Κορωνοϊός: Μέχρι και 5.000 Ούγγροι μπορεί να συμμετάσχουν στις δοκιμές του ρωσικού εμβολίου

Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους / Φωτογραφία: Shutterstock

Περίπου 3.000 έως 5.000 Ούγγροι μπορεί να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V εναντίον του κορωνοϊού, ανέφερε στο Facebook ο Ούγγρος υπουργός Ανθρωπίνων Πόρων Μίκλος Κάσλερ.

Τα σχεδία της Ουγγαρίας να διενεργήσει δοκιμές και πιθανόν να παραγάγει το ρωσικό εμβόλιο, ένα χωρίς προηγούμενο βήμα για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν προστεθεί στις υπάρχουσες τριβές με τις Βρυξέλλες.

Με βάση τους κανόνες της ΕΕ, το Sputnik V πρέπει να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) προτού προωθηθεί σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη, ανέφερε ο EMA. Η Μόσχα άρχισε να χορηγεί από προχθές, Σάββατο, μέσω 70 κλινικών εμβόλια του Sputnik V εναντίον της COVID-19 προς τις πιο εκτεθειμένες ομάδες, στον πρώτο μεγάλη κλίμακας εμβολιασμό στη Ρωσία εναντίον της ασθένειας, ανέφερε η ομάδα κρούσης της πόλης για τον κορωνοϊό.

«Το εμβόλιο κατασκευάζεται με την τελευταία τεχνολογία και σύμφωνα με τα πρωτοκόλλα του ΠΟΥ»

Ο Κάσλερ είπε πως μια ουγγρική αντιπροσωπεία ιατρικών ειδικών έλαβε «λεπτομερή ενημέρωση» για το ρωσικό εμβόλιο στη Μόσχα, και παρατήρησε «πως το εμβόλιο κατασκευάζεται με την τελευταία τεχνολογία και [σύμφωνα] με τα πρωτοκόλλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας». Η Ουγγαρία ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα πως η Ρωσία θα επέτρεπε σε Ούγγρους γιατρούς να παρακολουθήσουν τη διαδικασία κατασκευής και τους εργαστηριακούς ελέγχους για το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19.

Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει κάποια ποσότητα εμβολίων στη Βουδαπέστη ακόμη κι αυτόν τον μήνα. Η Ουγγαρία έχει εξασφαλίσει επίσης τουλάχιστον 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από δυτικές φαρμακευτικές εταιρίες και βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα και το Ισραήλ για πιθανές αποστολές εμβολίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ