Κένυα: Πολίτες προσέφυγαν κατά της Βρετανίας στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων - Για κλοπή γης κατά την αποικιοκρατία - iefimerida.gr

Κένυα: Πολίτες προσέφυγαν κατά της Βρετανίας στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων - Για κλοπή γης κατά την αποικιοκρατία

Διαδηλωτές στην Κένυα
Διαδηλωτές στην Κένυα / Φωτογραφία αρχείου: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ομάδα πολιτών στην Κένυα προσέφυγε σήμερα εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης για κλοπή γης, βασανιστήρια και κακομεταχείριση στη διάρκεια της αποικιοκρατίας.

Οι Κενυάτες επιδιώκουν τη διεξαγωγή έρευνας και επανορθώσεις για εγκλήματα που, όπως λένε, διαπράχθηκαν στη δυτική περιφέρεια Κερίτσο της Κένυας, που είναι τώρα μία από τις πιο σημαντικές σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή τσαγιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέφυγε δυστυχώς κάθε πιθανή οδό επανορθώσεων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε στο δικαστήριο για τους πελάτες μας έτσι ώστε αυτή η ιστορία να αποκατασταθεί», δήλωσε ο δικηγόρος Τζόελ Κιμουτάι Μπόζεκ, ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης της Βρετανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Επαφίεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να ποσοτικοποιήσει τις επανορθώσεις που οφείλονται στα θύματα, ανέφερε η νομική ομάδα.

Κένυα: Κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο πολίτες

Οι βρετανικές επανορθώσεις για εγκλήματα της εποχής της αποικιοκρατίας είναι σπάνιες αλλά όχι κάτι πρωτόγνωρο. Το 2013 η Βρετανία συμφώνησε σε έναν διακανονισμό αποζημίωσης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε Κενυάτες που είχαν βασανιστεί από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις στη διάρκεια μιας εξέγερσης προς το τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει πως τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Κενυάτες από την περιφέρεια Κερίτσο υπέστησαν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και εκτοπισμών στη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατικής διακυβέρνησης, η οποία τελείωσε το 1963.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί εξακολουθούν να υφίστανται οικονομικές συνέπειες από την κλοπή της γης τους, έχουν πει τα Ηνωμένα Έθνη, ακόμη κι αν αυτή η γη έχει καταστεί επικερδής για πολυεθνικές επιχειρήσεις.

«Σήμερα, μερικές από τις πιο εύρωστες εταιρίες τσαγιού, όπως η Unilever, η Williamson Tea, η Finlay's και η Lipton, κατέχουν και καλλιεργούν αυτά τα εδάφη και συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν και να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη», ανέφεραν σε μια δήλωση οι ενάγοντες.

Οι Unilever, Williamson Tea, Finlay's και Lipton δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Η Κένυα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μαύρου τσαγιού από άποψη ποσότητας, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ