, όπως έγραψε η εφημερίδα «Le Canard enchaîné», που στο τέλος ο Εμανουέλ Μακρόν εξερράγη: «Σταματήστε να μου λέτε να αποφύγω την αλαζονεία! Μου το επαναλάβατε εκατό φορές, το κατάλαβα. Το ήξερα και πριν μου το πείτε. Αλλά, δεν θα πάω σε ένα μάθημα γιόγκα» είπε ο υποψήφιος πρόεδρος, και κατέληξε: «Δεν έχω ανάγκη από μάθημα συμπεριφοράς. Ψάξτε περισσότερο για έξυπνα επιχειρήματα».

Αυτή η συνάντηση με το επιτελείο του επέτρεψε στον Εμανουέλ Μακρόν να καταλήξει σε μια κρίσιμη απόφαση: ότι έπρεπε να ξεσκεπάσει την αντίπαλό του, Μαρίν Λεπέν. Ότι, δηλαδή, έπρεπε ανοιχτά να την κατηγορήσει για ξενοφοβία, για ανέφικτες οικονομικές προτάσεις στο πρόγραμμά της, αλλά και για τους δεσμούς που έχει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Πράγμα που ο Μακρόν έκανε, με τον καλύτερο τρόπο, αφού κατηγόρησε την αντίπαλό του ότι έχει προσωπικές δεσμεύσεις με «τον τραπεζίτη της, Πούτιν», αφού χρηματοδότησε το κόμμα της με δάνεια από τη Ρωσία, και συγκεκριμένα από τράπεζα που έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είχε και στιγμές αμηχανίας ο υποψήφιος πρόεδρος, με τα χέρια στο πηγούνι
Είχε και στιγμές αμηχανίας ο υποψήφιος πρόεδρος, με τα χέρια στο πηγούνι
Xαρακτηριστικό στιγμιότυπο από το debate Μακρόν-Λεπέν
Xαρακτηριστικό στιγμιότυπο από το debate Μακρόν-Λεπέν

Τι λέει ειδικός για τη γλώσσα του σώματος

Μία ημέρα μετά το κρίσιμο debate των δύο υποψήφιων προέδρων, το οποίο παρακολούθησαν 16,5 εκατομμύρια τηλεθεατές, ο ειδικός Stephen Bunard μίλησε στο ραδιόφωνο franceinfo για τη γλώσσα του σώματος των δύο αντιπάλων. Όπως είπε, οι κινήσεις των δύο υποψηφίων ήταν σαφείς: έδειξαν «την απώλεια ισχύος» της Μαρίν Λεπέν και την «αύξηση ισχύος» του Εμανουέλ Μακρόν.

Όταν ρωτήθηκε τι δείχνει η κίνηση της Μαρίν Λεπέν να διορθώνει συνεχώς τα μαλλιά της, απάντησε: «Δείχνει την προσπάθεια και τη θέληση να δομήσει κάποιος τη σκέψη του, είναι μια συνήθεια. Το χαμόγελό της, επίσης, έδειξε ότι ήθελε να βάλει μια μάσκα στα συναισθήματα. Το μπρα ντε φερ, που φάνηκε στην πορεία της συζήτησης, έδειξε ότι η Μαρίν Λεπέν είχε προετοιμαστεί για ταυρομαχία, και ο Μακρόν για debate. Αρχικά, ο υποψήφιος πρόεδρος έκανε πολλές γκριμάτσες αγανάκτησης, έβαζε τα χέρια στο πηγούνι συνεχώς, σαν μικρό αγόρι. Αλλά, στο τέλος, η Λεπέν έγινε ''η μικρή Μαρίνα'', στριφογύριζε στην καρέκλα της, γελούσε λίγο παιδιάστικα, ενώ είχε απέναντί της έναν Μακρόν ο οποίος είχε μπει πλέον στο ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας και οι κινήσεις του είχαν τελειοποιηθεί, ακουμπούσε τα χέρια σταθερά στο τραπέζι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Την τύλιγε σιγά σιγά, όπως ο βόας πριν την πνίξει»

Η Λεπέν, γράφει η «Le Monde», είχε υποστεί μεγάλη ήττα στο debate του 2017, όταν και τότε είχε συγκρουστεί με τον Μακρόν, στον δεύτερο γύρο, και έχασε τις εκλογές.

Σε αυτό το debate πήγε αποφασισμένη να μην κάνει τα ίδια λάθη, γιατί εκείνη η ήττα, όπως έχει δηλώσει και η ίδια, της άφησε τραύματα. Τι έγινε, λοιπόν, σε αυτό το debate του 2022; αναρωτιέται η «Le Monde». «Μόλις η ώρα πήγε 21:00, οι δημοσιογράφοι-συντονιστές είπαν ότι η Λεπέν θα μιλούσε πρώτη. Εκείνη έκανε μια γκριμάτσα μόλις είδε το ντεκόρ στο debate, που έμοιαζε με το προεδρικό μέγαρο, κατάλαβε ότι αυτό θα ανέβαζε τον συνομιλητή της. Αλλά πήρε το λόγο. ''Η Γαλλία είναι ο λαός της'' άρχισε να λέει, και η φωνή της σκεπάστηκε από τη μουσική της έναρξης. Το debate δεν είχε αρχίσει! Βιάστηκε. Στιγμή αμηχανίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν χαμογέλασε με νόημα, και σήκωσε τα μάτια στο ταβάνι», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

«Ήταν η πρόβα ενός ακόμη αποτυχημένου ραντεβού της Λεπέν με τον αντίπαλό της; Θα το ξέρουμε το βράδυ του δεύτερου γύρου, την Κυριακή. Πάντως, στο debate διάρκειας τριών ωρών, απέναντι στον υποψήφιο πρόεδρο, η Μαρίν Λεπέν έδωσε την αίσθηση ότι ποτέ δεν μπόρεσε να κάνει ένα σωστό ξεκίνημα, μια σωστή ρελάνς, σε αντίθεση με τον μαχητικό αντίπαλό της, αεικίνητο και δυναμικό, που αγωνιζόταν να μη δείχνει υπερβολικά συγκαταβατικός και αλαζονικός. Σαν ένας βόας, ο Μακρόν φαινόταν να τυλίγει σιγά σιγά την αντίπαλό του ώσπου να την πνίξει», αναφέρει η εφημερίδα.

«Ήταν αλαζόνας μαζί μου, όπως είναι και με τους Γάλλους»

Φυσικά, η Μαρίν Λεπέν σκοπεύει να χτυπάει τον Εμανουέλ Μακρόν στην αχίλλειο πτέρνα, ως το τελευταίο λεπτό της προεκλογικής εκστρατείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο κανάλι BFMTV, η υποψήφια δήλωσε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή διάθεση μετά το debate, και πρόσθεσε: «Μπόρεσα να αναπτύξω το προεκλογικό μου πρόγραμμα. Ο Εμανουέλ Μακρόν τελειώνει τη θητεία του όπως την ξεκίνησε, με μεγάλη περιφρόνηση και πολύ μεγάλη αλαζονεία, και απέναντί μου χθες το βράδυ αλλά και απέναντι στους Γάλλους» είπε, όπως γράφει σε ανάρτησή της δημοσιογράφος του καναλιού.

Νικητής στον δεύτερο γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν με 56%, σύμφωνα με δημοσκόπηση Opinionway-Kea Partners

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 56% των ψήφων απέναντι στη Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Opinionway-Kea Partners για την Les Echos και το Radio Classique, μετά το debate.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 72%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ