Το καταφύγιο κάτω από τον Λευκό Οίκο όπου ταμπουρώθηκε ο Τραμπ και το άτρωτο 5ώροφο κτίριο κάτω από τον κήπο [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Το καταφύγιο κάτω από τον Λευκό Οίκο όπου ταμπουρώθηκε ο Τραμπ και το άτρωτο 5ώροφο κτίριο κάτω από τον κήπο [εικόνες & βίντεο]

Ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος / Φωτογραφία: Wikipedia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών οδήγησαν εσπευσμένα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα υπόγειο καταφύγιο εντός του Λευκού Οίκου την Παρασκευή το βράδυ, την ώρα που εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, μερικοί εκ των οποίων έριχναν πέτρες και παραμέριζαν τα μεταλλικά κιγκλιδώματα που είχε στήσει η αστυνομία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε σχεδόν μία ώρα στο καταφύγιο, που έχει σχεδιαστεί για χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως τρομοκρατικές επιθέσεις, σύμφωνα με έναν Ρεπουμπλικανό γνώστη του θέματος, που δεν έχει όμως εξουσιοδότηση να συζητά δημόσια τέτοια ιδιωτικά θέματα. Σύμφωνα με το CNN, μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο καταφύγιο κατέφυγαν η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ και ο γιος τους, Μπάρον.

Ο Λευκός Οίκος από ψηλά
Ο Λευκός Οίκος από ψηλά/Φωτογραφία: Wikipedia

Η απόφαση αυτή των πρακτόρων υπογράμμισε την αμηχανία του Λευκού Οίκου, με τις φωνές των διαδηλωτών στο Λαφαγιέτ Παρκ να ακούγονται όλο το Σαββατοκύριακο και τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και τους αστυνομικούς να παλεύουν να συγκρατήσουν τα πλήθη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαζικές διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον, καθώς και σε δεκάδες άλλες μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα έχουν σημειωθεί από την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Διαδηλώσεις έξω από τον Λευκό Οίκο
Διαδηλώσεις έξω από τον Λευκό Οίκο

Πόσα όμως πράγματα γνωρίζουμε για την υπόγεια εγκατάσταση κάτω από την ανατολική πτέρυγα του συγκροτήματος του Λευκού Οίκου;

Επισήμως γνωστό ως Προεδρικό Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης (PEOC), χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940 από τον τότε πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ. Εκείνη την εποχή οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διάδοχος του Ρούσβελτ, Χάρι Τρούμαν, επέκτεινε το PEOC ως μέρος μιας μαζικής ανακαίνισης του συγκροτήματος του Λευκού Οίκου που περιελάμβανε μια πλήρη κατεδάφιση και επέκταση των δομών. Σπάνια -ίσως και ποτέ- χρησιμοποιήθηκε από μεταγενέστερους Αμερικανούς προέδρους, μέχρι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αναγκάζοντας, τότε, ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους να μεταβούν στο καταφύγιο υπό τον φόβο πως ένα αεροπλάνο που θα είχε πέσει θύμα αεροπειρατείας θα κατευθυνόταν προς τον Λευκό Οίκο.

Οι εργασίες ανακαίνισης του Λευκού Οίκου την δεκαετία του 1950/Φωτογραφία: Wikipedia
Οι εργασίες ανακαίνισης του Λευκού Οίκου τη δεκαετία του 1950/Φωτογραφία: Wikipedia

Ο πρόεδρος Μπους δεν βρισκόταν στην Ουάσινγκτον την ημέρα που τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη, έπειτα από αεροπειρατεία, έπεσαν πάνω στο Πεντάγωνο, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και σε ένα χωράφι στην Πενσιλβάνια. Ωστόσο, ο τότε αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, η Πρώτη Κυρία Λόρα Μπους και άλλοι ανώτεροι βοηθοί μεταφέρθηκαν γρήγορα στο καταφύγιο εκείνο το πρωί.

Η περιγραφή της Λόρα Μπους για το υπόγειο καταφύγιο του Λευκού Οίκου

Στα απομνημονεύματά της με τίτλο «Spoken from the Heart», που κυκλοφόρησαν το 2010, η Λόρα Μπους περιγράφει την εμπειρία της από το καταφύγιο. «Μεταφέρθηκα κάτω μέσα από ένα ζευγάρι μεγάλες χαλύβδινες πόρτες που έκλεισαν πίσω μου με έναν δυνατό κρότο, παρέχοντας μια αεροστεγή σφραγίδα», έγραψε. «Βρισκόμουν πλέον σε έναν από τους ημιτελείς υπόγειους διαδρόμους κάτω από τον Λευκό Οίκο, κατευθυνόμενη προς το PEOC, το Προεδρικό Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης, που χτίστηκε για τον πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Περπάτησα κατά μήκος παλιών πατωμάτων με σωλήνες να κρέμονται από την οροφή και κάθε είδους μηχανικό εξοπλισμό. Το PEOC έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα κέντρο διοίκησης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με τηλεοράσεις, τηλέφωνα και εγκαταστάσεις επικοινωνίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λόρα Μπους και Ντικ Τσένι στην αίθουσα συσκέψεων του καταφυγίου το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2011
Λόρα Μπους και Ντικ Τσένι στην αίθουσα συσκέψεων του καταφυγίου το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2011

Στη συνέχεια, περιγράφει τη μεταφορά τους σε μια μικρή αίθουσα συνεδριάσεων με ένα μεγάλο τραπέζι. Οι επίσημοι φωτογράφοι του Λευκού Οίκου κατέγραψαν εικόνες του Τσέινι, της Πρώτης Κυρίας και άλλων κορυφαίων βοηθών, όπως η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις, να συνομιλούν μεταξύ τους εκείνη την ημέρα. Πιστεύεται ότι αυτό είναι το ίδιο δωμάτιο στο οποίο μεταφέρθηκαν ο Ντόναλντ Τραμπ και η οικογένειά του την Παρασκευή το βράδυ.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το PEOC, όπως αποδείχθηκε εκείνη την ημέρα, δεν ήταν αρκετό για να επιτρέψει στον πρόεδρο και στους βοηθούς του να λειτουργήσουν αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια περίπτωσης έκτακτης ανάγκης.

Η ανακαίνιση του καταφυγίου

Έτσι, ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε ένα τεράστιο έργο για την κατασκευή ενός άλλου, μεγαλύτερου καταφυγίου, που πιστεύεται ότι έχει πέντε ορόφους κάτω από το North Lawn. «Μετά από αυτή την επίθεση, οι άνθρωποι της εθνικής ασφάλειας αναγνώρισαν ότι αυτό το έργο έπρεπε να γίνει», δήλωσε στην Washington Post ο συγγραφέας Ρόναλντ Κέσλερ, που έχει γράψει το 2018 ένα βιβλίο για τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ: «Αυτό το καταφύγιο που υπήρχε δεν αρκούσε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι εργασίες κατασκευής ενός μεγάλου καταφυγίου, που θα είχε πέντε ορόφους υπό την επιφάνεια της γης ξεκίνησαν το 2010
Οι εργασίες κατασκευής ενός μεγάλου καταφυγίου, που θα είχε πέντε ορόφους υπό την επιφάνεια της γης, ξεκίνησαν το 2010

Ο Κέσλερ συνέχισε λέγοντας: «Η ιδέα ήταν, πριν από αυτό, πως εάν υπήρχε πυρηνική επίθεση ή κάτι τέτοιο, το προσωπικό του Λευκού Οίκου και οι άνθρωποι του προέδρου θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία στη Δυτική Βιρτζίνια ή στην Πενσιλβάνια. Αλλά μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου συνειδητοποίησαν πως δεν θα μπορούσαν ποτέ να φύγουν από την Ουάσινγκτον, σίγουρα όχι με όχημα, επειδή όλοι οι δρόμοι ήταν φραγμένοι. Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος. Και ακόμη και με ελικόπτερο, θα ήταν κάτι πολύ επικίνδυνο, δεδομένου ότι η χώρα θα δεχόταν επίθεση. Έτσι, κατέληξαν σε αυτό το σχέδιο για τη δημιουργία μιας εντελώς ξεχωριστής εγκατάστασης, ένα υπόγειο καταφύγιο κάτω από το North Lawn».

Ένα πενταώροφο υπόγειο κτίριο με αυτόνομη παροχή αέρα - Κόστισε 376 εκατομμύρια δολάρια

Το 2010, η Γενική Υπηρεσία του κράτους ανέλαβε ένα τεράστιο κατασκευαστικό έργο λίγο έξω από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Η επίσημη εξήγηση που έδωσε όταν δημοσιογράφοι ρώτησαν για τον σκοπό της κατασκευής ήταν ότι έγινε για την ανακατασκευή της υπάρχουσας υποδομής στον Λευκό Οίκο.
Το κατασκευαστικό έργο -επίσημα μια πολύ καθυστερημένη αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας του Λευκού Οίκου- ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2010 με την ανασκαφή ενός τεράστιου λάκκου μπροστά από τη Δυτική Πτέρυγα.

Εργασίες κατασκευής στον Λευκό Οίκο
Ελάχιστα έγιναν γνωστά για το είδος των κατασκευών που ξεκίνησαν το 2010 δίπλα στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας ψηλός, πράσινος φράχτης στήθηκε για να εμποδίσει τη θέα στο πιο διάσημο συγκρότημα γραφείων της Αμερικής. Η Γενική Υπηρεσία του κράτους προσπάθησε πολύ ώστε να κρατήσει κρυφά τα σχέδια της κατασκευής, διατάζοντας μάλιστα τους εργολάβους να μη μιλήσουν σε κανέναν και να σφραγίσουν τα αρχεία της εταιρείας των φορτηγών που μετέφεραν υλικά εντός των πυλών του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με τον Κέτλερ, η κατασκευή αφορούσε στη δημιουργία ενός καταφυγίου ύψους πέντε ορόφων κάτω από τη γη, με την δική του παροχή αέρα και τροφοδοσίας τροφίμων, αν και ελάχιστες λεπτομέρειες είναι γνωστές. «Το ανώτερο τμήμα του είναι σφραγισμένο, ώστε εάν υπάρξει, για παράδειγμα, μια πυρηνική επίθεση, η ακτινοβολία δεν θα διεισδύσει στο καταφύγιο, το οποίο έχει πολύ χοντρούς τοίχους από σκυρόδεμα».

κατασκευαστικές εργασίες στο Λευκό Οίκο
Το καταφύγιο έχει 5 ορόφους, αυτόνομη παροχή αέρα και αρκετά τρόφιμα που θα διαρκέσουν μήνες, εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί

Η εγκατάσταση, η οποία προορίζεται να χρησιμεύσει ως κέντρο διοίκησης και διαμονής για τον πρόεδρο και τους ανώτερους βοηθούς, λέγεται ότι διαθέτει αρκετό φαγητό που θα διαρκέσει για μήνες, ενώ η παροχή αέρα είναι αυτόνομη. Συνολικά, η κατασκευή του κόστισε πάνω από 376 εκατομμύρια δολάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεναγήθηκε στον χώρο του καταφυγίου. Εάν ο πρόεδρος χρειαζόταν ποτέ να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, θα μπορούσε να βγει από αυτό από δύο μεριές. Η μία έξοδος οδηγεί στο κτίριο του Αμερικανικού Θησαυροφυλακίου και η άλλη οδηγεί σε μια είσοδο χωρίς σήμανση στην οδό H Street. Η άλλη σήραγγα οδηγεί στο North Lawn, όπου ο πρόεδρος μπορεί να επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ