Φωτιές έχουν ξεσπάσει στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου εν μέσω καύσωνα ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε πάνω από τους 40 βαθμούς °C, υποχρεώνοντας τις αρχές να εκκενώσουν προληπτικά ένα κάμπινγκ και ένα αβαείο.
Πυροσβεστικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν σε αρκετές χώρες για να θέσουν υπό έλεγχο πύρινα μέτωπα, με τους κατοίκους της Νότιας Ευρώπης να αναζητούν λίγη δροσιά σε παραλίες, λίμνες και σιντριβάνια, για να αντιμετωπίσουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενός καύσωνα που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες.
Πυρκαγιές ξέσπασαν χθες στη Γαλλία και την Τουρκία, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται ήδη και άλλες χώρες.
Οι Αρχές στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία κάλεσαν τους ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο και να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους από τον πρώτο μεγάλο καύσωνα του καλοκαιριού.
Ασθενοφόρα παρέμειναν σε ετοιμότητα κοντά σε τουριστικά σημεία, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι τέτοιοι καύσωνες, που εντείνονται από την κλιματική αλλαγή, θα γίνουν πιο συχνοί.
Πύρινη λαίλαπα στη Σμύρνη, πυρκαγιές στη νοτιοδυτική Γαλλία
Στην Τουρκία μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές, που ξέσπασαν την Κυριακή το απόγευμα στην επαρχία της Σμύρνης, τροφοδοτούμενες από ισχυρούς ανέμους, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Πυροσβέστες με την υποστήριξη ειδικά διαμορφωμένων αεροπλάνων δίνουν μάχη με τις φλόγες, που έχουν ήδη αποτεφρώσει εκτάσεις και σπίτια στις περιοχές Γκαζιεμίρ και Σεφεριχισάρ, με τις τοπικές αρχές να προχωρούν στην προληπτική εκκένωση συνοικιών.
Στη Σικελία, οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν 15 πυρκαγιές το Σάββατο.
Στη Γαλλία, πυρκαγιές ξέσπασαν στην περιοχή Corbières της Aude στα νοτιοδυτικά, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
«Αφύσικος καύσωνας» στην Ισπανία
Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo France έθεσε σήμερα, Δευτέρα, 84 από τα 101 περιφερειακά διαμερίσματα της χώρας σε πορτοκαλί συναγερμό για καύσωνα - τον δεύτερο υψηλότερο.
Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες στην Εξτρεμαδούρα και την Ανδαλουσία, στα νότια και νοτιοδυτικά, έφτασαν τους 44°C την Κυριακή.
Στη Μαδρίτη, όπου οι θερμοκρασίες πλησίασαν τους 40°C, ο 32χρονος φωτογράφος Ντιέγκο Ραντάμες έκανε λόγο για έναν «αφύσικο καύσωνα».
«Η ζέστη που βιώνουμε δεν είναι φυσιολογική γι' αυτή την εποχή του χρόνου. Καθώς περνούν τα χρόνια, έχω την αίσθηση ότι η Μαδρίτη γίνεται όλο και πιο ζεστή, ειδικά στο κέντρο της πόλης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ιταλία: 21 πόλεις σε κατάσταση συναγερμού για την ακραία ζέστη
Στην Ιταλία, 21 πόλεις σε όλη τη χώρα ήταν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για ακραία ζέστη, συμπεριλαμβανομένων του Μιλάνου, της Νάπολης, της Βενετίας, της Φλωρεντίας, της Ρώμης και της Κατάνια.
«Υποτίθεται ότι θα επισκεπτόμασταν το Κολοσσαίο, αλλά η μητέρα μου παραλίγο να λιποθυμήσει», δήλωσε η Βρετανίδα τουρίστρια Άννα Μπέκερ.
Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων σε όλη την Ιταλία έχουν αναφέρει αύξηση 10% των κρουσμάτων θερμοπληξίας, σύμφωνα με τον Μάριο Γκουαρίνο, αντιπρόεδρο της Ιταλικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής. «Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους, καρκινοπαθείς ή άστεγους, που παρουσιάζουν αφυδάτωση, θερμοπληξία, κόπωση», δήλωσε.
Κόκκινος συναγερμός στην Πορτογαλία
Στην Πορτογαλία, σε ισχύ μέχρι το βράδυ της Δευτέρας βρίσκεται κόκκινος συναγερμός σε αρκετές περιοχές στο νότιο ήμισυ της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λισαβόνας, όπως λέει το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA).
Τα δύο τρίτα της Πορτογαλίας παραμένουν επίσης σε υψηλή επιφυλακή για ακραία ζέστη και δασικές πυρκαγιές.
«Πιο συχνοί, πιο έντονοι οι καύσωνες»
Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή πυροδοτεί θερμότερα και πιο έντονα κύματα καύσωνα, ιδιαίτερα στις πόλεις όπου το λεγόμενο φαινόμενο της «αστικής θερμικής νησίδας» ενισχύει τις θερμοκρασίες μεταξύ κτιρίων κτισμένων το ένα δίπλα στο άλλο.
Η ζέστη προσελκύει επίσης χωροκατακτητικά είδη, τα οποία ευδοκιμούν στα πιο τροπικά κλίματα.
Το Ιταλικό Ινστιτούτο Προστασίας και Έρευνας Περιβάλλοντος (ISPRA) ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα μια εκστρατεία, προτρέποντας τους ψαράδες και τους τουρίστες να αναφέρουν θεάσεις τεσσάρων «δυνητικά επικίνδυνων» δηλητηριωδών ειδών.
Το λεοντόψαρο, ο φρύνος με τα ασημομάγουλα, το σκούρο αγκάθι και το μαρμάρινο αγκάθι αρχίζουν να εμφανίζονται στα νερά της νότιας Ιταλίας, καθώς η Μεσόγειος θερμαίνεται, ανέφερε.
Στη Γαλλία, ειδικοί προειδοποίησαν ότι η ζέστη επηρεάζει επίσης σοβαρά τη βιοποικιλότητα. «Μας φέρνουν πουλιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, από όλα τα μέρη. Τα επτά κέντρα φροντίδας μας είναι κορεσμένα» δήλωσε ο Αλέν Μπουγκρέν Ντυμπούργκ, πρόεδρος της Ένωσης για την Προστασία των Πουλιών (LPO).