Κορωνοϊός: Ποιες χώρες ξεκίνησαν την άρση των περιοριστικών μέτρων -Ο οδικός χάρτης της Κομισιόν - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Ποιες χώρες ξεκίνησαν την άρση των περιοριστικών μέτρων -Ο οδικός χάρτης της Κομισιόν

κορωνοϊός Ιταλία καταστήματα
Ξεκίνησε η σταδιακή άρση των μέτρων για τα καταστήματα στην Ιταλία © AP Photo/Andrew Medichini
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη με τέσσερις μεγάλες χώρες της ηπείρου, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Βρετανία, να πλήττονται περισσότερο από τον θανατηφόρο ιό τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και θανάτων.

Η ραγδαία εξάπλωση του ιού οδήγησε αρκετές χώρες να προχωρήσουν σε αυστηρά μέτρα και στην αναγκαστική καραντίνα προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού. Αυτά ωστόσο εκτός από πάγο σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα, οδήγησαν και στη λήψη πρωτοφανών μέτρων αναστολής των οικονομικών δραστηριοτήτων, γεγονός που προκαλεί φόβους για βαθιά ύφεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κομισιόν ανακοινώνει τα μέτρα για την άρση των περιορισμών

Ο σχεδιασμός της άρσης των περιορισμών πρέπει να γίνει με προσοχή. Ήδη πάντως, ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν δρομολογήσει τη σταδιακή άρση των μέτρων, η Κομισιόν ωστόσο προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά λάθη που μπορεί να οδηγήσουν πίσω στην έναρξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοινώνει σήμερα τον οδικό της χάρτη για την προετοιμασία της συντονισμένης εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα.

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει άνοιγμα εκ νέου των συνόρων, προστασία των ηλικιωμένων, εφαρμογές παρακολούθησης.

Τα τρία κριτήρια για την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα

Αυτός ο οδικός χάρτης θέτει επίσης τρία κριτήρια εξόδου: μια παρατεταμένη μείωση της εξάπλωσης του ιού, ένα σύστημα υγείας επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει μια αύξηση των λοιμώξεων μετά την άρση των μέτρων και επαρκή ικανότητα διεξαγωγής τεστ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ευρωπαϊκή εκτελεστική αρχή επιμένει στον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών. Η αρχή της επιδημίας είχε οδηγήσει σε διάσπαρτα εθνικά μέτρα, είτε αυτά αφορούσαν το κλείσιμο συνόρων, είτε την απόφαση ορισμένων χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, να απαγορεύσουν εξαγωγή προστατευτικού εξοπλισμού, προτού επιτευχθεί τελικά μια αλληλέγγυα στάση.

Με σκοπό τον τερματισμό των μέτρων απομόνωσης, η Επιτροπή τονίζει ιδίως τη σημασία των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων για ανίχνευση, οι οποίες «μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή των αλυσίδων μετάδοσης της μόλυνσης γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα από ό,τι τα μέτρα του περιορισμού».

Πρέπει να βασίζονται «στη συγκατάθεση του χρήστη και να σέβονται πλήρως τους κανόνες της ΕΕ για το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα», αναφέρει η Επιτροπή, που έχει ετοιμάσει μια «εργαλειοθήκη» σχετικά με αυτό το θέμα.

Τα μέτρα για τους ηλικιωμένους

Η Κομισιόν συνιστά μια «σταδιακή» άρση των μέτρων περιορισμού και οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες να προστατευτούν «για μεγαλύτερο διάστημα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που αποφασίστηκαν από τις διάφορες χώρες, ορισμένες από τις οποίες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν από πιο στοχευμένες παρεμβάσεις», για να διασφαλιστεί ο σεβασμός της δημοκρατίας.

Η άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο και το εκ νέου άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων, το κλείσιμο των οποίων πρέπει να παραταθεί έως τις 15 Μαΐου, πρέπει να γίνει σε ένα δεύτερο βήμα.

Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι «ολόκληρος ο πληθυσμός δεν πρέπει να επιστρέψει στον τόπο εργασίας τους ταυτόχρονα» και ότι «η τηλεργασία πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνεται». Όσον αφορά τα σχολεία, ανέφερε τη δυνατότητα προσαρμογής των ωρών γευμάτων και του μειωμένου αριθμού τάξεων.

Σε ποιες χώρες ξεκίνησε η χαλάρωση των μέτρων

Η Ιταλία, η χώρα που ο κορωνοϊός έπληξε περισσότερο, είναι μεταξύ εκείνων που ξεκίνησαν μία σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Η χώρα αποφάσισε το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων πώλησης χαρτικών ειδών σε μια δοκιμή προκειμένου να δει πώς μπορούν να λειτουργήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά το lockdown, το οποίο κατά τα άλλα παραμένει σε ισχύ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπάλληλος καταστήματος στην Αυστρία με μάσκα, ξεσκονίζει την πρόσοψη λίγο πριν το άνοιγμα
Υπάλληλος καταστήματος στην Αυστρία με μάσκα, ξεσκονίζει την πρόσοψη λίγο πριν το άνοιγμα

Ωστόσο, ορισμένες περιφέρειες επέλεξαν να μην το κάνουν. Τα βιβλιοπωλεία δεν θα ανοίξουν για άλλη μία εβδομάδα στην Ρώμη και θα παραμείνουν τελείως κλειστά στην Λομβαρδία.

Και στην Αυστρία άνοιξαν καταστήματα

Η Αυστρία, πάλι, αποφάσισε το άνοιγμα την Μεγάλη Τρίτη ενός ευρύτερου φάσματος μικρών καταστημάτων και ελπίζει να ανοίξει τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα την 1η Μαΐου, αν τα πράγματα πάνε καλά. Καταστήματα έως 400 τετραγωνικά μέτρα – περίπου διπλάσια από ένα γήπεδο του τένις – μπορούν να ανοίξουν μαζί με καταστήματα εξοπλισμού σπιτιού και κέντρα κήπου.

Υπάλληλοι καταστήματος στην Αυστρία περιμένουν τους πρώτους πελάτες μετά την μερική άρση του lockdown
Υπάλληλοι καταστήματος στην Αυστρία περιμένουν τους πρώτους πελάτες μετά την μερική άρση του lockdown
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στο εσωτερικό και οι πελάτες θα πρέπει να φοράνε μάσκα προσώπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να εργάζονται από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό.

Επιστρέφουν στην εργασία τους οι Ισπανοί

Στην Ισπανία,οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών και της μεταποίησης επέστρεψαν στην δουλειά τους την Δευτέρα μετά από μια «αδρανοποίηση» δύο εβδομάδων σε όλες τις μη βασικές επιχειρήσεις. Η Ισπανία είχε επιβάλει γενικό lockdown στις 30 Μαρτίου. Το μέτρο όμως δεν ανανεώθηκε και πολλοί επέστρεψαν χθες στις δουλειές τους ενώ άλλοι θα γυρίσουν σήμερα, μιας και η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργία σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας ενώ σε άλλες όχι.

Εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού μοιράζει μάσκες στους Ισπανούς που χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς
Εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού μοιράζει μάσκες στους Ισπανούς που χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το μετρό της Μαδρίτης, έδειξαν ότι η επιβατική κίνηση την Δευτέρα αυξήθηκε κατά 24% σε σχέση με την ίδια ώρα την περασμένη εβδομάδα. Με τους εργάτες να επιστρέφουν στην δουλειά τους, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση διανομής 10 εκατομμυρίων μασκών αυτή την εβδομάδα.

Σταδιακή άρση της καραντίνας στη Γαλλία

Η Γαλλία ανακοίνωσε σχέδιο σταδιακής άρσης της καραντίνας, την ώρα που ο κορωνοϊός έχει στερήσει τη ζωή σε σχεδόν 15.000 ανθρώπους στη χώρα.

Μιλώντας στα γαλλικά ΜΜΕ, ο υπουργός παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, σημείωσε πως το άνοιγμα των σχολείων δεν μπορεί να γίνει μονομιάς και ό, τι στις 11 του Μάη, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία δεν θα είναι υποχρεωτική.

«Η λέξη “σταδιακά” είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη φάση, γιατί είναι προφανές πως δεν μπορούν να γίνουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη» εξήγησε ο Μπλανκέ στην γαλλική τηλεόραση France 2. Επιπλέον, ο υπουργός παιδείας στη Γαλλία τόνισε πως η επιστροφή στο σχολείο «δεν θα είναι υποχρεωτική. Ακόμη μια φορά θα είναι μια επιστροφή προοδευτική, οπότε χρειάζονται πολλές τροποποιήσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υπόλοιπες χώρες

Η Ισλανδία ανακοίνωσε τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από τις 4 Μαΐου, αρχής γενομένης από τα λύκεια και τα πανεπιστήμια. Τα λύκεια και τα πανεπιστήμια, που έχουν κλείσει εδώ και έναν μήνα, θα ξαναρχίσουν μαθήματα ενώ τα κομμωτήρια και τα μουσεία θα επαναλειτουργήσουν. Αν και θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων, ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν κάθε φορά να συγκεντρώνονται όλοι μαζί θα αυξηθεί στους 50, από 20 που είναι σήμερα. Αντιθέτως, πισίνες, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι, μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.

Η Πολωνία ανακοίνωσε, επίσης,  ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στα καταστήματα από τις 19 Απριλίου.

Η Τσεχία ανακοίνωσε ένα σχέδιο σταδιακής επαναλειτουργίας καταστημάτων και εστιατορίων μέσα σε ένα χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, τα μικρά μαγαζιά θα ξανανοίξουν στις 20 Απριλίου, τα μεγαλύτερα καταστήματα στις 11 Μαΐου και εστιατόρια και εμπορικά κέντρα στις 8 Ιουνίου.

Τέλος στη Δανία τα σχολεία αναμένεται να ξανανοίξουν στις 15 Απριλίου, ενώ στη Σλοβακία, ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα ένα σχέδιο για το πότε και το πώς θα ξανανοίξουν τα καταστήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ