Το «The New European» βαθμολόγησε τους ηγέτες της κρίσης: Άριστα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κακοί οι Τραμπ και Τζόνσον - iefimerida.gr

Το «The New European» βαθμολόγησε τους ηγέτες της κρίσης: Άριστα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κακοί οι Τραμπ και Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά από μια ελληνική σημαία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δημοσίευμα στον βρετανικό ηλεκτρονικό Τύπο βάζει «άριστα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Οι ήρωες και οι «κακοί» εν μέσω υγειονομικής κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Με αυτό το άρθρο, ο Βρετανός δημοσιογράφος Αλαστάιρ Τζον Κάμπελ, στο σάιτ «The New European», παραθέτει δέκα στοιχεία-κλειδί τα οποία επέδειξαν ηγέτες από όλο τον κόσμο, φέρνοντας σημαντικά αποτελέσματα τόσο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όσο όμως και στη διαχείριση μιας δύσκολης περιόδου για τους πολίτες των κρατών τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ηγέτες αυτοί που παραθέτει ο Βρετανός δημοσιογράφος, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, επέδειξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά διαχείρισης της κρίσης, σε αντίθεση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό.

«Κεντρικό ζήτημα σε μια κρίση είναι η επικοινωνία να ενσωματωθεί στη στρατηγική και οι πολίτες να οδηγηθούν στο να εμπιστευτούν τους ηγέτες τους, όσο εκείνοι αναλαμβάνουν να πάρουν αποφάσεις» γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος που ασκεί δριμεία κριτική στους Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, την ώρα που «μικρότερες χώρες αποδείχτηκαν πολύ πιο ικανές και έδειξαν πως γίνεται η δουλειά».

Τα 10 ηγετικά στοιχεία στη διαχείριση μιας κρίσης

Ανάμεσα στα 10 απαραίτητα ηγετικά στοιχεία, ο Βρετανός δημοσιογράφος παραθέτει την ικανότητα ανάπτυξης, εφαρμογής και αφήγησης μιας καθαρής στρατηγικής, την οποία όπως είπε εφάρμοσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρνετ, αλλά και του μοντέλου της καθοδήγησης μέσω του παραδείγματος, που επέδειξε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος μπήκε σε κατ’ οίκον περιορισμό αμέσως μετά την θετική διάγνωση της συζύγου του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο άρθρο γνώμης, ο Κάμπελ αναφέρεται επίσης στην ικανότητα διατήρησης ενός ισχυρού κέντρου διαχείρισης, το οποίο όπως παρατηρεί ήταν εύκολο για ένα απολυταρχικό καθεστώς όπως αυτό της Κίνας. «Ωστόσο, παρά την όποια κριτική» όπως λέει, η τακτική της απέδωσε, όπως άλλωστε και η αντίστοιχη πολιτική της Νοτίου Κορέας, της Σιγκαπούρης και της Ταϊβάν.

Σημαντικό προσόν σε μια διαχείριση της κρίσης είναι και η ορθή χρήση των ειδικών, όπως παρατηρεί ο Βρετανός στην ιστοσελίδα theneweuropean.co.uk που δίνει το παράδειγμα του καρδιοχειρούργου από την Ιορδανία, Σαάντ Τζαμπέρ, που ανέλαβε την ενημέρωση των πολιτών γύρω από την πανδημία. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Κάμπελ εκθείασε την πολιτική του Μακρόν, που σύστησε μια ισχυρή ομάδα ειδικών και φρόντισε να μοιραστεί τα βάρη της επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν, διαχειρίστηκε πολύ καλά τα διαγγέλματα προς τον γαλλικό λαό. «Ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη, προειδοποίησε για τις θυσίες που θα έρθουν, αλλά ωστόσο έθεσε μια ημερομηνία για τα πρώτα στάδια της άρσης της καραντίνας» σημειώνει ο δημοσιογράφος που παρατηρεί πως τα τηλεοπτικά μηνύματα Μακρόν σημείωσαν ρεκόρ τηλεθέασης, αποδεικνύοντας πόσο στοχευμένα υπήρξαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το κοινό με το μέρος του

Το όγδοο προσόν ενός ηγέτη που επέδειξε θετικά αντανακλαστικά μέσα στην κρίση, αφορά στον τρόπο που ένας πολιτικός μπορεί να πάρει το κοινό με το μέρος του. «Στο πρόσφατο παρελθόν, ο κόσμος συνδύασε την Ελλάδα με μια περίπτωση χάους. Ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε ευρεία αποδοχή στη χώρα του και στο εξωτερικό για την διαχείριση της κρίσης» σημειώνει ο δημοσιογράφος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο τίτλος του Bloomberg είναι χαρακτηριστικός: “Η ηγεσία του πρωθυπουργού στο lockdown έσωσε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού”. Ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, (ο Κυριάκος Μητσοτάκης) απολαμβάνει αποδοχής της τάξης του 75%» παρατηρεί ο Βρετανός. «Αποφάσισε νωρίς πως η κρίση απαιτούσε δραστικές ενέργειες, φρόντισε να εξηγήσει τους λόγους, τις δύσκολες επιλογές και τις συνέπειες. Τα διαγγέλματά του ήταν ζωτικής σημασίας γι΄αυτόν τον σκοπό» συμπληρώνει για τις ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο δημοσιογράφος θέτει σε αντιδιαστολή την περαιτέρω πόλωση στην οποία οδήγησε ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσα στην κρίση και την δυσαρέσκεια των πολιτών στη Βρετανία στο πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον, καθώς ο αριθμός των θανάτων στη χώρα αυξανόταν δραματικά.

Ποιος είναι ο Αλαστάιρ Τζον Κάμπελ

Ο Αλαστάιρ Τζον Κάμπελείναι Βρετανός δημοσιογράφος, παρουσιαστής και πολιτικός σύμβουλος που βρέθηκε στην στενή ομάδα του Τόνι Μπλερ, τόσο στην προεκλογική του καμπάνια, όσο και μετά την εκλογή του στη Ντάουνινγκ Στριτ, ως διευθυντής επικοινωνίας στο γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού. Εδώ και αρκετά χρόνια, όπως το σημειώνει και στο άρθρο γνώμης του, είναι σύμβουλος επικοινωνίας του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ