Κορωνοϊός: Η Τουρκία ετοιμάζεται για το πρώτο σκληρό ολικό lockdown - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Η Τουρκία ετοιμάζεται για το πρώτο σκληρό ολικό lockdown

Συνωστισμός σε πάρκο στην Άγκυρα ένα 24ωρο πριν το ολικό lockdown στην Τουρκία
Συνωστισμός σε πάρκο στην Άγκυρα ένα 24ωρο πριν το ολικό lockdown στην Τουρκία / Φωτογραφία: AP Photo / Burhan Ozbilici
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τις 19:00 απόψε και μέχρι τις 17 Μαϊου ισχύει το νέο, σκληρό lockdown σ’ ολόκληρη την Τουρκία προκειμένου να μπει ένα φρένο στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από την Covid-19.

Πολλοί Τούρκοι έσπευσαν να κατακλύσουν τους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων προκειμένου να φύγουν από την Κωνσταντινούπολη προτού ξεκινήσει η ισχύς των μέτρων, άλλοι έσπευσαν να στοκάρουν ρακί κι άλλα ποτά λόγω της ποτοαπαγόρευσης στη διάρκεια του Ραμαζανιού που επέβαλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από έναν χρόνο η Τουρκία θεωρείτο success story στη διαχείριση της πανδημίας με τον ΠΟΥ να της απονέμει τα εύσημα. Αλλά σήμερα περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρώπης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί ξέφυγε η κατάσταση στην Τουρκία

Μπορεί οι Αρχές να υποστηρίζουν ότι έχουν ακόμη υπό έλεγχο την πανδημία κι ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας αντέχει και να επισημαίνουν τον σχετικά χαμηλό αριθμό θυμάτων – κάπου 39.000 – από την Covid-19 στην Τουρκία, αλλά η έξαρση των κρουσμάτων από τη στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε τον περασμένο μήνα σε άρση περιοριστικών μέτρων πυροδοτεί έντονη ανησυχία.

Η κυβέρνηση έκανε τότε στροφή 180 μοιρών επιβάλλοντας εκ νέου μέτρα στις αρχές Απριλίου, που όμως δεν στάθηκαν αρκετά για να μειώσουν τη διασπορά του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να καταγράφονται στην κορύφωση της έξαρσης πάνω από 60.000 κρούσματα και 300 θάνατοι ημερησίως – τουλάχιστον σύμφωνα με τα νούμερα που ανακοινώνονται επισήμως. Οι επικριτές του Ερντογάν επισημαίνουν ότι η ταχεία άρση των περιοριστικών μέτρων και η βραδύτητα με την οποία προχωρεί η εμβολιαστική εκστρατεία στην Τουρκία – από τα 82 εκατ. του πληθυσμού της έχουν κάνει περίπου 22 εκατ. κάποιο από τα σκευάσματα της κινεζικής Sinovac ή των Pfizer / BioNTech – ευθύνονται για τη νέα έξαρση, αλλά και το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα οργάνωσε τον Μάρτιο συνέδρια με συνωστισμό την ώρα που απαγορεύονταν οι διαδηλώσεις και οι συναθροίσεις. Επιστήμονες επισημαίνουν επίσης το ρόλο που έπαιξαν και νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, ειδικά η βρετανική μετάλλαξη, στην εξάπλωση των κρουσμάτων.

Τι προβλέπουν τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία

Στα μέτρα περιλαμβάνονται το κλείσιμο σχολικών αιθουσών, η παραμονή όλων στο σπίτι -εκτός κι όταν βγαίνουν για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης ή φαρμάκων ή για να επισκεφθούν γιατρό ή νοσοκομείο - ο περιορισμός στις υπεραστικές μετακινήσεις, η επιβολή πλαφόν στον αριθμό των επιβατών στα δημόσια μέσα μεταφοράς, η απαγόρευση του αλκοόλ.

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που δηλώνουν ικανοποιημένοι με το νέο, ολικό lockdown -υπεραπαραίτητο, όπως επισημαίνουν – στην Τουρκία. Άλλοι, όμως, υπογραμμίζουν την ανησυχία τους ότι η μικρή του διάρκεια δεν θα αρκέσει για να φρενάρει την αύξηση των κρουσμάτων και θα είναι αναποτελεσματικό αν δεν επιταχυνθεί η εμβολιαστική εκστρατεία, ενώ σημειώνουν την ανάγκη οικονομικής στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων, ειδικά σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας κλυδωνίζεται, η ανεργία καλπάζει κι ο πληθωρισμός είναι στα ύψη. Τα μέτρα θα διαρκέσουν για την υπόλοιπη διάρκεια του Ραμαζανιού αλλά και για τη γιορτή του Έιντ που θα ακολουθήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερντογάν: Το lockdown θα βοηθήσει την οικονομία

Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι χωρίς τα νέα αυστηρά μέτρα και την ανάσχεση της πανδημίας κρουσμάτων θα πλήρωναν πολύ υψηλό τίμημα ο τουρισμός, το εμπόριο και η παιδία κι έθεσε ως στόχο τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων σε 5.000 ημερησίως. Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας δημοσίευσε στο μεταξύ μια λίστα με πάνω από 30 επαγγελματικές κατηγορίες και άτομα που εξαιρούνται από τα μέτρα, όπως οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, στον κατασκευαστικό κλάδο και τη βιομηχανία, αλλά και σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια.

Τον περασμένο χρόνο η Τουρκία κατέγραψε πτώση κατά 70% του αριθμού των αλλοδαπών επισκεπτών και η τουριστική της βιομηχανία ελπίζει ότι το lockdown θα της επιτρέψει να ανοίξει εγκαίρως για τη θερινή σεζόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία lockdown Κορωνοϊός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ