CNN: Να γιατί οι κυρώσεις κατά της κεντρικής ρωσικής τράπεζας για την εισβολή στην Ουκρανία είναι τόσο μεγάλο βήμα - iefimerida.gr

CNN: Να γιατί οι κυρώσεις κατά της κεντρικής ρωσικής τράπεζας για την εισβολή στην Ουκρανία είναι τόσο μεγάλο βήμα

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο δημοσιογράφος του CNN Phil Mattingly καταγράφει το κόστος που συσσωρεύεται για τη Ρωσία και τον Πούτιν, καθώς η Δύση επιβάλλει ολοένα και περισσότερες κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Mattingly, η απόφαση ενός συνασπισμού δυτικών και ασιατικών χωρών να «παγώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία» της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ήταν το «πιο δραματικό βήμα μέχρι τώρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θεωρήστε τη ρωσική κεντρική τράπεζα ως την καρδιά του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και με αυτή τη θεώρηση συμφωνούν όλοι οι αξιωματούχοι, όταν μιλάμε μαζί τους. Τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δημιουργήσει το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα συναλλάγματος στον κόσμο -630 και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια-, αναφέρει ο Mattingly.

Όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος του CNN, αυτά τα αποθεματικά επέτρεψαν ουσιαστικά στον Πούτιν και τη Ρωσία «να στηρίξουν το δικό τους νόμισμα» και τους επέτρεψαν «να παρέχουν ρευστότητα στις τράπεζές τους».

«Με βάση αυτό, θα μπορούσαν να αισθάνονται ασφαλείς, προστατευμένοι από οποιεσδήποτε κυρώσεις. Αυτό, όμως, δεν ισχύει πλέον, όταν πηγαίνει κάποιος απευθείας στην κεντρική τράπεζα και αρχίζει να «παγώνει» περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο», προσθέτει ο Mattingly.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι μια κύρωση όπως αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τώρα, προκειμένου να καταλάβουμε πόσο σπάνιο είναι η κεντρική τράπεζα μιας χώρας να γίνει στόχος, μπορούμε να κοιτάξουμε τις χώρες που έχουν στοχοποιηθεί έως σήμερα. Η Βενεζουέλα, το Ιράν, η Συρία θεωρούνται όλοι ως δυσφημισμένοι παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας. Η διαφορά εδώ είναι ότι καμία χώρα στην οικονομική κλίμακα της Ρωσίας των 1,7 τρισ. δολαρίων δεν έχει τεθεί ποτέ στο στόχαστρο με κυρώσεις όπως αυτή».

«Το γεγονός αυτό απλώς υπογραμμίζει τη στιγμή που βρισκόμαστε τώρα και την κλίμακα της απάντησης», καταλήγει ο Mattingly.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ