fbpx Κορωνοϊός: Το «lockdown» δεν μπορεί να αρθεί πλήρως πριν βρεθεί εμβόλιο, προειδοποιεί έρευνα | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΚΟΣΜΟΣ
ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Κορωνοϊός: Το «lockdown» δεν μπορεί να αρθεί πλήρως πριν βρεθεί εμβόλιο, προειδοποιεί έρευνα

κορωνοϊός Χονγκ Κονγκ
09|04|2020 | 09:16
Φωτογραφία: AP Photo/Vincent Yu

Οι χώρες που επιθυμούν να βάλουν ένα τέλος στο lockdown και να επιτρέψουν στους πολίτες να κινηθούν και να εργαστούν ξανά θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τα περιστατικάνέων μολύνσεων και να προσαρμόσουν τους έλέγχους μέχρι να βρεθεί ενβόλιο για τη νόσο Covi-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός,  σύμφωνα με νέα μελέτη που βασίζεται στην εμπειρία της Κίνας.

Οι δραστικοί έλεγχοι της Κίνας στην καθημερινή ζωή  οδήγησαν σε τέλος το πρώτο κύμα του της Covid-19, αναφέρουν ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ σύμφωνα με τον Guardian που παρατηρεί ωστόσο ότι ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος είναι πολύ πραγματικός.

«Ενώ αυτά τα μέτρα ελέγχου φαίνεται να έχουν μειώσει τον αριθμό των λοιμώξεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς ανοσία έναντι της Covid-19, τα κρούσματα θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν εύκολα, καθώς οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια και τα σχολεία θα επανέρχονται σταδιακά και θα αυξήσουν την κοινωνική συναναστροφή, ιδιαίτερα με δεδομένο τον αυξανόμενο κίνδυνο εισαγόμενων κρουσμάτων αό το εξωτερικό, καθώς η Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως», ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ Joseph T Wu και συνεπικεφαλής της μελέτης.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Κίνα κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να μολύνει ένας φορέας της Covid-19, από δύο ή τρεις, σε κάτω από έναν, στις περιοχές όπου η επιδημία βαίνει μειούμενη.

Οι ερευνητές όμως προειδόποιούν ότι αν επιτραπεί να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή και και η άρση των ελέγχων είναι πολύ εκτεταμένη, ο αριθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων θα αυξηθεί και πάλι. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει, αναφέρουν.

«Αν και οι πολιτικές ελέγχου όπως η φυσική αποστασιοποίηση και η αλλαγή συμπεριφοράς είναι πιθανό να διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα, η προληπτική επίτευξη μιας ισορροπίας ανάμεσα στην επανάληψη των οικονομικών δραστηριοτήτων και την διατήρηση του αναπαραγωγικού αριθμού κάτω από ένα είναι πιθανόν η καλύτερη στρατηγική μέχρι να καταστούν ευρέως διαθέσιμα τα αποτελεσματικά εμβόλια», δήλωσε ο Wu.

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet βασίζεται στο μοντέλο της επιδημίας στην Κίνα. Σύμφωνα με τον Guardian, δείχνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας στην ηπειρωτική Κίνα ήταν πολύ χαμηλότερο, σε λιγότερο από 1%, από ό, τι στην επαρχία Χουμπέι, όπου ξεκίνησε η επιδημία, η οποία είχε ποσοστό θανάτου σχεδόν 6%. Διαφέρει επίσης ανάλογα με την οικονομική ευημερία κάθε επαρχίας, η οποία σχετίζεται με την διαθέσιμη υγειονομική περίθαλψη.

«Ακόμα και στις πιο ευημερούσες και εύπορες μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, οι πόροι της υγειονομικής περίθαλψης είναι περιορισμένοι και οι υπηρεσίες θα δώσουν αγώνα με μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης», ανέφερε ο βασικός συγγραφέας της έκθεσης, καθηγητής Gabriel M Leung από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία να διασφαλιστεί ότι τα τοπικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης διαθέτουν επαρκές προσωπικό και πόρους για την ελαχιστοποίηση των θανάτων που συνδέονται με την Covid», τόνισε.

Η ανάλυσή τους χρησιμοποιεί στοιχεία της τοπικής Επιτροπής Υγείας  από επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου σε τέσσερις πόλεις - Πεκίνο, Σαγκάη, Σενζέν, Γουενζού και τις δέκα επαρχίες εκτός της Χουμπέι με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Με βάση τα στοιχεία αυτά παροτρύνουν οι έλεγχοι να χαλαρώσουν μόνο σταδιακά.

Το να επιτραπεί να αυξηθεί ξανά το ποσοστό των μολύνσεων «θα προκαλούσε πιθανότατα οριακά υψηλότερες απώλειες σε υγεία και οικονομία», ακόμη και αν εφαρμοστούν και πάλι αυστηρά μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

«Η επίτευξη μιας ισορροπίας μεταξύ της δυνατότητας οικονομικών δραστηριοτήτων και της διατήρησης ελέγχων αρκετά σφιχτά ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των λοιμώξεων» είναι πιθανό να είναι η βέλτιστη στρατηγική έως ότου υπάρξουν ευρέως διαθέσιμα εμβόλια, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της αλλαγής συμπεριφοράς και της ενημέρωσης του κοινού πιθανώς να διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα».

ΣΧΟΛΙΑ