Κορωνοϊός: Το κλιμάκιο του ΠΟΥ στην Ουχάν βρήκε ενδείξεις ευρύτερης εξάπλωσης της επιδημίας το 2019 - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Το κλιμάκιο του ΠΟΥ στην Ουχάν βρήκε ενδείξεις ευρύτερης εξάπλωσης της επιδημίας το 2019

Κλιμάκιο του ΠΟΥ σε αγορά της Ουχάν
Κλιμάκιο του ΠΟΥ σε αγορά της Ουχάν / Φωτογραφία: AP Photo / Ng Han Guan
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενδείξεις ότι το ξέσπασμα της Covid-19 στην Ουχάν ήταν πολύ ευρύτερο απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα ανακάλυψαν οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, που ερευνούν την προέλευση του κορωνοϊού στην Κίνα.

Ζητούν δε πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα αίματος από την Ουχάν, που μέχρι στιγμής δεν τους έχει αφήσει να εξετάσουν η Κίνα. O επικεφαλής του κλιμακίου του ΠΟΥ, Πέτερ Μπεν Eμπάρεκ, είπε σε συνέντευξή του στο CNN ότι βρήκαν αρκετές ενδείξεις μιας ευρύτερης εξάπλωσης το 2019 αλλά και ότι κυκλοφορούσαν τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους πάνω από 12 στελέχη του κορωνοϊού στην Ουχάν. Μίλησαν μάλιστα με τον «ασθενή μηδέν» στην Κίνα, έναν υπάλληλο γραφείου γύρω στα 40, που δεν είχε ταξιδέψει και μολύνθηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Η βραδεία εμφάνιση πιο λεπτομερών στοιχείων που συνέλεξε το κλιμάκιο του ΠΟΥ στην Κίνα έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες άλλων επιστημόνων που μελετούν την προέλευση του κορωνοϊού, ότι μπορεί να εξαπλωνόταν στη χώρα πολύ πριν την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στα μέσα Δεκεμβρίου του 2019.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Εμπάρεκ Κινέζοι επιστήμονες παρουσίασαν στο κλιμάκιο του ΠΟΥ 174 κρούσματα του κορωνοϊού μέσα και γύρω στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, εκ των οποίων τα 100 επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά και τα 74 από την κλινική διάγνωση των συμπτωμάτων των ασθενών. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό σημαίνει πιθανώς ότι ο κορωνοϊός μπορεί να είχε προσβάλει πλέον των χιλίων ατόμων στην Ουχάν τον Δεκέμβριο, αφού όπως γνωρίζουν από τον μολυσμένο πληθυσμό περίπου το 15% καταλήγει σε σοβαρές λοιμώξεις και η ευρεία πλειονότητα σε ήπιες.

Ερωτηματικά για τις παραλλαγές του κορωνοϊού

Ο Εμπάρεκ είπε ότι το κλιμάκιο – αποτελούμενο από 17 επιστήμονες του ΠΟΥ και ισάριθμους Κινέζους – διεύρυνε τον τύπο του γενετικού υλικού του κορωνοϊού που εξέτασε από τα πρώτα κρούσματα τον Δεκέμβριο κι έτσι μπόρεσαν να μελετήσουν εν μέρει γενετικά δείγματα και να συγκεντρώσουν για πρώτη φορά 13 διαφορετικές γενετικές αλληλουχίες του SARS-CoV-2 από τον Δεκέμβριο του 2019, οι οποίες αν εξεταστούν με ευρύτερα δεδομένα ασθενών στην Κίνα ολόκληρο το 2019, ίσως παράσχουν πολύτιμες ενδείξεις για την γεωγραφική εξάπλωση και το χρονοδιάγραμμα του ξεσπάσματος πριν τον Δεκέμβριο. «Κάποια [στελέχη] εξ’ αυτών προέρχονται από τις αγορές, κάποια δεν συνδέονται με αυτές», τόνισε.

Οι αλλαγές συν τω χρόνω στη γενετική σύνθεση ενός ιού καθώς μετακινείται και αναπαράγεται μεταξύ ανθρώπων ή ζώων είναι συχνές και συνήθως αβλαβείς. Ο Εμπάρεκ αρνήθηκε να βγάλει συμπεράσματα ως προς το τι ενδεχομένως σημαίνουν τα 13 στελέχη του κορωνοϊού για την εξέλιξη του ξεσπάσματος πριν από τον Δεκέμβριο. Αλλά η ανακάλυψη τόσο πολλών διαφορετικών πιθανών παραλλαγών του κορωνοϊού σημαίνουν ίσως ότι κυκλοφορούσε για διάστημα περισσότερο του ενός μηνός, όπως έχουν πει παλαιότερα κάποιοι ιολόγοι. Αυτό το γενετικό υλικό είναι πιθανώς το πρώτο αποδεικτικό στοιχείο που εμφανίζεται διεθνώς και στηρίζει μια τέτοια θεωρία. «Από τη στιγμή που υπήρχε γενετική ποικιλία σε δείγματα αλληλουχιών του SARS-CoV-2, που ελήφθησαν στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, πιθανώς ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε για κάποιο διάστημα μεγαλύτερο εκείνου του μήνα», λέει ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Σύδνεϊ, Έντουαρντ Χόλμς, επισημαίνοντας ότι οι 13 αλληλουχίες ίσως αποτελούν ένδειξη ότι ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν χωρίς να εντοπιστεί για κάποιο διάστημα πριν το ξέσπασμα τον Δεκέμβριο στην Ουχάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικοί του ΠΟΥ και οι ΗΠΑ πιέζουν την Κίνα να δώσει περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του κορωνοϊού. Το κλιμάκιο του ΠΟΥ ελπίζει, όπως λέει ο Εμπάρεκ, να επιστρέψει σε μερικούς μήνες στην Ουχάν για να συνεχίσει την έρευνα και να εξετάσει βιολογικά δείγματα – και ειδικά κάπου 200.000 από τις τράπεζες αιμοδοτών της Ουχάν, που χρονολογούνται δύο χρόνια πίσω – και στα οποία δεν είχαν πρόσβαση κατά το πρώτο τους ταξίδι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός ΠΟΥ Ουχάν επιδημία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ