Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας εάν δικαστική απόφαση την υποχρεώσει να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ακόμη και αν αρθεί η απαγόρευση του εκλέγεσθαι που της έχει επιβληθεί.
Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV στην πρώτη της συνέντευξη μετά την εισήγηση των εισαγγελέων να διατηρηθεί σε ισχύ η πενταετής στέρηση εκλογιμότητας που της έχει επιβληθεί, η Λεπέν εμφανίστηκε απαισιόδοξη για τις πιθανότητές της να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027, οι οποίες θα αναδείξουν τον διάδοχο του απερχόμενου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Πιθανή ποινή φυλάκισης και κατ’ οίκον περιορισμός της Λεπέν
Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ζητήσει να επιβληθεί στη Λεπέν ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών - εκ των οποίων τα τρία με αναστολή- και πρόστιμο 100.000 ευρώ. Στη Γαλλία, ποινές αυτού του ύψους συχνά μετατρέπονται, γεγονός που σημαίνει ότι η Λεπέν θα μπορούσε να εκτίσει μερικούς μήνες έως έναν χρόνο σε κατ’ οίκον περιορισμό, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Ωστόσο, η ίδια ξεκαθάρισε πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα κατέβει στην προεκλογική μάχη. «Δεν μπορείς να κάνεις προεκλογική καμπάνια κατ’ αυτόν τον τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά, η Λεπέν «Μπορείς να απευθυνθείς στους ψηφοφόρους σου χωρίς να βγαίνεις τα βράδια για συγκεντρώσεις; Θα ήταν ένας ακόμη τρόπος να εμποδιστεί η υποψηφιότητά μου».
Παράλληλα τόνισε: «Δεν έχω παραιτηθεί, είμαι όμως ρεαλίστρια. Ξέρω ότι η απόφαση δεν εξαρτάται από εμένα».
Η υπόθεση υπεξαίρεσης και η εκκρεμής έφεση
Η Λεπέν καταδικάστηκε πέρυσι για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του κόμματός της, της «Εθνικής Συσπείρωσης». Η απόφαση επί της έφεσής της αναμένεται στις 7 Ιουλίου.
Σε αντίθεση με τη συνήθη επιθετική της ρητορική, η Λεπέν εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα πιο συγκρατημένη, καθώς οι πιθανότητες δικαίωσής της φαίνεται να μειώνονται.
Παραδέχθηκε ότι η αβεβαιότητα γύρω από τη δικαστική απόφαση εμποδίζει το κόμμα της να ξεκινήσει επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία, παρά το γεγονός ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Στο προσκήνιο ο Ζορντάν Μπαρντελά
Η Λεπέν έχει δηλώσει ότι εάν τελικά δεν μπορέσει να είναι προεδρική υποψήφια για τέταρτη φορά, θα παραχωρήσει τη θέση της στον 29χρονο πρόεδρο του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος επίσης καταγράφει υψηλά ποσοστά αποδοχής.
Όπως σημείωσε η Λεπέν, τόσο η ίδια όσο και ο Μπαρντελά θα αρχίσουν την προετοιμασία τους μετά τις δημοτικές εκλογές του επόμενου μήνα. Ακόμη κι αν δεν είναι υποψήφια, διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει ενεργή, χωρίς όμως να επισκιάζει τον νεαρό πολιτικό.
Μετά την πρωτόδικη καταδίκη της η Λεπέν και στελέχη του κόμματός της είχαν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά των δικαστών με τον Μπαρντελά να κάνει λόγο για «εκτέλεση» της γαλλικής δημοκρατίας. Πλέον, η ίδια δηλώνει ότι θα ήθελε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της στη Δικαιοσύνη, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για το σύστημα.