Μερική έκλειψη Σελήνης: Μαγεύει τον πλανήτη -Έγινε τελευταία φορά πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης, θα ξαναγίνει το 2669 [εικόνες]

Φωτογραφία: AP Photos

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια μερική έκλειψη Σελήνης εδώ και περισσότερα από 500 χρόνια μαγεύει όσους έχουν την τύχη να μπορούν να την παρακολουθήσουν ανά την υφήλιο.

Η σκιά της Γης θα σκεπάσει σχεδόν το σύνολο του δορυφόρου του πλανήτη μας για 3 ώρες, 28 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα.

Η τελευταία φορά που μερική έκλειψη Σελήνης διήρκεσε τόσο πολύ ήταν στις 18 Φεβρουαρίου του 1440.

Σύμφωνα με τη NASA, η σεληνιακή έκλειψη προκύπτει όταν Ήλιος, Γη και Σελήνη ευθυγραμμίζονται με τρόπο που το φεγγάρι περνά στη σκιά του πλανήτη που κατοικούμε.

Φύλλο με φόντο την έκλειψη Σελήνης / Φωτογραφία: AP Photos

Όταν η έκλειψη είναι ολική, τότε η σκιά της Γης καλύπτει το σύνολο της επιφάνειας της Σελήνης.

Στην παρούσα περίπτωση, η έκλειψη θα σκεπάσει το 99,1% του δίσκου της Σελήνης που είναι ορατό από τη Γη.

Από ποια μέρη του πλανήτη είναι ορατή

Η μερική έκλειψη Σελήνης δεν είναι ορατή από τη χώρα μας. Το φαινόμενο, σύμφωνα με τη NASA, θα είναι ορατό σε μεγάλα τμήματα της βόρειας και της νότιας Αμερικής, στην Πολυνησία, την ανατολική Αυστραλία και τη βορειοανατολική Ασία.

Η έκλειψη Σελήνης με φόντο το άγαλμα του Τζορτζ Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη / Φωτογραφία: AP Photos

Η επόμενη φορά που η ανθρωπότητα θα γίνει μάρτυρας μιας τέτοιας διάρκειας μερικής έκλειψης Σελήνης θα είναι, σύμφωνα με τους αστρονόμους, στις 8 Φεβρουαρίου 2669 (3 ώρες, 30 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα).

Όμως μην αποκαρδιώνεστε, γιατί έναν χρόνο περίπου από σήμερα, στις 8 Νοεμβρίου 2022, θα συμβεί μια μεγάλης διάρκειας και αυτή τη φορά ολική έκλειψη Σελήνης.

Η έκλειψη Σελήνης στην Ιαπωνία / Φωτογραφία: AP Photos

Γιατί όμως κρατάει τόσο η μερική έκλειψη Σελήνης

Σύμφωνα με τη NASA, δύο είναι οι λόγοι που η έκλειψη Σελήνης θα διαρκέσει τόσες ώρες... Αφενός η ταχύτητα της τροχιάς της Σελήνης γύρω από τη Γη και, αφετέρου, η σχεδόν απόλυτη έκλειψη.

Όπως εξηγείται στο δημοσίευμα, η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι ένας τέλειος κύκλος και η Γη βρίσκεται εκτός κέντρου μέσα στην τροχιά, οπότε άλλοτε η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και άλλοτε πιο μακριά. Αυτή η αλλαγή στην απόσταση επηρεάζει την τροχιακή ταχύτητα της Σελήνης.

Η έκλειψη Σελήνης πλάι σε στολισμένο για τα Χριστούγεννα παράθυρο στο Μιζούρι των ΗΠΑ / Φωτογραφία: AP Photos

Πιο κοντά στη Γη, η Σελήνη κινείται ταχύτερα, ενώ πιο μακριά ταξιδεύει πιο αργά. Αυτή τη στιγμή, η Σελήνη βρίσκεται κοντά στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη και έτσι κινείται αργά μέσα από τη σκιά της Γης.

Η έκλειψη Σελήνης, πλάι στη σημαία των ΗΠΑ / Φωτογραφία: AP Photos

Τέλος, δεδομένου ότι αυτή η έκλειψη είναι σχεδόν ολική, η Σελήνη περνάει περισσότερο χρόνο στη σκιά της Γης απ' ό,τι θα περνούσε σε μια «λιγότερο ολική» έκλειψη.

Η έκλειψη Σελήνης της 19ης Νοεμβρίου / Φωτογραφία: AP Photos
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ