Κατέρρευσε η ολλανδική κυβέρνηση -Αποχώρησε ο ακροδεξιός Βίλντερς, διαφωνεί για το μεταναστευτικό - iefimerida.gr

Κατέρρευσε η ολλανδική κυβέρνηση -Αποχώρησε ο ακροδεξιός Βίλντερς, διαφωνεί για το μεταναστευτικό

Ο Γκερτ Βίλντερς, ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας
Ο Γκερτ Βίλντερς, ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας / Φωτογραφία: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να αποχωρήσει από την κυβερνητική συμμαχία αποφάσισε ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς, ανατρέποντας τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ολλανδίας, που αποτελείτο από το PVV, το VVD, το NSC και το BBB.

«Καμία υπογραφή κάτω από τα σχέδιά μας για το άσυλο. Το PVV αποχωρεί από την συμμαχία», δήλωσε ο Βίλντερς σε μια ανάρτηση στο X.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βίλντερς: Δεν είχα άλλη επιλογή αφού δεν υπέγραψαν την πρόταση για την πολιτική ασύλου

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει η De Telegraaf, ο Βίλντερς, ανακοίνωσε ότι ποσύρει τους υπουργούς του PVV από το υπουργικό συμβούλιο. «Το PVV υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους την αυστηρότερη πολιτική ασύλου που έχει εφαρμοστεί ποτέ», δήλωσε ο ηγέτης του PVV, Wilders, σε μια πρώτη αντίδραση. «Παρουσίασα ένα σχέδιο και ζήτησα την υπογραφή των εταίρων του συνασπισμού. Δεν το έκαναν. Επομένως, δεν είχα άλλη επιλογή από το να αποσύρω την υποστήριξή μας. Έχω ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι αποσύρουμε τους υπουργούς του PVV από το υπουργικό συμβούλιο.

«Υπέγραψα για την αυστηρότερη πολιτική ασύλου, όχι για την πτώση της Ολλανδίας. Εδώ τελειώνει η ευθύνη μας», δήλωσε ο ηγέτης του PVV και επέστρεψε στο υπουργικό συμβούλιο.

Επικεφαλής BBB: Ο Βίλντερς θέτει τον εαυτό του πάνω απ' όλα

Η επικεφαλής του BBB, Καρολίν Βαν τερ Πλας τόνισε: «Για μένα, η συμμαχία έχει τελειώσει».

Όπως δήλωσε, δεν είναι απαραίτητο να γίνουν αμέσως νέες εκλογές. «Μια άλλη επιλογή είναι τα άλλα κόμματα να προσπαθήσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους, αντί να γίνουν εκλογές». Δεν βλέπει το BBB να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο. «Για μένα, η συμμαχία έχει τελειώσει». Η Πλας εξέφρασε την οργή της για τον Βίλντερς, λέγοντας ότι «θέτει τον εαυτό του πάνω από όλα, και αυτό του το κρατάω».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ολλανδός ακροδεξιός επικεφαλής, σύμφωνα με ολλανδικά μέσα, είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι το PVV θα αποχωρούσε αν συνεχιζόταν η τρέχουσα πολιτική στο θέμα του ασύλου. Ζήτησε τη λήψη δέκα επιπλέον μέτρων προκειμένου να αυστηροποιηθεί θεωρώντας ότι οι εξελίξεις δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα. Η διαφωνία για τα μέτρα αυτά ήταν τόσο έντονη, που η περαιτέρω συνεργασία κρίθηκε αδύνατη.

Τόσο το VVD όσο και το NSC ξεκαθάρισαν αμέσως μετά την παρουσίαση των σχεδίων του Βίλντερς, όπως μεταδίδει η De Telegraaf, την περασμένη εβδομάδα ότι δεν επρόκειτο να αποδεχτούν χωρίς να σκεφτούν τις δέκα προτάσεις.

Το PVV είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο ολλανδικό κοινοβούλιο και η αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό μάλλον θα οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης και πιθανόν σε νέες εκλογές.

Στα τέλη Μαΐου ο Βίλντερς είχε πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικά συνέντευξη Τύπου για να δηλώσει ότι η υπομονή του «βρίσκεται στα όριά της», ενώ είχε απειλήσει ότι θα ρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν δεν εφαρμοστεί «μέσα σε λίγες εβδομάδες το αργότερο» το σχέδιό του για περιορισμό της μετανάστευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχέδιο αυτό προβλέπει κυρίως το κλείσιμο των συνόρων της Ολλανδίας στους αιτούντες άσυλο, την αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα και την απέλαση των προσώπων που έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Ο ακροδεξιός ηγέτης είχε απειλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά μέχρι στιγμής η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ντικ Σχοφ είχε καταφέρει επιβιώσει.

Πολιτικοί αναλυτές έχουν επικρίνει τις προτάσεις του PVV, χαρακτηρίζοντάς τις ανεύθυνες ή παράνομες, ενώ κάποιοι εκτίμησαν ότι ο Βίλντερς επιδιώκει απλώς να δημιουργήσει μια κρίση προκειμένου να καταρρεύσει η κυβέρνηση.

Στις τελευταίες εκλογές του 2023 το PVV είχε κερδίσει 37 έδρες στο κοινοβούλιο σε σύνολο 150.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του κόμματος έχει μειωθεί λίγο, αν και εξακολουθεί να είναι μεταξύ των τριών πρώτων στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, μαζί με το φιλελεύθερο VVD και το αριστερό κόμμα Εργατών/ Πρασίνων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ολλανδία κυβέρνηση Γκερτ Βίλντερς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ