Μαδαγασκάρη: Στους 59 οι νεκροί από τον κυκλώνα Γκεζάνι - iefimerida.gr

Μαδαγασκάρη: Στους 59 οι νεκροί από τον κυκλώνα Γκεζάνι

Εικόνα από τη Μαδαγασκάρη μετά τον κυκλώνα
Εικόνα από την πόλη Tοαμασίνα της Μαδαγασκάρης μετά τον κυκλώνα/AP images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουλάχιστον 59 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 αγνοούνται μετά το πέρασμα του κυκλώνα Γκεζάνι που έπληξε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μαδαγασκάρης, πριν από έξι ημέρες.

Συνοδευόμενος από ριπές ανέμου που έφθαναν έως τα 250 χιλιόμετρα την ώρα, ο Γκεζάνι έσπειρε την καταστροφή στην περιοχή της Τοαμασίνα, στο βορειοανατολικό τμήμα του μεγάλου νησιού του Ινδικού ωκεανού. Στις αρχές Φεβρουαρίου, το βορειοδυτικό τμήμα της Μαδαγασκάρής είχε ήδη πληγεί από τον τροπικό κυκλώνα Φίτια, που είχε προκαλέσει τουλάχιστον επτά θύματα και είχε οδηγήσει στον εκτοπισμό περισσότερων από 20.000 ανθρώπων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Τοαμασίνα τα περισσότερα θύματα του κυκλώνα στην Μαδαγασκάρη

Τα περισσότερα από τα θύματα του Γκεζάνι καταγράφηκαν στην πόλη Τοαμασίνα, που αριθμεί περίπου 400.000 κατοίκους, σύμφωνα με επικαιροποιημένο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το εθνικό γραφείο διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο γα 43 θανάτους.

Περισσότεροι από 800 κάτοικοι τραυματίστηκαν και 16.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Περίπου 25.000 σπίτια καταστράφηκαν και άλλα 27.000 πλημμύρισαν, ενώ περισσότερες από 200 σχολικές τάξεις καταστράφηκαν εν όλω ή εν μέρει.

Εικόνες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο το Σαββατοκύριακο δείχνουν δρόμους του κέντρου της Τοαμασίνα να είναι ακόμη πλημμυρισμένοι από λασπώδη νερά και γεμάτοι φερτά υλικά και κλαδιά από δέντρα που ξεριζώθηκαν.

Κάτοικοι στέκονταν στην ουρά για να λάβουν τρόφιμα σε ένα δημοτικό σχολείο που μετατράπηκε σε κέντρο βοήθειας, ενώ υγειονομικοί προχωρούσαν σε τεστ ανίχνευσης ελονοσίας στα παιδιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κυριακάτικη προσευχή του στη Ρώμη, ο Πάπας Λέων ΙΔ' είπε ότι η σκέψη του πηγαίνει στον πληθυσμό της Μαδαγασκάρης «που επλήγη από δύο κυκλώνες στη σειρά».

Σε επισφαλή κατάσταση ο πληθυσμός της Μαδαγασκάρης

Την Παρασκευή, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα υπογράμμισε την επισφαλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πληθυσμός εκεί: «Η πόλη λειτουργεί με περίπου το 5% του εφοδιασμού της σε ηλεκτρική ενέργεια και δεν υπάρχει νερό».

Η Κίνα προσέφερε στη Μαδαγασκάρη «βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων γιουάν», ήτοι 12 εκατομμύρια ευρώ και η Γαλλία ανακοίνωσε την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης, διασωστών και πυροσβεστών από τη γαλλική νήσο Λα Ρεϊνιόν, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.000 χλμ.

Ο κυλώνας Γκεζάνι συνέχισε τη διαδρομή του προς τη Μοζαμβίκη: αν και παρέμεινε σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από τις ακτές της, προκάλεσε το Σαββατοκύριακο τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και καταστροφές στην περιοχή της Ινιαμπάνε, μιας παράκτιας πόλης 100.000 κατοίκων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαδαγασκάρη κυκλώνας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ