Γιατί στην Κίνα οργιάζει τώρα ο Covid και μπορεί να σκοτώσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους -Πανδημικό τσουνάμι - iefimerida.gr

Γιατί στην Κίνα οργιάζει τώρα ο Covid και μπορεί να σκοτώσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους -Πανδημικό τσουνάμι

Μειωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα
Φωτογραφία: AP Photo/Andy Wong
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απόφαση της Κίνας να επιμείνει στους δρακόντειους περιορισμούς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ευθύνεται για το «θερμοπυρηνικό» κύμα Covid που θα μπορούσε να σκοτώσει έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους, προειδοποίησαν σήμερα οι ειδικοί.

Οι σοκαριστικές προβλέψεις από τότε που το Πεκίνο έκανε στροφή στη σκληρή του στάση για μηδενικη Covid υποδηλώνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν τους επόμενους μήνες λόγω της χαμηλής ανοσίας του 1,4 δισ. πληθυσμού της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ανοσολόγοι προβλέπουν ότι έως και το 60% της χώρας θα μολυνθεί από τώρα έως τον Μάρτιο, καθώς ο ιός θα αφεθεί να ωριμάσει.

Οι θάνατοι θα είναι πιθανότατα «εκατομμύρια -στον πληθυντικό αριθμό», δήλωσε κορυφαίος ειδικός, προσθέτοντας: Αυτό είναι μόνον η αρχή.

Σοκαριστικές εικόνες από τα νοσοκομεία και τα κρεματόρια στην Κίνα

Συγκλονιστικά πλάνα που μοιράστηκαν στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ασθενείς με αναπνευστήρες να γεμίζουν τους θαλάμους των νοσοκομείων, ενώ πολλοί αναγκάζονται να ξαπλώνουν στο πάτωμα επειδή τα κρεβάτια έχουν τελειώσει.

Ένα στιγμιότυπο δείχνει έναν εξαντλημένο γιατρό να καταρρέει επειδή εικάζεται ότι είχε εξετάσει αμέτρητους ασθενείς. Τα κρεματόρια λένε ότι δεν έχουν πλέον χώρο για να κρατήσουν τις σορούς.

Κίνα, μια χώρα χωρίς ανοσία τρία χρόνια μετά την έναρξη του Covid-19

Η Κίνα μέχρι πρόσφατα από την έναρξη της πανδημίας ακολουθούσε την τακτική της μηδενικής Covid, που άφησε τον πληθυσμό της χώρας χωρίς φυσική ανοσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, η Δύση από κάποιο σημείο και μετά επέλεξε να ζήσει με τον ιό, ο οποίος αποτελεί πλέον μια ηπιότερη απειλή, χάρη στην ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια και οι φυσικές λοιμώξεις.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κίνα μειώθηκαν κατά 47% μέσα σε μία εβδομάδα, σε 1.801 κατά μέσο όρο την ημέρα στις 20 Δεκεμβρίου.

Οι μολύνσεις φαίνεται ότι κορυφώθηκαν στις 29 Νοεμβρίου, όταν έφτασαν συνολικά τις 71.000.

Αλλά τα στοιχεία είναι εξαιρετικά αναξιόπιστα, επειδή τα μαζικά τεστ στην Κίνα εγκαταλείφθηκαν, στο πλαίσιο της στροφής της κυβέρνησης.

Ακόμη και οι κινεζικές αρχές παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι πραγματικοί αριθμοί, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός οργιάζει.

Ο Wang Guangfa, γιατρός στο Πρώτο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, περιέγραψε το κύμα ως «πανδημικό τσουνάμι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε χθες: «Ο ΠΟΥ ανησυχεί πολύ για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Κίνα, με αυξανόμενες αναφορές σοβαρών ασθενειών».

Παρά την πιθανολογούμενη αύξηση των κρουσμάτων, η Κίνα -η οποία έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι παραποιεί τα στοιχεία για τον Covid- δεν ανέφερε χθες κανένα νέο θάνατο από κορωνοϊό, ενώ αφαίρεσε και έναν θάνατο, μειώνοντας τον συνολικό της απολογισμό σε 5.241.

Ο ημερήσιος απολογισμός εκδόθηκε από την Εθνική Επιτροπή Υγείας, η οποία δεν εξήγησε τη μείωση.

Ο Wang Guiqiang, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο ίδιο νοσοκομείο στο Πεκίνο, επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι θάνατοι σε ασθενείς με προϋπάρχουσες ασθένειες δεν υπολογίζονται επίσημα ως θάνατοι από το Covid.

Στην πραγματικότητα, τα σχόλια του Γουάνγκ την Τρίτη διευκρίνισαν δημοσίως τι έκανε η χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και με την υποδήλωση κρουσμάτων, οι τελευταίες προβλέψεις, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Nature, δείχνουν ότι έως και ένα εκατομμύριο θα μπορούσαν να πεθάνουν τους επόμενους μήνες.

Ο καθηγητής David Livermore, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε στη MailOnline: «Η Κίνα θα περάσει μερικές ζοφερές εβδομάδες. Θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων. Δεδομένου του τεράστιου πληθυσμού της Κίνας και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού των ευάλωτων ηλικιωμένων, θα υπάρξει μεγάλος αριθμός θανάτων. Εκείνοι που εμβολιάστηκαν έλαβαν εμβόλια παλιού τύπου, όχι δυτικά προϊόντα mRNA. Η εμπειρία του Χονγκ Κονγκ, την άνοιξη, ήταν ότι αυτά τα σκευάσματα ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στη μείωση της θνησιμότητας».

Τα κινεζικά εμβόλια Covid -Sinovac και Sinopharm- θεωρούνται ευρέως ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τα εμβόλια mRNA που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα άλλα έθνη.

Η εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας άρχισε να υποχωρεί στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι την ημέρα έκαναν το εμβόλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αναμνηστικές δόσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν σχεδόν ανύπαρκτες, με τους ανθρώπους να προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό από τα αυστηρά μέτρα του Covid και τις μαζικές δοκιμές.

Μετά την αλλαγή πολιτικής στην Κίνα, ο ιός έχει αφεθεί να διαπεράσει έναν πληθυσμό που σε μεγάλο βαθμό δεν είχε εκτεθεί στον ιό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κίνα covid-19 Κορωνοϊός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ