Η Κύπρος σταματάει την καθημερινή ενημέρωση για τα κρούσματα του κορωνοϊού - Χαλαρώνουν όλα τα μέτρα για την πανδημία - iefimerida.gr

Η Κύπρος σταματάει την καθημερινή ενημέρωση για τα κρούσματα του κορωνοϊού - Χαλαρώνουν όλα τα μέτρα για την πανδημία

cyprus
Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Petros Karadjias, File
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε τη χαλάρωση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, μεταξύ αυτών και τον τερματισμό της καθημερινής ανακοίνωσης των κρουσμάτων.

Όπως δημοσιεύει ο «Φιλελεύθερος», η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε χαλαρώσεις πέραν των εισηγήσεων των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, προχωρώντας σε 14 χαλαρώσεις οι οποίες αφορούν σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την έναρξη της ισχύος των χθεσινών αποφάσεων, οι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται στους χώρους εργασίας τους, σε καταστήματα λιανικού εμπορίου περιλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων και σε χώρους παροχής υπηρεσιών χωρίς την επίδειξη SafePass, ενώ από τις 15 Απριλίου τερματίζεται και η καθημερινή ανακοίνωση θετικών περιστατικών και νοσηλευομένων. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε από τις 18 Απριλίου και η κατάργηση του «Cyprus Flight Pass» το οποίο υποχρεούνται σήμερα να συμπληρώνουν όσοι εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των αεροδρομίων. 

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι «η σημερινή ανακοίνωση ελάφρυνσης των μέτρων δεν πρέπει να παρερμηνευθεί και να δώσει λάθος μήνυμα». Επεσήμανε ότι «ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ. Είναι ακόμη διάσπαρτος στην κοινότητα. Γι’ αυτό εξάλλου και 200 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ με COVID» και επικαλούμενος τις συστάσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι:

Από τις 11 Απριλίου: 

> Καταργείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

> Καταργείται το SafePass σε χώρους εργασίας, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας. (Συστήνεται η διενέργεια self-test σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων). Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα και επαγγελματίες υγείας.

> Καταργείται η επίδειξη SafePass σε επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κοινό, καθώς και τα Τμήματα/Υπηρεσίες του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τομέα τα οποία εξυπηρετούν κοινό. 

> Καταργείται η επίδειξη SafePass, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς χώρους, χώροι εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σε εργοτάξια και επιχειρήσεις παρεμφερούς δραστηριότητας, σε λαϊκές αγορές, παζαράκια και λαϊκά πανηγύρια.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα και τις επαφές, και πάλι από τις 11 Απριλίου, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο: 

⦁    Η αποδέσμευση των ατόμων που διανύουν τον περιορισμό τους ως θετικά περιστατικά κατά την 7η μέρα του αυτοπεριορισμού, θα γίνεται αυτόματα, χωρίς τη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) νοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

⦁    Αποδέσμευση νωρίτερα από την 7η μέρα μπορεί να γίνει με PCR test (με αρνητικό αποτέλεσμα) την 5η ημέρα από τη διάγνωση με κόστος που βαρύνει τον ενδιαφερόμενο. (Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022. Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για κλειστές δομές, στέγες ευγηρίας και νοσηλευτήρια).

⦁    Η χρονική περίοδος αυτοπεριορισμού ατόμων που αποτελούν στενές επαφές, μειώνεται από 7 σε 5 ημέρες, νοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα. Παραμένει η υποχρέωση για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) κατά την 3η και 5η ημέρα από την επαφή. (Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022).

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Test to stay»: 

⦁    Μειώνεται η χρονική περίοδος του μέτρου (όπου εφαρμόζεται) από 7 σε 5 ημέρες. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022. (Από τη χρήση του μέτρου εξαιρούνται οι μαθητές που αποτελούν ενδοοικογενειακή επαφή θετικού περιστατικού).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

⦁    Το μέτρο επεκτείνεται στις εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες για τους μαθητές.

Περαιτέρω, από την ερχόμενη Δευτέρα: 

⦁    Θα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24 ωρών (1 άτομο ανά επίσκεψη).

⦁    Αυξάνεται η πληρότητα σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 100% της χωρητικότητάς τους. 

⦁    Επιτρέπεται η διοργάνωση ομαδικών κατασκηνώσεων με την προσκόμιση SafePass.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να προχωρήσει σε σύσταση για τηλεργασία σε ποσοστό 25% σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και σε Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επιπρόσθετα: 

⦁    Από τις 15 Απριλίου 2022, καταργείται η καθημερινή ανακοίνωση των θετικών διαγνώσεων, θανάτων και νοσηλειών και μετατρέπεται σε εβδομαδιαία. 

⦁    Από τις 18 Απριλίου 2022, καταργείται το SafePass σε λιανικό εμπόριο και εμπορικά κέντρα (εξαιρούνται χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

⦁    Από τις 2 Μαΐου 2022, οι μαθητές κατά την επιστροφή τους στα σχολεία θα προσκομίσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 48 ωρών και στη συνέχεια επίδειξη Rapid test ισχύος 7 ημερών.

Έρχονται περισσότερες χαλαρώσεις 

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, άφησε να εννοηθεί ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε ακόμα περισσότερες χαλαρώσεις το επόμενο διάστημα. «Οι νέες αποφάσεις», όπως ανέφερε ο  Μιχάλης Χατζηπαντέλα, «στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας μας χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη σταδιακή και ολοκληρωτική άρση των περιορισμών».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «επιβάλλεται να επιδείξουμε όλοι ατομική ευθύνη και υπεύθυνη συμπεριφορά. Να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής», αφού όπως επεσήμανε, «οι ειδικοί επιμένουν ότι ο κορωνοϊός δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα». «Η λέξη «σεβασμός» είναι το κλειδί στη νέα εποχή καταπολέμησης της πανδημίας. Πρώτα απ’ όλα, σεβασμός προς τον εαυτό μας. Και στη συνέχεια, σεβασμός προς τους συνανθρώπους, σεβασμός προς τους κανόνες» συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα το μήνυμα του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρο: Εμπιστευόμαστε την επιστήμη και προτρέπουμε τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τα βήματά της». Συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο». 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ