Κορωνοϊός: Γραφεία κηδειών σε Γαλλία και Ιταλία κάνουν live streaming τις κηδείες - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Γραφεία κηδειών σε Γαλλία και Ιταλία κάνουν live streaming τις κηδείες

Νεκροταφείο στη Γαλλία
Νεκροταφείο στη Γαλλία/Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι οικογένειες στην Γαλλία και την Ιταλία δεν μπορούν πλέον να αποχαιρετίσουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα που πέθαναν λόγω των νέων κανόνων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να γραφεία κηδειών να διοργανώνουν livestreaming για τους πενθούντες.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οικογένειες που πενθούν από τον θάνατο κάποιου αγαπημένου τους προσώπου έχουν να αντιμετωπίσουν και κάτι ακόμη: τα δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην Γαλλία όπως και στην Ιταλία, τα παιδιά δεν μπορούν να αποχαιρετίσουν τους νεκρούς γονείς τους, υπό τον φόβο να μην κολλήσουν από τον ιό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόνο 20 άτομα επιτρέπονται στις κηδείες

Αλλά και στις κηδείες, απαγορεύεται να αγκαλιάσει ο ένας τον άλλον. Στην Γαλλία,σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ο αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να παραβρεθεί σε κηδεία φτάνει τα 20 άτομα. «Ραγίζει η καρδιά μας αλλά η αδερφή μου κι εγώ δεν μπορούμε να πάμε στην κηδεία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η παριζιάνα Εμανουέλ Καραντέκ, αφότου πέθανε η γιαγιά της στη Νάντη, 400 χιλιόμετρα μακριά.

«Αυτό που θα πω είναι τρομερό για όσους με ακούν» δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλι, «αλλά πρέπει να περιορίσουμε τα ταξίδια όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες. Δεν γίνεται να υπάρξουν εξαιρέσεις» τόνισε. «Ακόμη κι αν αγαπάς κάποιον, πρέπει να σταματήσεις να τον αγκαλιάζεις» προειδοποίησε ο Φιλίπ σε ένα έθνος που ο κλασικός χαιρετισμός είναι ένα φιλί και στα δύο μάγουλα. «Είναι τρομερό, αλλά σας παρακαλώ, πρέπει να το κάνουμε».

Με τις υπηρεσίες κηδειών περιορισμένες και τα βιβλία συλλυπητηρίων να καταργούνται υπό τον φόβο της μόλυνσης λόγω κορωνοϊού, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις ακόμη και για τα αστέρια της μεγάλης οθόνης. Οι οικογένειες της ηθοποιού Τόνι Μάρσαλ και του παλαίμαχου Γάλλου αστεριού Σούζι Ντελέρ έπρεπε να κάνουν τις κηδείες των αγαπημένων τους προσώπων χωρίς κοινό – εξαίρεση δεν αποτελούσε ούτε η αφρόκρεμα του γαλλικού κινηματογράφου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Live streaming οι κηδείες

Την ίδια ώρα, το γαλλικό γραφείο κηδειών AdVitam, ανακοίνωσε πως προσφέρει «δωρεάν μετάδοση του βίντεο των τελετών κηδείας σε όλες τις οικογένειες» που δεν μπορούν να παραβρεθούν. Αλλά ακόμη κι αυτό δεν μπορεί να αντισταθμίσει την θλίψη των συγγενών, λένε οι ειδικοί.
«Δεν αμφισβητώ πως τα μέτρα για τον κορωνοϊό είναι βάσιμα, ούτε αμφισβητώ τον επείγοντα χαρακτήρα τους, αλλά υπάρχουν και ανθρώπινες συνέπειες» δήλωσε ο Κριστιάν ντε Κασερά, επικεφαλής των Γαλλικών Γραφείων Κηδειών. «Το τραύμα των οικογενειών που δεν μπορούν να αποχαιρετίσουν του δικούς τους θα είναι τρομερό» πρόσθεσε.

«Για ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο που δεν μπορεί να αποχαιρετίσει τον συγγενή του, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα διαρκές σοκ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρί Φρεντερίκ Μπασκέ, καθηγήτρια ψυχοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και συγγραφέας αρκετών μελετών σχετικά με το πένθος. «Το άναμμα ενός κεριού είναι το απλούστερο και πιο υποβλητικό σύμβολο, το να σκέφτεσαι τον άνθρωπο που αγαπάς, να βάλεις στο σπίτι σου φωτογραφίες του ή λουλούδια. Είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις όσο περιμένεις για να πας αργότερα στον τάφο του».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ