Κορωνοϊός: 15 εκατ. νεκρούς και απώλειες 2,3 τρισ. δολαρίων προβλέπει το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: 15 εκατ. νεκρούς και απώλειες 2,3 τρισ. δολαρίων προβλέπει το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας

Έλεγχος επιβατών για τον κορωνοϊό στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου
Έλεγχος επιβατών για τον κορωνοϊό στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου / Φωτογραφία: ΑΡ / Mark Schiefelbein
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο απολογισμός των θυμάτων του νέου κορωνοϊού ανά την υφήλιο ενδέχεται να φθάσει ακόμη και τα 15 εκατομμύρια την πρώτη χρονιά της επιδημίας, σύμφωνα με την εφιαλτική πρόβλεψη μιας νέας μελέτης του Australian National University!

Κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση, λένε οι ερευνητές, αφού στη χειρότερη τα θύματα του φονικού κορωνοϊού μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 68 εκατομμύρια (!) και ενώ συνεχίζονται οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια το παγκόσμιο ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά έως και 2,3 δισ. δολάρια και ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών ορισμένων χωρών κατά έως και 8%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη, Warwick McKibbon και Roshen Fernando, προειδοποιούν, σύμφωνα με τη Daily Mail, ότι «ακόμη και μια περιορισμένη επιδημία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα στην παγκόσμια οικονομία» κι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο βάσει του ελαφρότερου σεναρίου η Ινδία και η Κίνα να θρηνήσουν εκατομμύρια θύματα, οι ΗΠΑ πάνω από 230.000, η Βρετανία έως και 64.000, η Γερμανία 79.000, η Γαλλία 60.000 και δεκάδες χιλιάδες ακόμη η Ιταλία και η Νότια Κορέα που έχουν πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα από την επιδημία του κορωνοϊού.

Τι προβλέπει το χειρότερο σενάριο

Το χειρότερο σενάριό τους προβλέπει ότι η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει το θάνατο άνω των 12 εκατομμυρίων, μόνον στην Κίνα, 1,1 εκατ. στις ΗΠΑ, 290.000 στη Βρετανία, και κοντά στο ένα εκατομμύριο στη Ρωσία. Ενώ τεράστιο θα είναι το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία (9,2 τρισ. δολάρια) με πολλές χώρες να βυθίζονται σε βαθιά ύφεση (ΗΠΑ -8,4%, Βρετανία -6%)

Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η πιθανότητα επαλήθευσης των προβλέψεών τους είναι «λίαν αμφίβολη». «Ο στόχος είναι να παράσχουμε σημαντικές πληροφορίες για μια σειρά πιθανών οικονομικών επιπτώσεων από την επιδημία του κορωνοϊού», λένε. Και προσθέτουν: «Εν μέσω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας με διακοπές στην παραγωγή, έχει διακοπεί η λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Εταιρείες σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως μεγέθους, που εξαρτώνται από εισαγωγές από την Κίνα, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή. Οι περιορισμένες και ακόμη και απαγορευμένες μεταξύ κρατών μετακινήσεις ανθρώπων έχουν επιβραδύνει περαιτέρω τις παγκόσμιες οικονομικές δραστηριότητες. Το σημαντικότερο είναι ότι ο πανικός μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων έχει προκαλέσει αναταράξεις στη συνήθη καταναλωτική συμπεριφορά και δημιούργησε ανωμαλίες στην αγορά.
Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές επηρεάστηκαν και οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν. Στο πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας αναταραχής το ΔΝΤ αναμένει σε μια πρώτη εκτίμηση επιβράδυνση κατά 0,4% του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας σε σύγκριση με τον αρχικό της στόχο ανάπτυξης (5,6%) που θα οδηγήσει και σε επιβράδυνση κατά 0,1% τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές του Australian National University υπογραμμίζουν ότι θα απαιτηθεί η λήψη μιας σειράς μέτρων προκειμένου να αποτραπεί μια καταστροφή από την επιδημία του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ