Κατάρ: Χωρίς μια ξεκάθαρη συμφωνία με τους Ταλιμπάν, η διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ θα σταματήσει - iefimerida.gr

Κατάρ: Χωρίς μια ξεκάθαρη συμφωνία με τους Ταλιμπάν, η διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ θα σταματήσει

qatar
Φωτογραφία: AP Photo/Bernat Armangue
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Κατάρ, μεσολαβητής-κλειδί στην αφγανική κρίση, προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα αναλάβει καμία «ευθύνη» στη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ χωρίς να έχει επιτευχθεί μια «ξεκάθαρη» συμφωνία, ιδίως με τους Ταλιμπάν, σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές του.

«Χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι όλα αντιμετωπίζονται με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, διαφορετικά (...) δεν θα μπορέσουμε να αναλάβουμε την ευθύνη του αεροδρομίου», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ, Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ-Θάνι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προς το παρόν, το καθεστώς (διαχείρισης του αεροδρομίου από την Ντόχα) είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση», διευκρίνισε.

Το Κατάρ βοήθησε τους Ταλιμπάν να επιδιορθώσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Το Κατάρ βοήθησε τους Ταλιμπάν να επιδιορθώσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα, έπειτα από 20 χρόνια πολέμου που πυροδότησαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Μια πρώτη διεθνής επιβατική πτήση απομάκρυνσης, μη εμπορική, απογειώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου από την Καμπούλ προς την Ντόχα, την οποία ακολούθησε άλλη μία την επομένη.

Αεροσκάφη της εταιρείας Qatar Airways πραγματοποίησαν επίσης ανθρωπιστικές πτήσεις με προορισμό την Καμπούλ, με επιβαίνοντες Καταριανούς αξιωματούχους.

Τουλάχιστον 123.000 άνθρωποι, κυρίως Αφγανοί, απομακρύνθηκαν από τη χώρα

Συνολικά, τουλάχιστον 123.000 άνθρωποι, κυρίως Αφγανοί, απομακρύνθηκαν από τη χώρα. Πολλοί έφθασαν σε χώρες του Κόλπου, μεταξύ των οποίων το Κατάρ.

Στα τέλη Αυγούστου, το αεροδρόμιο της Καμπούλ υπήρξε το θέατρο σκηνών χάους, με χιλιάδες Αφγανούς που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να επιβιβαστούν σε ένα αεροπλάνο, σε μια γιγαντιαία αερογέφυρα που οργάνωσαν διάφορες χώρες, προκειμένου να διαφύγουν από τη χώρα, που έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Κατάρ στον ρόλο ενός μεσολαβητή με επιρροή

Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στις 15 Αυγούστου, το Κατάρ έγινε απαραίτητος παίκτης στην κρίση, στον ρόλο ενός μεσολαβητή με επιρροή. Η Ντόχα έπαιζε ήδη τον ρόλο αυτόν εδώ και αρκετά χρόνια, υποδεχόμενη τις συνομιλίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επιτάχυναν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Ο Μοχάμεντ Αμπντεραχμάν Αλ-Θάνι ήταν προχθές, Κυριακή, ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντήθηκε με τη νέα αφγανική κυβέρνηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Κατάρ κάλεσε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών και να δώσει τη δυνατότητα σε εκείνους που το επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα ελεύθερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ