Το FBI έκανε έφοδο στο σπίτι του Αιγύπτιου που επιτέθηκε σε φιλοϊσραηλινή διαδήλωση στο Κολοράντο, τραυματίζοντας 8 ανθρώπους
Στο σπίτι του παράνομου μετανάστη, Μοχάμεντ Σαμπρί Σολιμάν εισέβαλε, η ομοσπονδιακή αστυνομία, λίγες ώρες μετά την υποψία ότι ήταν ο τρομοκράτης που εθεάθη να επιτίθεται σε ομάδα των υποστηρικτών ισραηλινών ομήρων στην Γάζα που διαδήλωναν, με αυτοσχέδια εμπρηστικά όπλα.
«Το FBI βρίσκεται σε μια τοποθεσία στην κομητεία Ελ Πάσο, διεξάγοντας εγκεκριμένη από το δικαστήριο διαδικασία επιβολής του νόμου που σχετίζεται με την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Pearl Street Mall στο Μπόλντερ», ανέφερε το γραφείο του FBI στο Ντένβερ στο X αργά το βράδυ της Κυριακής.
Τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άνδρες ηλικίας μεταξύ 52 και 88 ετών τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αφού έγιναν στόχος του 45χρονου στο Μπόλντερ, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ανέφερε ότι οι τραυματισμοί κυμαίνονταν από «πολύ σοβαροί» έως «πιο ελαφροί» και ένας από αυτούς ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με το SkyNews, ο Σολιμάν κατηγορείται για μία απόπειρα δολοφονίας, μία επίθεση πρώτου βαθμού, μία κατηγορία για πρόκληση σοβαρού τραυματισμού σε ενήλικα που βρίσκεται σε κίνδυνο ή σε άτομο άνω των 70 ετών και μία κατηγορία για χρήση εκρηκτικών ή εμπρηστικών μηχανισμών.
Έφοδος του FBI στο σπίτι του υπόπτου
«Καθώς πρόκειται για έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».
Μια γυναίκα αγνώστων στοιχείων έδωσε άδεια να εισέλθουν οι πράκτορες στο σπίτι, το οποίο το FBI επιβεβαίωσε ότι ανήκε στον Σολιμάν, ανέφεραν οι New York Times.
Οι γείτονες του υπόπτου για τρομοκρατία δήλωσαν ότι στην κατοικία ζούσε μια οικογένεια με τρία παιδιά, αλλά δεν τους γνώριζαν καλά ενώ ακόμα δεν είναι γνωστές οι σχέσεις τους με τον 45χρονο ύποπτο.
Ο Σολιμάν συνελήφθη και ταυτοποιήθηκε ως ύποπτος για την επίθεση εναντίον ομάδας ανθρώπων, κυρίως ηλικιωμένων, που συμμετείχαν σε διαδήλωση για τους ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς. Φέρεται να περίμενε την ομάδα σε μια από τις προγραμματισμένες στάσεις της πεζοπορίας τους, όπου και επιτέθηκε.
Οι φωτογραφίες έδειχναν τον 45χρονο χωρίς μπλούζα να κρατάει δύο μπουκάλια με διαφανές υγρό που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν ως αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός. Φέρεται επίσης να χρησιμοποίησε ένα «αυτοσχέδιο φλογοβόλο» για να επιτεθεί στην ομάδα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας συνεργάζεται με το FBI για να διερευνήσει την «τρομοκρατική επίθεση», επιβεβαίωσε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόεμ. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ χαρακτήρισε την επίθεση ως αντισημιτική πράξη.
To προφίλ του δράστη του Κολοράντο
Ο Σολιμάν, 45 ετών, είναι Αιγύπτιος υπήκοος που ζει παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού η βίζα του έληξε τον Μάρτιο, σύμφωνα με μια έκθεση.
Ο ύποπτος για την επίθεση στο Μπόλντερ ταυτοποιήθηκε ως ο Μοχάμεντ Σάμπρι Σολιμάν, ένας 45χρονος άνδρας από την κομητεία Ελ Πάσο, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αστυνομίας του Μπόλντερ.
Ο Σολιμάν τραυματίστηκε επίσης κατά την επίθεση, αν και η φύση των τραυμάτων του δεν είναι σαφής. Το δελτίο αναφέρει ότι ο ύποπτος έλαβε ιατρικές εξετάσεις σε νοσοκομείο και στη συνέχεια κρατήθηκε στη φυλακή του Μπόλντερ με πολλαπλές κατηγορίες σε βάρος του. Το δελτίο δεν διευκρινίζει ποιες ακριβώς ήταν αυτές οι κατηγορίες.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο Σολιμάν φώναξε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Ο Στίβεν Μίλερ, αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου για θέματα πολιτικής, δήλωσε με ανάρτησή του στο Χ ότι η επίθεση στο Μπόλντερ πραγματοποιήθηκε από έναν «παράνομο αλλοδαπό».
Χωρίς να κατονομάσει τον Σολιμάν, ο Μίλερ δήλωσε ότι ο ύποπτος είχε υπερβεί την τουριστική βίζα που του είχε χορηγηθεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν του έδωσε άδεια εργασίας. Η αυτοκτονική μετανάστευση πρέπει να ανατραπεί πλήρως», έγραψε ο Μίλερ.