Λεοπόλντο Λόπες: Ο άνθρωπος πίσω από τον Γκουαϊδό -Ο οικονομολόγος που θέλει να αλλάξει τη Βενεζουέλα - iefimerida.gr

Λεοπόλντο Λόπες: Ο άνθρωπος πίσω από τον Γκουαϊδό -Ο οικονομολόγος που θέλει να αλλάξει τη Βενεζουέλα

Γκουαϊδό και  Λόπες
Χουάν Γκουαϊδό και Λεοπόλδο Λόπες -Φωτογραφία: twitter /@leopoldolopez
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Όλοι στους δρόμους», φώναζε ο Λεοπόλδο Λόπες το πρωί της Τρίτης (29/4) κάνοντας την εμφάνισή του στις λεωφόρους του Καράκας, μετά την απελευθέρωσή του από τον κατ' οίκον περιορισμό, που βρισκόταν για να εκτίσει κάθειρξη 13 ετών.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα έκανε την επανεμφάνισή του, κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό. Ο ίδιος για λίγες ώρες βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία της Χιλής, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Λίλιαν Τιντόρι, για να καταφύγει έπειτα, μαζί με την κόρη τους, στην έδρα της ισπανικής διπλωματικής αποστολής στο Καράκας, σύμφωνα με τον Χιλιανό ΥΠΕΞ, Ροβέρτο Αμπουέρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χουάν Γκουαϊδό -Φωτογραφία: AP/Martin Mejia
Χουάν Γκουαϊδό -Φωτογραφία: AP/Martin Mejia

Ο Λόπες φέρνει νέα δεδομένα στην πορεία της αντιπολίτευσης

Η επιστροφή του Λόπες, με έναν από τους εντυπωσιακότερους τρόπους στην πολιτική ιστορία της χώρας, δημιουργεί ενδεχομένως νέα δεδομένα στην πορεία της αντιπολίτευσης, σε μία στιγμή σημαντικής καμπής για όλη τη Βενεζουέλα.

Οικονομολόγος, με σπουδές στην Σχολή Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι και μάστερ στη Δημόσια Πολιτική από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, ο Λεοπόλδο Λόπες Μεντόσα, που γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1971 στο Καράκας.

Ο Λόπες ανήκει σε εκείνη τη γενιά πολιτικών της Βενεζουέλας που ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους ταυτόχρονα με την άνοδο στην εξουσία του Ούγο Τσάβες Φρίας στο γύρισμα του αιώνα. Το 2000, μαζί με τους Χούλιο Μπόρχες, Ενρίκε Καπρίλες, Κάρλος Οτάρις και άλλους νεαρούς πολιτικούς ίδρυσαν το κόμμα Πρώτα Δικαιοσύνη (Justicia Primero). Μία κεντρώα παράταξη, με επιρροές από τον χριστιανικό ουμανισμό, η οποία σε κάποια συγκυρία ταυτίσθηκε με τις ελπίδες της αντιπολίτευσης για ανανέωση του κομματικού πανοράματος και για μία αποτελεσματική αντιπολίτευση στον τσαβισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H εκτόξευση του Λόπες

Με την ώθηση του ρεύματος του JP, ο Λόπες κατάφερε μία άνετη νίκη στο Τσακάο, έναν από τους πλούσιους δήμους του Καράκας (με κατοίκους της μεγαλοαστικής τάξης) και ένα από τα προπύργια της αντιπολίτευσης. Η κατάκτηση αυτού του στρατηγικού χώρου εξουσίας εκτόξευσε τη φήμη του Λόπες σε πανεθνικό επίπεδο και η επιτυχία κάποιων από τα μέτρα του δημιούργησε γύρω του μία θετική άλω, που τον έφεραν σταδιακά να κερδίζει σε δημοφιλία στις δημοσκοπήσεις.

Τότε ο Λόπες άρχισε να παρεμβαίνει ενεργά και σε οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα εντός του Justicia Politica, το οποίο εν τέλει στάθηκε πολύ μικρό για να χωρέσει τις φιλοδοξίες του. Το αποτέλεσμα ήταν η σύγκρουση με τον Μπόρχες το 2006 και το πρώτο σχίσμα στο εσωτερικό του. Η πολιτική του συνέχεια ταυτίσθηκε για βραχύ διάστημα με το κόμμα Μία Νέα Εποχή (Un Nuevo Tiempo), καταλήγοντας στο τέλος να οργανώνει τη δική του πολιτική παράταξη. Ήταν το τέλος της πρώτης δεκαετίας της διακυβέρνησης του Τσάβες.

Το 2009 γεννήθηκε η Λαϊκή Βούληση (Voluntad Popular), παράταξη της οποία ηγείτο ο ίδιος ο Λόπες και στην οποία προσέδωσε έναν χαρακτήρα σοσιαλδημοκρατικό, ως μία πιο αποτελεσματική ταυτότητα απέναντι στην τσαβική ιδεολογία. Γύρω από την παράταξή του συσπειρώθηκαν τα πιο δραστήρια και μαχητικά νεαρά στελέχη της αντιπολίτευσης.

Η σύζυγός του Λίλιαν Τιντόρι στα νιάτα της ήταν αθλήτρια και κατόπιν ραδιοφωνική παραγωγός. Με τον Λόπες απέκτησαν τρία παιδιά, και στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας και η ίδια μεταμορφώθηκε από δημόσιο πρόσωπο σε προασπίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αφιερώνοντας τη δράση της στην αποφυλάκιση του συζύγου της και άλλων πολιτικών κρατουμένων στη Βενεζουέλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοφιλής αλλά δακτυλοδεικτούμενος

Η προσωπικότητα του Λόπες είναι φυσικό πως είναι ιδιαίτερα αντιπαθής στους κόλπους του Τσαβισμού, που προσπαθεί σε κάθε περίσταση να του επιτεθεί. Οι αντίπαλοί του προσπάθησαν, πριν τη φυλάκισή του για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις για την ανατροπή του Μαδούρο, να τον εμπλέξουν σε σκάνδαλα διαφθοράς και του απαγόρευσαν να διεκδικήσει τη δημαρχία της πρωτεύουσας Καράκας το 2008, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως θα κυριαρχήσει.

Φωτογραφία: AP/Jacquelyn Martin
Φωτογραφία: AP/Jacquelyn Martin

Κατά την κράτησή του στις στρατιωτικές φυλακές του Ράμο Βέρδε, ο Λόπες τήρησε στάση ανυπακοής, που πυροδότησε την εχθρική μεταχείρισή του από τους δεσμοφύλακές του. Πριν τρία χρόνια, η ποινή του μετατράπηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, με αποτέλεσμα η πολεμική γύρω από το όνομά του να καταλαγιάσει κάπως. Μέχρι όμως την περασμένη Τρίτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ