Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κράνος αρχαίου Ελληνα πολεμιστή σε τάφο στην Κροατία [εικόνες] - iefimerida.gr

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κράνος αρχαίου Ελληνα πολεμιστή σε τάφο στην Κροατία [εικόνες]

To αρχαιοελληνικό κράνος του 7ου π.Χ. αιώνα βρέθηκε σε τάφο πολεμιστή
To αρχαιοελληνικό κράνος του 7ου π.Χ. αιώνα βρέθηκε σε τάφο πολεμιστή / Φωτογραφία: dubrovnik museums
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα αρχαίο ελληνικό κράνος του 7ου π.Χ. αι. έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη μετά από έρευνες σε τάφο πολεμιστή, σκαμμένο σε βράχο στην Κροατία.

Στο ίδιο σημείο, όπου είχε ταφεί ο πολεμιστής κάπου τον 4ο π.Χ. αι, σε ορεινή περιοχή στο Ζακόταρατς της νότιας Δαλματίας στην Κροατία εντοπίστηκαν και όπλα, κοσμήματα, αγγεία, αλλά και το λείψανο μιας γυναίκας. Οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, σε συνεργασία με το Μουσείο του Ντουμπρόβνικ, είχαν πάει εκεί για να αποκαταστήσουν κατεστραμμένους τάφους, όταν έκαναν τη σημαντική ανακάλυψη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι αρχαιολόγοι έκαναν την ανακάλυψη στην πλαγιά ενός βουνού στη Δαλματία
Οι αρχαιολόγοι έκαναν την ανακάλυψη στην πλαγιά ενός βουνού στη Δαλματία / Φωτογραφία: dubrovnik museums

Το εντυπωσιακό «ιλλυρικό κράνος» - όρος που περιγράφει έναν τύπο μπρούτζινης περικεφαλαίας, που χρησιμοποιείτο τον 8ο και τον 7ο π.Χ. αι, ειδικά στην Πελοπόννησο, πιστεύεται ότι ανήκε σε υψηλόβαθμο αρχαίο Έλληνα πολεμιστή, ο οποίος τάφηκε με την περικεφαλαία στο κεφάλι του, η οποία είναι και το μόνο που απέμεινε από εκείνον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 Το  «ιλλυρικό κράνος» - όρος που περιγράφει έναν τύπο μπρούτζινης περικεφαλαίας, που χρησιμοποιείτο τον 8ο και τον 7ο π.Χ. αι, ειδικά στην Πελοπόννησο-, πιστεύεται ότι ανήκε σε υψηλόβαθμο αρχαίο Έλληνα πολεμιστή, ο οποίος τάφηκε  με την περικεφαλαία στο κεφάλι του
Το «ιλλυρικό κράνος» - όρος που περιγράφει έναν τύπο μπρούτζινης περικεφαλαίας, που χρησιμοποιείτο τον 8ο και τον 7ο π.Χ. αι, ειδικά στην Πελοπόννησο-, πιστεύεται ότι ανήκε σε υψηλόβαθμο αρχαίο Έλληνα πολεμιστή, ο οποίος τάφηκε με την περικεφαλαία στο κεφάλι του. / Φωτογραφία: dubrovnik museums

Το κράνος χαρακτηρίστηκε εσφαλμένο «Ιλλυρικό» επειδή από εκεί προέρχονταν πολλά τέτοια ευρήματα, όταν άρχισαν να τα μελετούν οι αρχαιολόγοι. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται και ορειχάλκινα αγαλματίδια, κεχριμπαρένιες χάντρες, αγγεία και ένα μπρούτζινο βραχιόλι γύρω από τον καρπό του σκελετού της γυναίκας, που βρέθηκε εκεί κοντά. «Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί περισσότερα από τριάντα διαφορετικά αγγεία, υρίως ελληνικής προέλευσης, πιθανώς από τα εργαστήρια της Αττικής και της Ιταλίας. Σημειωτέον ότι ήταν τα πιο ακριβά είδη αγγείων της εποχής, τα οποία ο τοπικός πληθυσμός τοποθετούσε μαζί με τον νεκρό για τη μεταθανάτια ζωή», είπε σύμφωνα με τη Daily Mail ο δρ Domagoj Perkić του μουσείου του Ντουμπρόβνικ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ