ΕΕ: Ρελάνς σε Μέρκελ-Μακρόν από Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία -Θα προτείνουν δικό τους σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας - iefimerida.gr

ΕΕ: Ρελάνς σε Μέρκελ-Μακρόν από Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία -Θα προτείνουν δικό τους σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας

κορωνοϊός εργαζόμενος στην αγορά του ρέντη
Η εγκύκλιος του υπ. Εργασίας για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού -Οι δικαιούχοι, οι προθεσμίες / Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες καταθέσουν αντιπρόταση στην γαλλογερμανική πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την κρίση του κορωνοϊού όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία -- που χαρακτηρίζονται ως οι τέσσερις "λιτοδίαιτες" χώρες-- θα επιμείνουν στη γραμμή της απαίτησης μεγαλύτερων εγγυήσεων από τις χώρες που θα λαμβάνουν βοήθεια για να θεσπίσουν μεταρρυθμίσεις. Επίσης θα υποστηρίξουν στο σχέδιό τους ότι όλες αυτές οι ενισχύσεις θα πρέπει να λάβουν τη μορφή δανείων, όχι επιχορηγήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατέθεσαν τη Δευτέρα προς διαβούλευση ένα σχέδιο ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία της Covid-19, μέσα από τη θέσπιση ενός πρωτόγνωρου μηχανισμού για την αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία

«Εργαζόμαστε κι εμείς επίσης πάνω σε μια πρόταση. Η Μέρκελ και ο Μακρόν συνέβαλαν σημαντικά στις συζητήσεις», δήλωσε ο Μάρκ Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποια «συγκεκριμένη ημερομηνία» για τη δημοσίευση του δικού τους σχεδίου.

"Οι προτάσεις μας θα τονίζουν πολύ σαφώς ότι εάν καταθέσετε αίτημα για βοήθεια, θα πρέπει και να εφαρμόσετε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορείτε να εξασφαλίσετε την αυτάρκειά σας την επόμενη φορά", προειδοποίησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθεση στην γαλλογερμανική πρόταση

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ιδέα ενός κοινού δανεισμού στην ευρωζώνη μέσω «κορονοομολόγων»για να καταπολεμηθεί η ύφεση. «Το ερώτημα είναι πραγματικά, γιατί οι χώρες του Νότου δεν μπορούν να επενδύσουν τόσο στην οικονομία τους, όσο κι εμείς;» αναρωτήθηκε ο Ρούτε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε μέσω Twitter τη Δευτέρα ότι είχε μία «καλή ανταλλαγή απόψεων με τους πρωθυπουργούς της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας» σχετικά με τη γαλλο-γερμανική πρόταση.

Ο ίδιος τόνισε πως βλέπει ευνοϊκά "να βοηθηθούν οι πληγείσες χώρες με δάνεια", όμως τονίζει πως δεν επιθυμεί αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει το σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ στις 27 Μαΐου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ