Η Κίνα ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την ουκρανική κρίση, εκτίμησε Αμερικανός στρατηγός - iefimerida.gr

Η Κίνα ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την ουκρανική κρίση, εκτίμησε Αμερικανός στρατηγός

oukrania
Ουκρανός στρατιώτης στα σύνορα με την Ρωσία / AP Photo/Andrew Marienko
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κίνα ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την ουκρανική κρίση, την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις είναι απασχολημένες με την ουκρανική κρίση, προειδοποίησε Αμερικανός στρατηγός.

Ο στρατηγός Κένεθ Ουίλσμπαχ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, υπογράμμισε ότι η στήριξη που προσφέρει το Πεκίνο στη Ρωσία στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση εγείρει ερωτήματα για τις προθέσεις της Κίνας στην Ασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ναι, αναρωτιόμαστε αν η Κίνα θα δει αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και (…) θα προσπαθήσει να κάνει κάτι στην περιοχή της Ινδίας- Ειρηνικού, πραγματικά είναι μια ανησυχία», υπογράμμισε ο Ουίλσμπαχ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της αεροναυτικής έκθεσης της Σιγκαπούρης.

«Ανησυχώ από το γεγονός ότι ενδέχεται να θελήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση». «Δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν προσπαθούσαν κάτι που θα ήταν προκλητικό για να δουν πώς θα αντιδράσει τη διεθνής κοινότητα», συνέχισε ο στρατηγός.

Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία και ότι προετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της γειτονικής της χώρας. Τις κατηγορίες αυτές απορρίπτει η Μόσχα, η οποία δηλώνει ότι απλώς προσπαθεί να εγγυηθεί στην ασφάλειά της απέναντι στο Κίεβο και το ΝΑΤΟ.

Η Κίνα προσέφερε τη στήριξη της στη Ρωσία στη διαμάχη με το ΝΑΤΟ

Όταν η Κίνα προσέφερε τη στήριξή της στη Ρωσία με κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών στις αρχές Φεβρουαρίου, η οποία αντιτασσόταν κυρίως στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο στρατηγός Ουίλσμπαχ είχε επισημάνει ότι συνομίλησε με συνεργάτες και άλλες «οντότητες» στην περιοχή για το τι σημαίνει αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δυνάμεις του Ουίλσμπαχ, που σταθμεύουν στη Χαβάη, θα διαδραμάτιζαν ρόλο κλειδί, αν ξεσπούσε κάποια σύγκρουση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Πεκίνο κατηγορείται εδώ και καιρό ότι προκαλεί ένταση στην περιοχή, καθώς ενισχύει τον έλεγχό του σε νησιά και ατόλες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη αυτή την περιοχή, κάτι που αμφισβητούν πολλές χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα αυτή, όπως η Μαλαισία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ