Ισγκλ: Πώς ένα χειμερινό θέρετρο στις αυστριακές Αλπεις διέσπειρε τον κορωνοϊό στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Ισγκλ: Πώς ένα χειμερινό θέρετρο στις αυστριακές Αλπεις διέσπειρε τον κορωνοϊό στην Ευρώπη

Το Ισγκλ στην κοιλάδα  Paznau της Αυστρίας
Το Ισγκλ στην κοιλάδα Paznau της Αυστρίας / Φωτογραφία αρχείου: Wikimedia Commons
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ το Ισγκλ, στην περιοχή του αυστριακών Άλπεων, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα χιονοδρομικά κέντρα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όχι όμως και για τους τουρίστες από διάφορες χώρες της Ευρώπης που το επισκέφθηκαν πρόσφατα κι έζησαν έναν εφιάλτη, όταν μολύνθηκαν από το νέο κορωνοϊό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νυχτερινή ζωή και τα après-ski πάρτι της γραφικής κωμόπολης της κοιλάδας Paznau της Αυστρίας που προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκεπτών αποδείχθηκαν εκκολαπτήριο του φονικού κορωνοϊού, γράφει το Politico. Στα τέλη Φεβρουαρίου λεωφορεία κατάμεστα με Ευρωπαίους τουρίστες αναχώρησαν από την αποκαλούμενη «Ίμπιζα των Άλπεων» μεταφέροντας, όπως πιστεύεται, τον ιό στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι Αυστριακές Αρχές την έκταση της επιδημίας και να θέσουν σε καραντίνα όλη την επαρχία στο Τιρόλο η ζημιά είχε ήδη γίνει. Οι υγειονομικές υπηρεσίες στις σκανδιναβικές χώρες εντόπισαν ως πηγή προέλευσης εκατοντάδων κρουσμάτων το Ισγκλ, ενώ το ίδιο πιστεύεται ότι συνέβη και στη Γερμανία και την Αυστρία.

Η νυχτερινή ζωή και τα après-ski πάρτι  στο Ισγκλ αποδείχθηκαν εκκολαπτήριο για τον κορωνοϊό.
Η νυχτερινή ζωή και τα après-ski πάρτι στο Ισγκλ αποδείχθηκαν εκκολαπτήριο για τον κορωνοϊό / Φωτογραφία αρχείου: Flickr

Αν και ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έλαβε δραστικά μέτρα κατά της απειλής του κορωνοϊού, οι επικριτές του επισημαίνουν ότι η αιφνίδια αλλαγή της πολιτικής της Βιέννης την περασμένη εβδομάδα οφείλεται στη συνειδητοποίηση της κατάστασης στο Τιρόλο. Παρά τις προειδοποιήσεις από άλλες χώρες για προβλήματα στο Ισγκλ, οι Αρχές της επαρχίας δεν έσπευσαν να λάβουν δραστικά μέτρα φοβούμενες τον αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική τουριστική βιομηχανία, με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard να επισημαίνει σε σχόλιό της ότι «η απληστία υπερίσχυσε της ευθύνης για την υγεία της κοινότητας και των επισκεπτών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χρονικό των μολύνσεων στο Ισγκλ

Οι πρώτες ενδείξεις ότι η κατάσταση ήταν σοβαρή προέκυψαν την 1η Μαρτίου όταν αξιωματούχοι στην Ισλανδία ανακάλυψαν ότι από τους 15 επιβάτες που είχαν φθάσει την προηγουμένη με πτήση της Icelandair από το Μόναχο και διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, οι 14 είχαν επισκεφθεί προηγουμένως το Ισγκλ. Αν και το Ρέικιαβικ προειδοποίησε τη Βιέννη, οι τοπικές υγειονομικές Αρχές δεν έδωσαν σημασία.

Aστυνομικοί φρουρούν την είσοδο του St.Anton κοντά στο Ισγκλ - Η επαρχία στο Τιρόλο τέθηκε σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού.
Aστυνομικοί φρουρούν την είσοδο του St.Anton κοντά στο Ισγκλ - Η επαρχία στο Τιρόλο τέθηκε σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού / Φωτογραφία: ΑΡ

Τα επόμενα 24ωρα ακολούθησαν, ωστόσο, παρόμοιες αναφορές για μολύνσεις τουριστών από τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, που είχαν επίσης επισκεφθεί το Ισγκλ, ενώ στις 7 Μαρτίου ένας μπάρμαν στο ίδιο θέρετρο διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Οι αυστριακές Αρχές αντέδρασαν, ωστόσο, μόνον όταν ανακάλυψαν ότι ο μπάρμαν αυτός μόλυνε άλλα 15 άτομα στον εργασιακό του χώρο κι έτσι στις 10 Μαρτίου αποφάσισαν να κλείσουν όλα τα μπαρ στο Ισγκλ, όχι όμως και τα ξενοδοχεία και τα λιφτ στις πίστες.

Ο κορωνοϊός συνέχισε να εξαπλώνεται κι έτσι η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε τελικά στις 13 Μαρτίου να βάλει σε καραντίνα όλη την κοιλάδα Paznau καθώς και το κοντινό χιονοδρομικό κέντρο St.Anton. Ο δημοσιογράφος του γερμανικού δικτύου n-tv Κρίστοφ Λανγκ έφθασε παρέα με πέντε φίλους στο Ισγκλ στις 5 Μαρτίου. Όταν αναχώρησαν τρεις μέρες αργότερα είχαν κολλήσει τον κορωνοϊό. Οργισμένος λέει για τις αυστριακές Αρχές: «Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι ενώ είχαν ενδείξεις για πιθανές μολύνσεις μία εβδομάδα προτού φθάσουμε εμείς εκεί, τις αγνόησαν». Το θέμα με τα κρούσματα στο Ισγκλ έλαβε διαστάσεις στα γερμανικά ΜΜΕ, ενώ και ο αυστριακός Τύπος εξαπέλυσε πυρά κατά των υπευθύνων στο Τιρόλο, επειδή δεν εμπόδισαν τους τουρίστες του Ισγκλ να επισκέπτονται τα βράδια άλλες πόλεις της περιοχής, όπως το Ίνσμπρουκ. Σημειωτέον ότι το ένα τέταρτο των συνολικών κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Αυστρία έχουν διαγνωστεί στο Τιρόλο, όπου ζει λιγότερο από το 10% του πληθυσμού της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ