Η Lufthansa απορρίπτει την οικονομική διάσωση από τη Γερμανία, υπό τον φόβο της ΕΕ - iefimerida.gr

Η Lufthansa απορρίπτει την οικονομική διάσωση από τη Γερμανία, υπό τον φόβο της ΕΕ

Η Lufthansa απορρίπτει την οικονομική διάσωση από τη Γερμανία, υπό τον φόβο της ΕΕ
Η Lufthansa απορρίπτει την οικονομική διάσωση από τη Γερμανία -Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης αναζητά τώρα η Lufthansa, υπό τον κίνδυνο, εάν δεχτεί το πακέτο που είχε συμφωνήσει με τη γερμανική κυβέρνηση, να χάσει πολλά από τα «σλοτς» της στην Φρανκφούρτη και το Μόναχο, λόγω των πολιτικών της Ε.Ε. για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά, σύμφωνα με την Handelsblatt, την παραχώρηση στον ανταγωνισμό δικαιωμάτων προσγείωσης και απογείωσης στα αεροδρόμια – κόμβους της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, ως «αποζημίωση» για την κρατική βοήθεια που επρόκειτο να δοθεί στην γερμανική εταιρία.

«Κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την λειτουργία των δύο αεροδρομίων ως κόμβων για την Lufthansa», επισήμανε το Εποπτικό Συμβούλιο της αεροπορικής εταιρίας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς οι οικονομικές συνέπειες για την επιχείρηση, ο προγραμματισμένος περιορισμός των μέτρων σταθεροποίησης, καθώς και πιθανά εναλλακτικά σενάρια. Υπό αυτό το πρίσμα, «το Εποπτικό Συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να εγκρίνει το πακέτο σταθεροποίησης σε σχέση με τους όρους της Ε.Ε.», ανακοίνωσε η Lufthansa, η οποία έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά από την πανδημία του κορωνοϊού και επρόκειτο να διασωθεί από το γερμανικό κράτος, με πακέτο εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χθες η ιρλανδική εταιρία χαμηλού κόστους Ryanair ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφύγει εναντίον της Lufthansa στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εφόσον λάβει τελικά κρατική οικονομική βοήθεια.

Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, φερόταν έτοιμη να στηρίξει την εταιρία στην αντιπαράθεση με την Κομισιόν, απέφυγε σήμερα να τοποθετηθεί, όταν ερωτήθηκε σχετικά κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στα κλασικά όργανα της εταιρίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαιτείται μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια για τη διάσωση της Lufthansa υποστηρίζει η «Kίνηση Πολιτών για Δημοσιονομική Αλλαγή» 

Μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια απαιτεί για το συζητούμενο πακέτο διάσωσης της Lufthansa, η «Kίνηση Πολιτών για Δημοσιονομική Αλλαγή».  Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Lufthansa χρησιμοποιεί φορολογικούς παραδείσους και μεταφέρει κέρδη της, σύμφωνα με την αιτιολογία της.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε μεν θέσει ως όρο για το πακέτο διάσωσης της εταιρείας ότι δεν θα μεταφερθεί κρατικό χρήμα σε φορολογικούς παραδείσους,  ωστόσο, αυτό δεν αρκεί, διότι ο κατατεθειμένος «κατάλογος μη συνεργάσιμων χωρών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος των σκιωδών χρηματοοικονομικών κέντρων του κόσμου. Η Lufthansa δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, και σε χώρες που δεν περιλαμβάνονται καν στον εν λόγω κατάλογο, όπως είναι η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Ελβετία, Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του «Κινήματος των πολιτών», προκύπτει ότι ο όμιλος Lufthansa διατηρεί 92 θυγατρικές σε σκιώδη χρηματοοικονομικά κέντρα. Στην Μάλτα είναι καταγεγραμμένη θυγατρική της εταιρεία leasing,  η οποία εμφανίζει κέρδη σχεδόν 200 εκατομμυρίων ευρώ. Εννέα άλλες εταιρείες με συνολικά έξι υπαλλήλους διαχειρίστηκαν περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.

Η μελέτη επικρίνει το γεγονός ότι η Lufthansa κατέβαλε φόρο μόνο για το 19,4% των κερδών της τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ εκκρεμεί η καταβολή πάνω από το 30% των φόρων που οφείλονται από τα  κεντρικά γραφεία του ομίλου στην Κολωνία και της Φρανκφούρτη. Μπορεί να μην υπάρχουν εξακριβωμένα στοιχεία για παράνομες μεταφορές κερδών και φοροαποφυγή, αλλά ταυτόχρονα το γεγονός ότι διατηρεί εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους αποτελούν ισχυρή ένδειξη περί αυτού.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση στο Βερολίνο (προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία διάσωσής της λόγω της κρίσης του κορωνοϊού), η Lufthansa ανέφερε επιχειρηματικές δραστηριότητες σε ύποπτες χώρες σύμφωνα με τον προαναφερθέντα κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτές συγκαταλέγονται επτά εταιρείες της στον Παναμά, το Γκουάμ καθώς επίσης στα Νησιά Καϊμάν και στις Παρθένες Νήσους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ