Kίνα: Έκκληση του Σι Τζινπίνγκ για «ηρεμία» στο ουκρανικό και διπλωματική λύση στη συνάντηση με τον Μισέλ - iefimerida.gr

Kίνα: Έκκληση του Σι Τζινπίνγκ για «ηρεμία» στο ουκρανικό και διπλωματική λύση στη συνάντηση με τον Μισέλ

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία: Athit Perawongmetha / Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έκκληση για προσπάθειες που θα φέρουν την «ηρεμία» στον πόλεμο στην Ουκρανία απηύθυνε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στις συνομιλίες του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε μια ένδειξη ότι το Πεκίνο ίσως επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής με την Ευρώπη.

«Η επίλυση της ουκρανικής κρίσης με πολιτικά μέσα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και το κοινό συμφέρον όλων των χωρών της Ευρασίας», είπε ο Σι Τζινπίνγκ μετά τη σχεδόν τρίωρη συνάντηση με τον Μισέλ στο Πεκίνο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Κίνας. Και πρόσθεσε ότι «είναι αναγκαίο να αποτραπεί η κλιμάκωση και η επέκταση της κρίσης», ενώ προωθούνται ειρηνευτικές συνομιλίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε στον Σι Τζινπίνγκ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην Κίνα «για να συμβάλει στον τερματισμό της ωμής καταστροφής και της κατοχής από τη Ρωσία», σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του. Αμφότεροι οι ηγέτες «υπογράμμισαν ότι είναι ανεύθυνες και λίαν επικίνδυνες οι πυρηνικές απειλές».

Τα σχόλια του Σι Τζινπίνγκ υπογραμμίζουν τις πρόσφατες προσπάθειες της Κίνας να πάρει κάποιες αποστάσεις από τη Μόσχα. Η Κίνα απέφυγε να ασκήσει κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ την ευθύνη για τις ενέργειες της Μόσχας, αλλά τον περασμένο μήνα υπέγραψε το ανακοινωθέν της G-20 στην Ινδονησία, που ανέφερε ότι «τα περισσότερα κράτη μέλη καταδίκασαν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία». Επίσης ο Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε την αντίθεσή του στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία κατά τις επαφές του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Μπαλί.

Η συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Σαρλ Μισέλ έγινε καθώς η Κίνα φαίνεται να αλλάζει γραμμή αναφορικά με την πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19 λόγω του κόστους στην οικονομία της και των αντιδράσεων των πολιτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ