Καταγγελία ευρωβουλευτών για συνθήκες σύγχρονης δουλείας σε κινέζικη επιχείρηση στη Σερβία - iefimerida.gr

Καταγγελία ευρωβουλευτών για συνθήκες σύγχρονης δουλείας σε κινέζικη επιχείρηση στη Σερβία

εργαζόμενοι σε εργοστάσιο στη σερβία
Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευρωβουλευτές προχώρησαν σε ευθεία καταγγελία προς τις σερβικές αρχές καλώντας να τερματίσουν τη «σύγχρονη δουλεία» στη Σερβία, με τα φερόμενα θύματα να είναι Βιετναμέζοι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κινεζική εταιρεία στην υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, χώρα, αναφέρει η ιστοσελίδα Euractiv.

Οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης επιχείρησης προχώρησαν σε απεργία, ζητώντας αξιποπρεπείς συνθήκες εργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκθεση κόλαφος- Οι ευρωβουλευτές ξεσηκώθηκαν

Μια έκθεση της A-11 «Initiative for Economic and Social Rights», μιας σερβικής ΜΚΟ, ανέφερε ότι περίπου 500 εργαζόμενοι από το Βιετνάμ έφτασαν στην σερβική πόλη Ζρένιανιν μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του 2021. Στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που αναφέρει η έκθεση που έφτασε στα χέρια των ευρωβουλευτών, αναφέρεται η παντελής απουσία εργασιακών δικαιωμάτων και του σεβασμού της τοπικής νομοθεσίας σχετικά με την απασχόληση.

Οι ευρωβουλευτές Βιόλα φον Κράμον-Ταουμπάντελ (Πράσινοι,Γερμανία), Γκουέντολίν Ντελμπός-Κορφίλντ (Πράσινοι Γαλλία), Τινέκε Στρικ (Πράσινοι, Ολλανδία) Τονιόνο Πίκουλα (Σοσιαλδημοκράτες, Κροατία), Κλέν Γρκοσέλι (Ανανέωση, Σλοβενία ), Ιρένα Γιόβεβα (Ανανέωση, Σλοβενία) και Τόμας Βάιτς (Πράσινοι Αυστρία) δήλωσαν ότι «είναι απογοητευμένοι από τις πρόσφατες αναφορές για εμπορία ανθρώπων στη Σερβία» και ζήτησαν «άμεση δράση από τις σερβικές αρχές».

Σύγχρονο δουλεμπόριο

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν από το Βιετνάμ μέσω ενός πρακτορείου που χρέωνε τους εργαζόμενους μεταξύ 2.200 και 4.000 δολαρίων για τις υπηρεσίες τους, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, της έκδοσης βίζας και της διαμονής. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι φέρεται να προσελήφθησαν από την China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. LTD, με μια συμφωνία που δεν περιελάμβανε την ημερομηνία έναρξης απασχόλησης και τις πληρωμές «με μετρητά».

Με βάση όσα σημειώνουν οι καταγγέλλοντες, η εργάσιμη ημέρα πραγματοποιείται σε 9ωρη βάρδια, ενώ από τον μισθό τους αφαιρείται το κόστος των μέσων ατομικής προστασίας. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να εργάζονται 26 ημέρες το μήνα, και αν δεν δουλέψουν τόσο χάνουν ολόκληρο τον μισθό του μήνα. Επιπλέον, αν καθυστερούν στη δουλειά, κινδυνεύουν να χάσουν ολόκληρο το μεροκάματο. Οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν επίσης να παραδώσουν τα διαβατήριά τους και τέθηκαν ερωτήματα για το εάν είχαν άδεια διαμονής και εργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρωτόγονες συνθήκες διαβίωσης

Όσον αφορά στη διαμονή τους, η έκθεση διαπίστωσε ότι στεγάζονταν σε στρατώνες σε γεμάτα δωμάτια με κουκέτες. Αυτά τα κρεβάτια δεν είχαν στρώματα και χρησιμοποιούσαν σανίδες από ξύλο καλυμμένες με λεπτό πάπλωμα. Επιπλέον, υπήρχαν μόνο δύο τουαλέτες για 500 εργάτες, ανεπαρκή συστήματα αποχέτευσης, μια επίμονη μυρωδιά αερίου και πολλές πεταμένες και μη ασφαλισμένες φιάλες αερίου. Η ΜΚΟ είπε επίσης ότι δεν υπήρχε ρεύμα ή πόσιμο νερό, δεν υπήρχε θέρμανση και το ντους και το πλύσιμο των ρούχων έπρεπε να γίνει με κρύο νερό.

Ούτε εμβόλιο δεν μπορούν να κάνουν

Η υγεία των εργαζομένων φέρεται επίσης να κινδυνεύει από τον COVID-19. Ήθελαν να εμβολιαστούν, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες όταν επικοινώνησαν με τις αρχές της εταιρείας, τους είπαν ότι ήταν περίπλοκο και ότι δεν θα μπορούσαν.


«Η Σερβία πρέπει να αποδείξει ότι ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια»

Στον ιστότοπό της, η ευρωβουλευτής Φον Κράμον Ταουμπάντελ έγραψε την Παρασκευή (19 Νοεμβρίου) ότι είναι «εντελώς απαράδεκτο ένα υποψήφιο κράτος μέλος της ΕΕ να ανέχεται την κατασκευή και τη συντήρηση ενός εργοστασίου που φέρεται να είναι στελεχωμένο χρησιμοποιώντας εμπορία ανθρώπων και εκμετάλλευση στην επικράτειά του».

«Η σιωπή της σερβικής κυβέρνησης για αυτήν την καταναγκαστική εργασία σημαίνει ότι είναι συνένοχοι στη σύγχρονη σκλαβιά», συνέχισε. Οι ευρωβουλευτές προέτρεψαν τις σερβικές αρχές, το Υπουργείο Εργασίας και την Επιθεώρηση Εργασίας, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο Συντονισμού των Δραστηριοτήτων Καταπολέμησης του trafficking και την Εισαγγελία να αντιδράσουν αμέσως σε αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην Χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Σερβία πρέπει να αποδείξει ότι ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια προάγοντας τα υψηλά πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μεταξύ άλλων μέσω της διεξαγωγής ενδελεχούς δέουσας επιμέλειας των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα και μέσω της επιβολής των εργασιακών και περιβαλλοντικών προτύπων», σημείωσε η Ταουμπάντελ.

Η αντίδραση στο Βελιγράδι

Η σερβική κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, αντέδρασε, κατηγορώντας την ευρωβουλευτή για προσπάθεια δαιμονοποίησης της Σερβίας. Οι σερβικές αρχές, σύμφωνα με τον Σελάκοβιτς, εξέτασαν άμεσα τις συγκεκριμένες καταγγελίες, όταν διέρρευσαν στον τύπο και διαπίστωσαν ότι η πραγματικότητα απέχει από την εικόνα που έχει δημιουργηθεί. Μίλσε μάλιστα για συντονισμένη πολιτική επίθεση στο Βελιγράδι.

Μεπληροφορίες από τη Euractiv

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ