Γιατί οι Αυστραλοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ενώ τους επιτρέπεται η είσοδος - iefimerida.gr

Γιατί οι Αυστραλοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ενώ τους επιτρέπεται η είσοδος

Ταβέρνα στην Πλάκα με τουρίστες
Κορωνοϊός: Νέες δυνατότητες για αναστολές συμβάσεων εργασίας / Σε ποιους κλάδους / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει στους Αυστραλούς να επισκεφθούν την χώρα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα, ωστόσο, δεν θα μπορέσουν τελικά να έρθουν.

Αφότου η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Αυστραλία είναι μία από τις 29 χώρες που θεωρούνται ασφαλείς για να επιτρέψει στους τουρίστες να εισέλθουν χωρίς καραντίνα από τις 15 Ιουνίου και αργότερα επέκτεινε τον κατάλογο αυτό για όλες εκτός από ελάχιστες χώρες που βρίσκονται σε «μαύρη λίστα», αξιωματούχοι της αυστραλιανής κυβέρνησης και εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας, φρόντισαν να τονίσουν πως μια τέτοια απόδραση, όχι μόνο ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία αλλά και την οικονομία, αλλά είναι και παράνομη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι δήλωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία

Ακόμη και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, Γιώργος Παπακώστας, προειδοποίησε τους Αυστραλούς να μην αποδεχθούν αυτή την ταξιδιωτική προσφορά, παραδεχόμενος ότι θα ήταν παράνομη, καθώς θα παραβίαζε τον κανόνα που λέει πως οι Αυστραλοί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την χώρα εξαιτίας των περιορισμών λόγω κορωνοϊού, εκτός κι αν έχουν ειδική εξαίρεση.

Αναγνώρισε επίσης, ότι ενώ οι αφίξεις από τα αυστραλιανά αεροδρόμια εξαιρούνται από την υποχρεωτική καραντίνα, αυτή η διαδρομή είναι τεχνικά αδύνατη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα και πως η απαραίτητη διέλευση μέσω Κατάρ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή Ασίας – που βρίσκονται στην μαύρη λίστα των αεροδρομίων της Ελλάδας – θα ακυρώσει την προσφορά της Ελλάδας για διακοπές χωρίς καραντίνα.

Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε τουρίστες - πλην κάποιων εξαιρέσεων

Το ελληνικό σχέδιο, το οποίο επιτρέπει την είσοδο χωρίς καραντίνα και μόνο τυχαία τεστ για κορωνοϊό στα αεροδρόμια της για τουρίστες από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, είναι μέρος μιας πρωτοβουλίας για την αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας που έφερε 34 εκατομμύρια τουρίστες το 2019 και αντιπροσωπεύει περίπου το 125 του ΑΕΠ. Ωστόσο, κάθε άτομο που φθάνει στην Ελλάδα και βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα για 14 ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λουόμενοι σε παραλία στην Αρτέμιδα
Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της για τουρίστες από 29 χώρες του κόσμου

Οι ταξιδιώτες που φθάνουν από συγκεκριμένα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής, που θεωρούνται λιγότερο ασφαλείς θα υπόκεινται σε μια περίοδο καραντίνας 7 ημερών, εάν βρεθούν αρνητικοί στον κορωνοϊό και 14 ημερών εάν βρεθούν θετικοί. Η μαύρη λίστα των αεροδρομίων θα αναθεωρηθεί την 1η Ιουλίου.

Η ώθηση της Ελλάδας για τον αυστραλιανό τουρισμό έρχεται καθώς οι χώρες που κατάφεραν να κρατήσουν υπό περιορισμό τα κρούσματα του κορωνοϊού, αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε μια «ταξιδιωτική φούσκα» που ξεκίνησε με την Νέα Ζηλανδία, με το Ισραήλ να επιδιώκει να εισαγάγει απευθείας πτήσεις στην Αυστραλία και να προσφέρει είσοδο χωρίς καραντίνα μέχρι τον Δεκέμβριο, θέλοντας να καθιερωθεί ως κόμβος transit σε ασφαλείς ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Αυστραλοί μπορούν να ταξιδέψουν εκτός χώρας μόνο με ταξιδιωτική εξαίρεση

Ερωτηθείσα για το ποιοι κανόνες θα ισχύουν για τους Αυστραλούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας προειδοποίησε πως οι πολίτες θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την Αυστραλία μόνο εάν είχαν μια ταξιδιωτική απαλλαγή και πως ο τουρισμός δεν υπόκειται σε αυτή την κατηγορία. Επίσης, οι Αυστραλοί που επιστρέφουν θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο για 14 ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, φαίνεται πως εάν ένας Αυστραλός διπλής υπηκοότητας προσπαθήσει να βγει από την Αυστραλία με το ξένο διαβατήριό του, δεν θα του ζητηθεί να αποδείξει την εξαίρεσή του στο αεροδρόμιο.

Να σημειωθεί πως οι διεθνείς πτήσεις εκτός Αυστραλίας έχουν σταματήσει κατά την διάρκεια της πανδημίας. Υπήρξαν μόλις 12 προγραμματισμένες αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ την Τρίτη, ωστόσο περισσότερες από τις μισές ακυρώθηκαν και δεν πέταξαν. Οι πιο απευθείας διαδρομές προς την Ελλάδα διέρχονται μέσω Ντόχα, Ντουμπάι και Σιγκαπούρης και κοστίζουν μεταξύ 1.400 δολαρίων και 2.100 μετ’ επιστροφής κατά την διάρκεια του Ιουλίου.

Μιλώντας στο Guardian, ο Παπακώστας δήλωσε πως «θα ήθελε να τονίσει ότι οι Αυστραλοί πολίτες ή οι μόνιμοι κάτοικοι δεν μπορούν να φύγουν από την Αυστραλία» για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αλλά είπε ότι τώρα διερευνά «κάθε είδους διμερή συνεργασία με οποιαδήποτε χώρα διευκολύνει το ταξίδι» των Αυστραλών προς την Ελλάδα χωρίς καραντίνα μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Ανησυχία Αυστραλού καθηγητή για πιθανά ταξίδια στην Ελλάδα

Ο Πίτερ Κόλιγκνον, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας δήλωσε πως η τουριστική ώθηση της Ελλάδας ήταν πρόωρη και σηματοδοτεί έναν υψηλό κίνδυνο για την προσβολή από κορωνοϊό εάν οι Αυστραλοί ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Όπως είπε, ο κίνδυνος έχει αυξηθεί επειδή επειδή το ποσοστό των τεστ στην Ελλάδα δεν είναι τόσο ισχυρό όσο της Αυστραλίας και σημείωσε την επιεική στάση της Ελλάδας όσον αφορά στις χώρες που θα επιτραπεί η είσοδος των κατοίκων τους στην χώρα, χωρίς καραντίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα ανησυχούσα να πάω σε ένα μέρος όπου δεν γίνεται ο ίδιος αριθμός τεστ όπως στην Αυστραλία. Πρέπει να υποθέσετε ότι οι φιλοξενούμενοι με τους οποίους θα είστε αλλά και οι υπόλοιποι στο ξενοδοχείο σας μπορεί να έχουν κορωνοϊό. Χώρες που διατηρούν ακόμη χαμηλό το ποσοστό, όπως η Γερμανία, έχουν ακόμη και σήμερα περίπου 600 νέα κρούσματα την ημέρα» δήλωσε αναφορικά με τους Γερμανούς τουρίστες στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα.

«Επί του παρόντος, δεν μπορούμε να πάμε ούτε μέχρι το Κουίνσλαντ, πόσο μάλλον την Ελλάδα» δήλωσε ο Κόλιγκνον, σημειώνοντας και τους οικονομικούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι ταξιδιώτες χωρίς ταξιδιωτική ασφάλιση. Η ανησυχία του υποστηρίχθηκε από τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Ασφαλίσεων της Αυστραλίας, Κάμπελ Φούλερ, που είχε ότι καμία ασφαλιστική δεν προσφέρει ταξιδιωτικά προϊόντα για την Ελλάδα και πως τυχόν προσφερόμενα συμβόλαια θα είχαν εξαιρέσεις όσον αφορά στον κορωνοϊό. «Δεν θα είστε σε θέση να διεκδικήσετε οτιδήποτε σχετίζεται με την πανδημία, εάν υπάρχουν ακυρώσεις ή ταξιδιωτικές καθυστερήσεις ως αποτέλεσμα νέων εξάρσεων κορωνοϊού, ή οποιωνδήποτε ιατρικών ζητημάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Έτσι, μπορεί η Ελλάδα να κάνει μια ανακοίνωση, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που η βιομηχανία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν» είπε ο Φούλερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ