Λαγκάρντ: Eξακολουθεί να υπάρχει η αβεβαιότητα για την οικονομία της Ευρωζώνης λόγω των μεταλλάξεων - iefimerida.gr

Λαγκάρντ: Eξακολουθεί να υπάρχει η αβεβαιότητα για την οικονομία της Ευρωζώνης λόγω των μεταλλάξεων

Η Κριστίν Λαγκάρντ με μαντήλι στον λαιμό
Κριστίν Λαγκάρντ / Φωτογραφία: Aris Oikonomou, Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανότατα θα αποφύγει το πιο απαισιόδοξο σενάριο που είχε καταρτισθεί στην αρχή της πανδημίας της COVID-19, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους από τις μεταλλάξεις του ιού, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές λόγω της ταχείας προόδου των εμβολιαστικών προγραμμάτων έχουν μειώσει την πιθανότητα πολύ κακών σεναρίων. Φυσικά, η αρχική ανάκαμψη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα λόγω και της εξάπλωσης των μεταλλάξεων του ιού», δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ιδιότητά της ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H ΕΚΤ αρχίζει τη συζήτηση για το αν θα περιορίσει τo τεράστιο πρόγραμμά της αγορών ομολόγων καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει από την προκληθείσα από τον κορωνοϊό ύφεση, ενώ εμφανίζονται διαφορές μεταξύ των αξιωματούχων της από διαφορετικές χώρες.

ESRB: Οι χώρες της ΕΕ με υψηλότερο χρέος μπορεί να δυσκολευτούν από μία αύξηση των αποδόσεων

Στην ετήσια έκθεσή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα, το ESRB ανέφερε ότι οι χώρες της ΕΕ με το υψηλότερο χρέος μπορεί να δυσκολευτούν από μία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά τη μεγάλη αύξηση του δανεισμού τους για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης από την πανδημία.

Μία περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του κόστους δανεισμού από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σημείωσε το ESRB.

«Ο αντίκτυπος από τη μετάδοση… θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, αν η ενίσχυσης της κλίσης στην καμπύλη των αποδόσεων προηγείτο αισθητά της οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας: «Μία αισθητά ισχυρότερη από ό,τι παρατηρείται σήμερα αύξηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δυναμική του χρέους, κυρίως σε χώρες που μπήκαν στην κρίση της COVID-19 με αυξημένο χρέος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ