Έτοιμος να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε έτοιμος για συνάντηση με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ,
προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας για να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία.
Η δήλωση από πλευράς Λαβρόφ ήρθε μετά τη φημολογία και διάψευση του Κρεμλίνου ότι ο Λαβρόφ είχε χάσει την εύνοια του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την αναβολή των προσπαθειών για την οργάνωση μιας συνάντησης κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα.
Λαβρόφ: Ο Ρούμπιο και εγώ κατανοούμε την ανάγκη για τακτική επικοινωνία
«Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και εγώ κατανοούμε την ανάγκη για τακτική επικοινωνία», δήλωσε ο Λαβρόφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας.
«Είναι σημαντικό για τη συζήτηση του ουκρανικού ζητήματος και την προώθηση της διμερούς ατζέντας. Γι' αυτό επικοινωνούμε τηλεφωνικά και είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο όταν είναι απαραίτητο», είπε ο Λαβρόφ.
Στην ίδια συνέντευξη ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τη Ρωσία μέσω διπλωματικών οδών πως εξετάζουν την πρόταση Πούτιν για τη διατήρηση των περιορισμών που περιγράφονται στη Νέα Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων (New START) πέραν της προγραμματισμένης λήξης της τον Φεβρουάριο του 2026.
«Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική απάντηση από την Ουάσινγκτον. Μας ειπώθηκε μέσω διπλωματικών οδών ότι 'το ζήτημα βρίσκεται υπό εξέταση'» δήλωσε ο Λαβρόφ.
Νωρίτερα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει να τηρεί τους περιορισμούς της συνθήκης για ένα έτος μετά τη λήξη της, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν.