ΠΟΥ: Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό είναι 15 εκατομμύρια - iefimerida.gr

ΠΟΥ: Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό είναι 15 εκατομμύρια

poy
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει 15.000.000 θανάτους, σύμφωνα με υπολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι απεβίωσαν πρόωρα κατά 13% περισσότεροι άνθρωποι, από το αναμενόμενο, μέσα σε δύο χρόνια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αυτός ο αριθμός των θανάτων είναι τριπλάσιος από αυτόν που έχει δηλωθεί από τις χώρες. Επίσημα, τα κράτη έχουν αναφέρει 5,4 εκατομμύρια θανάτους εξαιτίας επιπλοκών του Covid-19.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ινδία, συγκεκριμένα, ο πραγματικός αριθμός των θανάτων υπερβαίνει κατά 10 φορές τις επίσημες ανακοινώσεις! Στη χώρα αυτή οι νεκροί ανέρχονται σε 4,7 εκατομμύρια.

Οι «υπερβάλλοντες» θάνατοι, σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιεί ο ΠΟΥ, είναι ο αριθμός των ανθρώπων που σήμερα θα ζούσαν εάν δεν είχε συμβεί η πανδημία, με βάση το προσδόκιμο ζωής σε κάθε χώρα.

Στον υπολογισμό αυτόν περιλαμβάνονται και θάνατοι που προκλήθηκαν όχι απευθείας εξαιτίας του Covid-19 και των επιπλοκών του, αλλά εξαιτίας άλλων συνεπειών της πανδημίας, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός της πρόσβασης πολιτών στα νοσοκομεία. Περιλαμβάνεται επίσης και η ελλιπής τήρηση στοιχείων που παρατηρείται σε κάποιες χώρες.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ θεωρεί αυτούς τους 9,5 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους που υπολόγισε ως «άμεσους θανάτους» που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται το ποσοστό των επιπλέον θανάτων σε κάποιες χώρες, σε σχέση με τον αριθμό που έχει δηλωθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αίγυπτο, οι νεκροί είναι κατά 11.6 φορές περισσότεροι από τον επίσημο υπολογισμό.

Η Δρ Samira Asma, από το τμήμα δεδομένων του ΠΟΥ, δήλωσε: «Πρόκειται για τραγωδία. Είναι ένας τεράστιος αριθμός και είναι σημαντικό για εμάς να τιμήσουμε τις ζωές των ανθρώπων που χάθηκαν και πρέπει να καταστήσουμε υπόλογους γι' αυτό τους διαμορφωτές της πολιτικής. Εάν δεν μετράμε σωστά τους νεκρούς, τότε θα χάσουμε την ευκαιρία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά».

Εκτός από την Ινδία, άλλες χώρες με πολύ υψηλό αριθμό περισσότερων θανάτων είναι η Ρωσία, η Ινδονησία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού. Στην Αφρική, δε, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τις 41 από τις 54 χώρες της ηπείρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής Στατιστικής Jon Wakefield από το Πανεπιστήμιο του Σιάτλ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον ΠΟΥ γι' αυτά τα δεδομένα, δήλωσε στο BBC: «Χρειαζόμαστε επειγόντως καλύτερα συστήματα συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων. Είναι ντροπή το ότι οι άνθρωποι γεννιούνται και πεθαίνουν και δεν έχουμε στοιχεία για το πέρασμά τους από τη ζωή. Πρέπει να επενδύσουμε στα συστήματα καταχωρίσεων των κρατών, έτσι ώστε να έχουμε ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ