Ο φόρος στο WhatsApp έβαλε φωτιά στο Λίβανο -Οι μαζικότερες διαδηλώσεις της 15ετίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο φόρος στο WhatsApp έβαλε φωτιά στο Λίβανο -Οι μαζικότερες διαδηλώσεις της 15ετίας [εικόνες]

Μαζικές διαδηλώσεις στον Λίβανο
Μαζικές διαδηλώσεις στον Λίβανο -Φωτογραφία: AP /Hussein Malla
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλειστά σχολεία, γραφεία και χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους. Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί εδώ και λίγες ημέρες στον Λίβανο στο άκουσμα της είδησης ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει τις κλήσεις στην δημοφιλή εφαρμογή WhatsApp προκειμένου να προχωρήσει σε μια ένεση ρευστότητας στην οικονομίας της χώρας.

Ο κόσμος στο Λίβανο έχει μετατραπεί σε μια γροθιά που προσπαθεί να εναντιωθεί στα σχέδια της κυβέρνησης. «Για πρώτη φορά υπάρχει πραγματική ενότητα στη χώρα. Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ένας Χριστιανός που ζει σε ακραίες συνθήκες φτώχειας δεν διαφέρει από έναν Σουνίτη ή Σιίτη», αναφέρει ο 29χρονος διαδηλωτής Christian Manach μιλώντας στο BBC.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων 15 ετών

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε γρήγορα οι διαδηλώσεις -που είναι οι μαζικότερες των τελευταίων 15 ετών- άλλαξαν κατεύθυνση καθώς εκτός από τις πολιτικές της κυβέρνησης στο στόχαστρο μπήκε και ολόκληρη η πολιτική ελίτ της χώρας, την οποία οι οργισμένοι διαδηλωτές καταγγέλλουν για διαφθορά. Χαρακτηριστική της κατάστασης στη χώρα είναι η εικόνα από την περασμένη Κυριακή στην Βήρυτο, όπου πλήθος κόσμου πλημμύρισε στους δρόμους της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Πλήθος κόσμου στην Βήρυτο για να εναντιωθεί στην κυβέρνηση
Πλήθος κόσμου στην Βήρυτο για να εναντιωθεί στην κυβέρνηση -Φωτογραφία: AP/Hassan Ammar

Η κυβέρνηση επιχείρησε να καθησυχάσει τα πνεύματα

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Σαάντ Χαρίρι βλέποντας τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις διαδηλώσεις επιχείρησε να «καταπραΰνει» την οργή των διαδηλωτών με ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο την αναμόρφωση της οικονομίας της χώρας. Μεταξύ άλλων, στο εν λόγω πακέτο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνεται η μείωση κατά 50% στις αποδοχές των εν ενεργεία και συνταξιούχων πολιτικών και υπουργών και η δημιουργία επιτροπής κατά της διαφθορά. Παράλληλα, ο Χαρίρι δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών εξακολουθεί και παραμένει στους δρόμους λόγω της μεγάλης λιτότητας που υπάρχει στη χώρα. «Ηταν πολύ αόριστα όσα ανακοινώθηκαν. Γιατί δεν το έκαναν πριν 30 χρόνια;», σημειώνει διαδηλωτής.

Πλημμύρισε από κόσμο η πρωτεύουσα του Λιβάνου
Πλημμύρισε από κόσμο η πρωτεύουσα του Λιβάνου -Φωτογραφία: AP/Hassan Ammar
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ