Ετσι κρύβει η Κίνα τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων από κορωνοϊό - iefimerida.gr

Ετσι κρύβει η Κίνα τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων από κορωνοϊό

Κίνα: Συγγενείς φροντίζουν τους ασθενείς τους σε νοσοκομείο του Πεκίνου
Κίνα: Συγγενείς φροντίζουν τους ασθενείς τους σε νοσοκομείο του Πεκίνου / Φωτογραφία: AP Photo / Andy Wong
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που κλιμακώνεται η διεθνής ανησυχία για τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κίνα αναφορικά με τον απολογισμό των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα, Κινέζοι γιατροί αποκαλύπτουν ότι λαμβάνουν οδηγίες να αποφεύγουν να αναγράφουν την Covid-19 ως αιτία θανάτου στα σχετικά πιστοποιητικά.

H πανδημία καλπάζει στην Κίνα, σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, αλλά οι Αρχές προσπαθούν με τρικ, όπως φαίνεται, να κρύψουν την έκταση της υγειονομικής κρίσης. Ένας γιατρός σε ιδιωτικό νοσοκομείο του Πεκίνου είδε στον πίνακα των ανακοινώσεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ένα σημείωμα, που παραδόθηκε στο Reuters, το οποίο ανέφερε ότι οι γιατροί «θα πρέπει να προσπαθούν να μην αναγράφουν» αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω Covid-19 στα πιστοποιητικά θανάτου, αλλά να αναφέρουν ως βασική αιτία θανάτου τυχόν υποκείμενο νόσημα, από το οποίο έπασχε ο ασθενής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλοι έξι γιατροί κρατικών νοσοκομείων της Κίνας είπαν στο πρακτορεία ότι έλαβαν παρόμοιες προφορικές οδηγίες ή είχαν γνώσει πώς τα νοσοκομεία τους υιοθέτησαν τέτοιες πολιτικές.

Αλλά και κάποιοι συγγενείς ατόμων που πέθαναν από τον κορωνοϊό, είπαν ότι η Covid-19 δεν αναφέρθηκε στα πιστοποιητικά θανάτου τους και ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν ότι δεν υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού μολονότι προσήλθαν με αναπνευστικά συμπτώματα στο νοσοκομείο.

«Από τη μέρα που ξανάνοιξε η χώρα τον Δεκέμβριο σταματήσαμε να αποδίδουμε θανάτους στην Covid-19», δήλωσε γιατρός μεγάλου κρατικού νοσοκομείου στη Σαγκάη. «Δεν έχει νόημα, γιατί σχεδόν όλοι είναι θετικοί», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κίνα αποκρύπτει τον πραγματικό απολογισμό της πανδημίας

Οδηγίες σαν κι αυτή έχουν προκαλέσει επικρίσεις από ειδικούς σε θέματα υγείας και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατά της Κίνας, καθώς το τσουνάμι του κορωνοϊού κατακλύζει τη χώρα αφότου εγκατέλειψε την πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19 τον Δεκέμβριο.

Το περασμένο Σάββατο αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σχεδόν 60.000 άνθρωποι πέθαναν σε νοσοκομεία της Κίνας από την Covid-19 αφότου οι Αρχές ήραν τα σκληρά περιοριστικά μέτρα στις 8 Δεκεμβρίου, αριθμός δεκαπλάσιος σε σύγκριση με προηγούμενα νούμερα που ανέφεραν, αλλά πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τις προβλέψεις διεθνών ειδικών για πάνω από ένα εκατομμύριο θύματα από ασθένειες που σχετίζονται με την Covid-19 στη χώρα τη φετινή χρονιά.

Αρκετοί γιατροί που μίλησαν στο Reuters είπαν ότι τέτοιες οδηγίες προέρχονται από την «κυβέρνηση» της Κίνας, αν και άλλοι τρεις που εργάζονται σε κρατικά νοσοκομεία διαφορετικών πόλεων, είπαν ότι δεν γνωρίζουν κάτι τέτοιο. Ένας εξ αυτών, που εργάζεται σε ΜΕΘ νοσοκομείου της επαρχίας Σαντόνγκ, είπε ότι οι γιατροί εκδίδουν πιστοποιητικά βάσει της πραγματικής αιτίας θανάτου, αλλά «το πώς κατηγοριοποιούνται» οι θανάτοι αυτοί εναπόκειται στα νοσοκομεία ή σε τοπικούς αξιωματούχους.

«Αδιαφάνεια» με τα στοιχεία για την Covid-19

Μέχρι το περασμένο Σάββατο η Κίνα ανέφερε πέντε ή και λιγότερους θανάτους από Covid-19 ημερησίως και από τους σχεδόν 60.000 θανάτους που ανακοίνωσε το Σάββατο, λιγότεροι από το 10% προκλήθηκαν από αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της Covid-19 και οι περισσότεροι από έναν συνδυασμό της Covid-19 με άλλα νοσήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι περισσότερες χώρες διαπιστώνουν ότι οι περισσότεροι θάνατοι από Covid-19 προκαλούνται άμεσα από τη λοίμωξη παρά από συνδυασμό της Covid-19 με άλλες ασθένειες. Αντίθετα, οι αναφερόμενοι θάνατοι στην Κίνα αποδίδονται κυρίως σε συνδυασμό της Covid-19 και άλλων λοιμώξεων, πράγμα που υποδεικνύει ότι οι θάνατοι από Covid-19 καταγράφονται ανεπαρκώς στην Κίνα», λέει ο Μάικλ Μπέικερ, ειδικός δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας.

Κατά τον Γιανζόνγκ Χουάνγκ, ανώτερο συνεργάτη για την παγκόσμια υγεία στο “Council on Foreign Relations” της Νέας Υόρκης, δεν είναι σαφές εάν τα νέα δεδομένα που ανακοινώνει η Κίνα αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τα πραγματικά θύματα, εν μέρει επειδή οι αριθμοί περιελάμβαναν μόνο θανάτους στα νοσοκομεία.

Τη Δευτέρα ο ΠΟΥ συνέστησε στην Κίνα να παρακολουθεί τη λεγόμενη πλεονάζουσα θνησιμότητα για να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα της επίπτωσης της έξαρσης της Covid-19 στη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ