Άρμιν Λάσετ: «Συνδυάζω τη νηφαλιότητα της Μέρκελ και το πάθος για την Ευρώπη του Μακρόν» - iefimerida.gr

Άρμιν Λάσετ: «Συνδυάζω τη νηφαλιότητα της Μέρκελ και το πάθος για την Ευρώπη του Μακρόν»

O πρόεδρος του CDU και υποψήφιος καγκελάριος, Άρμιν Λάσετ
O πρόεδρος του CDU και υποψήφιος καγκελάριος, Άρμιν Λάσετ / Φωτογραφία: AP Photo / Markus Schreiber, pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στόφα καγκελαρίου με ευρωπαϊκό όραμα επιχείρησε να αποδείξει ότι διαθέτει ο Άρμιν Λάσετ υποστηρίζοντας ότι το πολιτικό του στιλ συνδυάζει τη «νηφαλιότητα» της Άνγκελα Μέρκελ και το «πάθος» του Εμανουέλ Μακρόν για βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο Φόρουμ των Βρυξελλών ο υποψήφιος διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, που προσέλαβε πρόσφατα πρώην αρχισυντάκτρια της Bild για να του φτιάξει το ίματζ, είπε ότι το «στιλ Λάσετ» περιλαμβάνει στοιχεία από τους δύο ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας. «Πιστεύω ότι η νηφαλιότητα της Άνγκελα Μέρκελ βοήθησε κάποιες φορές. Στα ευρωπαϊκά θέματα έχω περισσότερο από το πάθος του Μακρόν. Ίσως αυτό έχει να κάνει με τον τόπο καταγωγής μου. Όταν κατάγεσαι από το Άαχεν το Παρίσι είναι πιο κοντά σε απόσταση απ’ ό,τι το Βερολίνο», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O Μακρόν είναι ένθερμος υποστηρικτής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης κι είχε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο του 2017 το όραμά του για τη νέα Ευρώπη την επόμενη δεκαετία. Αν και η Μέρκελ, όπως και συντηρητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, αντέδρασαν επιφυλακτικά στις περισσότερες προτάσεις του υπό τον φόβο μήπως π.χ. μ’ έναν κοινό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη κληθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι να σηκώσουν το οικονομικό βάρος, ωστόσο, η απερχόμενη καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συνεργάστηκαν πέρυσι στενά για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ο Λάσετ είπε ότι στηρίζει την άποψη της Μέρκελ ότι το Ταμείο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει προάγγελο κοινής ανάληψης χρέους σε μόνιμη βάση στην ΕΕ, αλλά τόνισε ότι «μετά την πανδημία χρειαζόμαστε μια νέα δυναμική» στην Ευρώπη. Και αναφερόμενος στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που αποβλέπει στον διάλογο για πιθανές αλλαγές σε συνθήκες της ΕΕ, τις οποίες προωθεί και ο Μακρόν, ο πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών είπε ότι μπορεί να φανταστεί «να γίνει άλλη μια προσπάθεια, περιλαμβανομένου και του τομέα της εξωτερικής πολιτιής, να μετακινηθούμε από την ομοφωνία στην επικύρωση αποφάσεων από την πλειοψηφία. Μπορώ να διανοηθώ αλλαγές σε συνθήκες για περισσότερη Ευρώπη», είπε υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαθέτει περισσότερες εξουσίες για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Πρόσθεσε δε ότι η κοινή ευρωπαϊκή προσέγγισε «πάντα προέχει» των σχεδιασμών σε εθνικό επίπεδο. «Κατά τη γνώμη μου, αν ο Γερμανός καγκελάριος ξυπνήσεις στις 04:00 το πρωί κι υπάρχει μια κρίση, θα πρέπει αμέσως να σκεφτεί: “πώς θα λύσουμε το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο;” Αυτό που πρέπει αμέσως να κοιτάξει είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε μόνοι μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ