Γαλλία: Η Λεπέν επιδιώκει νίκη -σκαλοπάτι για την κατάκτηση της εξουσίας στις περιφερειακές εκλογές - iefimerida.gr

Γαλλία: Η Λεπέν επιδιώκει νίκη -σκαλοπάτι για την κατάκτηση της εξουσίας στις περιφερειακές εκλογές

H επικεφαλής της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν σ’ ένα στιγμιότυπο από την προεκλογική καμπάνια στη νότια Γαλλία
H επικεφαλής της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν σ’ ένα στιγμιότυπο από την προεκλογική καμπάνια στη νότια Γαλλία / Φωτογραφία: AP Photo / Daniel Cole
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια νίκη που θα της ανοίξει το δρόμο για την κατάληψη της εξουσίας στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στη Γαλλία επιδιώκει η Μαρίν Λεπέν.

Η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη των νέων επικεφαλής περιφερειών και διαμερισμάτων στη Γαλλία θεωρείται βαρόμετρο για τη μονομαχία της αρχηγού της ακροδεξιάς με τον Εμανουέλ Μακρόν την ερχόμενη άνοιξη και τα προγνωστικά είναι καλά για το κόμμα της, αφού δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Ifop έφερνε προ ημερών πρώτο τον τον Εθνικό Συναγερμό στην περιφέρεια PACA (Προβηγκία, Άλπεις και Γαλλική Ριβιέρα) στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας με 5 εκατ. κατοίκους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όποιος συσχετισμός δυνάμεων κι αν προκύψει στο δεύτερο γύρο στα τέλη Ιουνιόυ, νικητής θα αναδειχθεί το εθνολαϊκιστικό κόμμα, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οπότε και θα αναδείξει νέο Περιφερειάρχη. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο στις αντίστοιχες εκλογές προ εξαετίας, όταν η Μαριόν Μαρεσάλ, ανιψιά της Λεπέν, έχασε στο νήμα. Στο δεύτερο γύρο οι κεντροαριστερές δυνάμεις απέσυραν τους υποψηφίους τους για να μπορέσουν οι συντηρητικοί να νικήσουν το Εθνικό Μέτωπο, όπως λεγόταν τότε το κόμμα. Αλλά σήμερα ακόμη και μια τέτοια συμμαχία δημοκρατικών κομμάτων δεν θα μπορούσε να ανακόψει πια τη νίκη των ακροδεξιών.      

Η εσωτερική ασφάλεια στον πυρήνα του προγράμματος της Λεπέν

Εάν τελικά πέσει στα χέρια του Εθνικού Συναγερμού για πρώτη φορά περιφέρεια, θα είναι για τη Γαλλία μια ακόμη πολιτική τομή, σημειώνει η Deutsche Welle. Διότι μέχρι τώρα αυτό που έχει επιτύχει το κόμμα είναι να κατακτήσει ορισμένα επαρχιακά δημαρχεία, αλλά όχι και να αναλάβει τη διοίκηση κάποιας από τις 13 περιφέρειες στη Μητροπολιτική Γαλλία. Με το πέρασμα των χρόνων ωστόσο το RN έχει χτίσει σταθερή εκλογική βάση, και όχι μόνο στις μεσογειακές περιοχές. Και στη βόρεια Γαλλία, στην περιφέρεια Grand Est, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Αλσατία κι άλλες μικρότερες περιοχές, το κόμμα δίνει μάχη για την πρώτη θέση. Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο ότι η πρόεδρος Μαρίν Λεπέν θεωρεί τις περιφερειακός εκλογές ως εφαλτήριο στο δρόμο για την αναρρίχησή της στο προεδρικό αξίωμα.

Τον Μάιο του 2017 ηττήθηκε στο δεύτερο γύρο από τον Εμανουέλ Μακρόν. Του χρόνου θέλει να θριαμβεύσει. Και για να γίνει αυτό επιδιώκει να διευρύνει την εκλογική της πελατεία εκτός των εργατικών στρωμάτων, όπου ήδη σημειώνει επιτυχία. Η Λεπέν λοξοκοιτά τώρα προς το συντηρητικό στρατόπεδο. Αυτό εξηγεί γιατί άλλαξε όχι μόνο το όνομα του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της Ζαν Μαρί Λεπέν το 1972, αλλά έδωσε διαφορετικό επίχρισμα σε προγραμματικές θέσεις. Απάλειψε για παράδειγμα το αίτημα εξόδου από την ΕΕ και το ευρώ. Ενώ λοιπόν σε θέματα Ευρώπης η Λεπέν «διόρθωσε» την πορεία του κόμματος, η εσωτερική ασφάλεια παραμένει στον πυρήνα του προγράμματός του ακόμη και στις περιφερειακές εκλογές. Βέβαια  το διακύβευμα των εκλογών είναι περιφερειακά θέματα, όπως συγκοινωνίες ή σχολεία, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον Εθνικό Συναγερμό κι άλλα κόμματα να θέτουν την εσωτερική ασφάλεια στο επίκεντρο της εκλογικής τους καμπάνιας.

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί (Les Republicains) Λοράν Βοκιέ δίνει μάχη για την επανεκλογή του ως Περιφερειάρχης της Auvergne-Rhône-Alpes (Ωβέρνη, Ροδανός, Άλπεις) με σύνθημα τη δημιουργία μιας προστατευτικής ασπίδας μέσω βιντεοπαρατήρησης και την κατάργηση κρατικών βοηθημάτων σε γονείς ανήλικων παιδιών με παραβατική συμπεριφορά. Επίσης θέλει να θεσπίσει σώματα ασφαλείας για σχολεία, όπως υπάρχουν στην πρωτεύουσα της περιφέρειας, για να τα κάνουν πιο ασφαλή. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαφορετικό το τωρινό κομματικό τοπίο στη Γαλλία

Παρά το ότι αναμένεται γενικά μικρή συμμετοχή στις εκλογές, παρατηρητές τις θεωρούν δοκιμή για τις προεδρικές του χρόνου την άνοιξη. Εδώ και εβδομάδες όλα τα προγνωστικά προβλέπουν επανάληψη της αναμέτρησης Μακρόν-Λεπέν, αλλά βέβαια δεν αποκλείονται και εκπλήξεις στους μήνες που μεσολαβούν, τη στιγμή μάλιστα που οι συντηρητικοί και σοσιαλιστές δεν έχουν ακόμη ορίσει τους επικεφαλής υποψηφίους τους. Θα πρέπει να είναι υποψήφιοι που είχαν καλά αποτελέσματα  στις περιφερειακές.

Αλλά το γαλλικό κομματικό πεδίο έχει ανατραπεί εκ βάθρων. Τέσσερα χρόνια μετά την εκλογική νίκη του Μακρόν τα καθιερωμένα κόμματα απέχουν μακράν από την παλαιά δύναμή τους. Γεύση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουν δείχνει ένα παράδειγμα στην Κυανή Ακτή. Στο προπύργιο του Εθνικού Συναγερμού οι ακροδεξιοί έχουν τοποθετήσει ως επικεφαλής υποψήφιο τον Τιερί Μαριανί, που μέχρι το 2019 ανήκε στους συντηρητικούς. Διετέλεσε υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση Σαρκοζί και το 2010 ο τότε Γάλλος πρόεδρος τον έστειλε στην νοτιοανατολική περιφέρεια ως επικεφαλής υποψήφιο του κόμματος. Πριν από δύο χρόνια ο 62χρονος πολιτικός άλλαξε στρατόπεδο και προσχώρησε στο κόμμα της Λεπέν. Και από τότε είναι ευρωβουλευτής με τα χρώματα του Εθνικού Συναγερμού.   

Μέχρι και τώρα τον στηρίζει το κόμμα του Σαρκοζί, ακόμη κι αν οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ορίσει ως επικεφαλής τους στις εκλογές τον Ρενό Μισελιέ. Αλλά σε εθνικό επίπεδο το κόμμα, από το οποίο έχουν εκλεγεί δύο πρόεδροι, ο Ζακ Σιράκ και ο Νικολά Σαρκοζί, παίζει πια δευτερεύοντα ρόλο. Η φάση αυτοκαταστροφής που ξεκίνησε με τη νίκη Μακρόν, συνεχίζεται. Πριν εβδομάδες, όταν ο Μισελιέ κατάρτισε κοινή εκλογική λίστα για τις περιφερειακές με το κόμμα του Μακρόν La République en Marche, αρκετοί ισχυροί συντηρητικοί θύμωσαν και εγκατέλειψαν το κόμμα. Η Μαρίν Λεπέν θα πρέπει να παρακολούθησε με ικανοποίηση την εξέλιξη. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ